They Saved Hitler’s Brain (1968)

They Saved Hitlers Brain (1963)Vannak ugyebár nagyon rossz filmek, és vannak olyanok, amiktől az ember egyenes agyérgörcsöt kap, és ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy összetörjön valamit, majd önkezével véget vessen szánalmas életének. A They Saved Hitler’s Brain vitán felül az utóbbi kategóriába tartozó szörnyszülött, a filmipar szégyene, egy értelmetlen, céltalan hülye faszság. A filmet még az ötvenes években kezdték forgatni, de aztán bizonyára rájöttek a kedves alkotók, hogy mennyire veszélyes lenne egy ilyen fost a közönség elé tárni, és a Hitler’s Brain már elkészült kópiája mindaddig békésen pihent a UCLA egyetem polcain, amíg pár elmés egyetemista a hatvanas évek elején úgy gondolta, nem szabad veszni hagyni egy ilyen “remekművet”, és leforgatták a film elejét, majd összevagdosták a már kész részekkel, és piacra dobták. Bár ne tették volna! Jómagam kemény 2500 forintot pengettem ki a DVD-ért, amit nem bánok, de hogy legközelebb csak akkor fogom újra megnézni, ha halni akarok, az is biztos. Már a film végigtekerése használható képek után kutatva is erős agytájéki zsibbadást okozott, ezért néha szüneteket kellett beiktatnom, hogy ne sorvadjon el a szürkeállományom. Az élmény a DVD-menünél kezdődik, amelyen egy szalagos magnó-szerű képződményre szerelt Hitler-fej ugat különféle német vakert a naiv nézőre. A java azonban csak a film elindítása után csapódik az ember pofájába…

hitlersbrain1

A második világháború végeztével náci tisztek kicsempészik Hitler élő fejét Németországból egy eldugott kis Dél-Amerikai szigetre, Mandoras-ra, hogy majd egy későbbi időpontban újjáépíthesse a Harmadik Birodalmat. A 60-as évek közepén úgy gondolják ezek a barmok, eljött az idő, elrabolnak hát egy kitűnő tudóst, John Coleman-t és megbízzák (vagyis kényszerytik), hogy tartsa életben Hitler fejét! A tudós praktikusan egy szalagos magnóra szereli a fejet, ami ezután ki-be kapcsolható, ha esetleg épp nincs szükség arra hogy egy kis bajszos buzerátor “fej” német szitkokat szórjon a körülötte állókra, a híres-neves Hitler fej ugyanis mást sem csinál, szal nemtom ezzel hogy akartak Harmadik Birodalmat építeni. Na mindegy. “Mr. H”, a főnáci, és barátai közben halálos ideggázzal akarják kiírtani Dél-Amerika nagyvárosait, majd hatalmukba keríteni a világot. A tudós, John Coleman birtokában van a gáz ellenszerének, de miután őt elrabolják a gecibe, mostohafiára Phil-re, és Kathy lányára hárul a világ megmentése, amelyben segítségükre lesz a helyi seriff és pereputtya, meg pár különleges ügynök akik valahogy tudomást szerezneka nácik tervéről. A kis csapat leszámol a nácikkal, és Hitler feje náci átkokat mormolva elolvad egy égő autó belsejében.

Hát mit mondjak, leírva ez így szép és jó, akár vígjáték is lehetne, csak hát ugye a megvalósítás… persze nem vár az ember nagy durranást egy ilyen régi filmtől, de ez akkor is baromi unalmas. Viszont abból adódóan, hogy két különböző stáb készítette a film két felét, az ember figyelme nem lankadhat egy percig sem, ugyanis soha sem lehet tudni, hogy ki-kicsoda. Félreértés ne essék, nem skizo-thriller ez, csak a film első felében matató 40 éves bajszos CIA ügynököt a végén már egy idős ősz tata játssza, tehát elég nehéz követni hogy mi a fasz is történik valójában a vásznon. Ed Wood szelleme is kísért, egy autós üldözés során például a jó Wood-hagyomány szerint szinte másodpercenként váltja egymást a nappal és az éjszaka. A Hitler-fej azért mókás, de ez a film nagyon gyenge! Csak mazochistáknak!

értékelés: 1/10

Yoko Homo

Be the first to comment on "They Saved Hitler’s Brain (1968)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .