Fantastic Four, the (1994)

fantasticfour_thumbAzt hiszem gyerek korom óta a horror és mocskos szar filmek mellett a másik nagy a hobbim a képregény volt. Kis fososként folyamatosan olvastam Batman és Robin kalandjait, vagy a Csodálatos Pókembert. Aztán ez a dolog egy időre abbamaradt, majd az elmúlt 8-9 évben újra előjött. Manapság persze minden beszerezhető az interneten, igy a képregények is. Mai napig is olvasok pár sorozatot, de valahogy a Fantastic Four mindig kimaradt, annak ellenére, hogy mélyen tisztelem Stan Lee munkásságát. De a Fantastic Four filmet azóta kerestem, amióta csak olvastam róla először. A film igazi kőkemény kult státuszt vivot ki magának, aminek tömören 2 oka van: A film “minősége”, és az elkészités körülményei: Stan Lee egy interjú keretében – amit Kevin Smith készitett vele, dvd-n Stan Lee’s Mutans, Monsters and Marvels cimen jött ki – elárulta, hogy a filmet sosem akarták bemutatni. A filmesités jogai elévültek volna a cég kezében, – Constantin Films – így hát gyorsan összedobtak egy filmet. A jogok lejártak, a Marvel visszaszerezte őket gyorsan és a film ment a dobozba. Eme csodálatos alkotás sosem jelent meg a nyilvánosság előtt,bár úgy tudom, a Carnosaur vhs verzióján szerepelt a The Fantastic Four reklámja. A film producere nem más volt mint Roger Corman – akárcsak a Carnosaur-é :). Aki b, trash filmeken edződött, tudja, mekkora fosgyáros volt. Producerkedett, rendezett, sőt még szinészként is megcsillogtatta a tudását – pl. Carpenter féle Body Bags-ben. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy igazi ritka kultfilmmé váljon, és minden film és képregénybuzi rákattanjon – mint én is. 🙂

fantasticfour1

A film egy egyetemen kezdődik, ahol két tanuló, Reed Richards – Stan Lee egy csomo karakterének a neve alliteráció, mert így könnyebben jegyezte meg őket az öreg 🙂 – és Victor von Doom azt tervezi, hogy befognak egy bizonyos Colussus nevű energiát, ami az űrben található. A kisérlet balul sül el, és Victor meghal. Ugrunk 10 évet az időben és Reed igazi menő tudós lett. Épitett egy űrrepülőt, amivel az űrben be tudjak fogni a Colossus-t. Reed csapata 4 fős: Reed maga, Ben Grimm, Susan és Johnny. De kis hiba csúszik a számitásba: Egy Jeweler nevű nyomorék ugyanis ellop egy hatalmas gyémántot, ami a szerkezet fontos részét képezi, és kicseréli egy hamissal. Hőseink persze ezt nem tudják, igy hát elindulnak. Fel is robban az egész koceráj az űrben, de ők visszazuhannak a földre. Kemény, mi? 🙂 Természetesen mind túlélik, és elég hamar rájönnek, hogy valami gáz van. Mindenki különös szuperképességre tett szert. Reed képes megnyújtani magát – bár a filmben csak a keze és a lába nyúlik meg, – Susan láthatatlanná tud válni, Johnny képes irányitani a tüzet és Ben testét pedig a fejétől a zacskóján át egészen a lábáig kő boritja. Ez igy tők szép és jó persze, de mit ér egy szuperhős csapat szuper gonosz nélkül? Na, nem kell befosni, van ám az is. A képregény történelem legnyomorékabb gonosza: Dr Doom – Red Skull-al a osztoznak a koronán. Dr Doom épített egy kurva nagy lézerágyút amivel le akarja zúzni New York City-t. De egy fontos alkotóelem hiányzik, a bazi nagy gyémánt. El is megy hát a Jeweler-hez, hogy megszerezze tőle a gyémántot. Közben Reed rájön, hogy Dr Doom nem más mint 10 éve halottnak vélt barátja, Victor – csak egy debil barom nem jött volna rá erre a nevek alapján. A Fantastic Four ezek után összefog – már helyes kék 4-es feliratú sztreccs gatyájuk is van -, hogy kinyírják Dr Doom-ot és megmentsék New York-ot.

fantasticfour2

Oly régóta vágytam erre a filmre, és oly jó érzés volt végignézni. Tévedés ne essék…a film szar. Hihetetlenül szar. A szinészek pocsékok, a speciális effektusok több mint megmosolyogtatóak. Bár a Ben – Thing – egészen tűrhetően nézett ki a költségvetéshez képest. De a csúcs az a film végén van amikor Johnny – Human Torch – egész testét elboritja a tűz, és úgy állitja meg a lézert. Susan – Invisible Girl – meg kb. kőkemény 3 alkalommal válik láthatatlanná. A történetben is van néhány olyan drámai mellékszál ami rohadtul nem érdekelt, ezért nem is tértem ki rá. De ennek ellenére mégis van valami jó ebben a vizuális posványban. Rohadt unalmas volt a film mind a 90 perce de élveztem. Ez a hülye suta film valamiért mégis szórakoztató hatással van az emberre. Megnézi az ember és tudja, hogy szar, de mégis bejön neki. Igazi képregény őrülteknek kötelező. Mások inkább kerüljék el.

értékelés: 8/10

Berzerker

Be the first to comment on "Fantastic Four, the (1994)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .