Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack ((Gojira, Mosura, Kingu Gidora: Daikaiju Sokogeki)) (2001)

godzillagiantmonst_thumbAzt hiszem nem tudnám hitelesen tagadni, hogy elfogult vagyok a Godzilla filmekkel kapcsolatban (nem is véletlenül). Azt azonban meg tudom állapítani, hogy mely részei jobbak a sorozatnak, és melyek kevésbé azok. Persze többé-kevésbé minden része tetszett, de csak kevés akadt, ami különösen nagy hatással volt rám (a Destroy All Monsters! és a {Godzilla Vs. Destroyah} mindenképp ezek közé tartozik). Az új Godzilla filmek (Godzilla 2000, Godzilla Vs. Megaguirus és a legújabb film, a {Godzilla X. Mechagodzilla}) már tökéletes vizuális élményt nyújtanak, mégsem tetszettek annyira, mint a fentebb említett két alkotás. Ehhez azonban gyorsan hozzá is teszem, hogy szuper filmekről van szó, még csak átlagosnak/középszerűnek sem nevezhetném egyiket sem. És ha már ezekre is a “szuper” jelzőt használom, nehezen fogok megfelelő szavakat találni a “Godzilla, Mothra, King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack” című filmre, ami már vagy két éve kész van, azonban Amerikában még csak most, 2004 januárjában került a boltokba. Mielőtt bővebben kifejteném a véleményemet minden idők egyik legjobb Godzilla filmjéről, nagyvonalakban lássuk a sztorit.

godzillagiantmonst1

Majd’ fél évszázada történt, hogy egy hatalmas hüllő (Godzilla) kimászott a tengerből, és szétverte fél Tokyo-t. Azóta a hüllő nem adott magáról életjelt, egészen mostanáig. Bár a lakókat teljesen váratlanul éri Godzilla második támadása, a kormány és a hadsereg látszólag felkészült erre a helyzetre. Ám ahogy a legmodernebb rakéták, gránátok és egyéb fegyverek sorra csődöt mondanak, egyre valószínűbbé válik, hogy Godzillát nem tudjuk megállítani… legalábbis segítség nélkül. Aztán hogy még nagyobb legyen a pánik, hamarosan feltűnik három másik szörny is: Baragon, a kissé mulatságos külsejű lapátfülű izé, Mothra, az óriáslepke és King Ghidorah, a háromfejű sárkány. A film főhősnője, Yuri (aki egy szép riporternő volna) elkezd nyomozni, és egy különös öregember évtizedekkel ezelőtt megírt könyvéből megtudja, hogy a három szörny (Baragon, Mothra és Ghidorah) feladata Japán védelmezése. És valóban: az úgynevezett “őrző Szörnyek” egytől-egyig Godzilla irányába igyekeznek, majd amint elérik, rá is rontanak. A hosszan tartó, több helyszínen folytatódó, minden eddiginél látványosabb kűzdelmekről Yuri közvetlen közelről tudósít stábjának, miközben a japán katonák továbbra is halált megvető bátorsággal, folyamatosan támadják Godzillát, az egyre gyengülő őrző szörnyek oldalán.

godzillagiantmonst2

Mivel a Godzilla filmek műfajilag a scifi-hez állnak a legközelebb (kivéve néhány régi komédia-szerű epizódot), nem mindegy, hogy milyen szörnyek masíroznak végig a makett házak és tankok között és hogy ezt miképp valósítják meg. Ha mozgalmas és látványos a film, az már több, mint fél siker, mert az adott esetben egy gyengébb történetet is képes ellensúlyozni. Shusuke Kaneko rendező korábban nem vett részt Godzilla filmek elkészítésében, viszont maga mögött tudhat egy nagyon hasonló stílusú, japánban igen népszerű trilógiát (egy Gamera nevű óriásteknőssel a főszerepben), valamint ő rendezte meg a nálunk is kiadott Necronomicon harmadik kisfilmjét – hogy csak az ismertebbeket említsem. Aztán most ugyanez az úriember gondolt egyet és megrendezte a Giant Monsters All-Out Attack-ot, ami eddig magasan a leglátványosabb Godzilla film (még az egy évvel később készült Godzilla X Mechagodzillára is már előre rátesz jónéhány lapáttal), ráadásul a sztori is kifejezetten jó. A harcok csodálatosak, a számítógépes trükkök ezúttal valóban lenyűgözőek és akkor sem válik unalmassá a film, amikor éppen a színészeket mutatják – a szörnyek helyett. Ennek a filmnek egyszerűen nincs gyenge pontja és a változatos monszterek miatt bizonyos szempontból még az eddigi favoritomat, a Godzilla Vs. Destroyah-t is űbereli. Ezt már nehéz lesz felülmúlni (ha nem lehetetlen)…

értékelés: 10/10

Blizz

Be the first to comment on "Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack ((Gojira, Mosura, Kingu Gidora: Daikaiju Sokogeki)) (2001)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .