Machinist (2004) (A gépész)

machinist_thumbNem emlékszem mikor vártam utoljára annyira filmet, mint a Gépészt, amely elég nagy csúszással került a mozikba, noha már hónapokkal korábban olvasni lehetett, hogy Christian Bale (Amerikai pszicho, A tűz birodalma, Equilibrium) egy igen ütős kis pszicho-thrillerben fogja rémísztgetni az embereket, legalábbis az új külsejével biztosan. Bale-re egyébként is jellemző, hogy baromi jól eljátszik teljesen különböző karaktereket (akárcsak Steven Segal vagy Alec Baldwin :)), de amit a Machinist-ben produkál, az valami egészen elképesztő. A szerep kedvéért ugyanis a szépen kigyúrt Bale hónapokig nem evett sokkal többet napi egy szem almánál, így aztán mire az orvosok megtiltották az életveszélyessé vált fogyókúrát, a színész már úgy nézett ki, mint aki megjárta valamelyik szibériai munkatábort.
A Gépészben a csontsoványra fogyott Christian Bale mellett két ismert arc is feltűnik, név szerint Michael Ironside (Scanners, Highlander 2) és Jennifer Jason Legih (The Hitcher, eXistenZ), akik a tőlük elvárható, magas színvonalon keltik életre saját karaktereiket. És mielőtt ismertetném a film sztoriját, csupán annyit jegyeznék meg róla, hogy azt az a Scott Kosar préselte ki az agyából, aki az új Texas Chainsaw Massacre forgatókönyvét is kiötlötte.

machinist1

A film főhőse egy Trevor Reznik nevű gépész, aki igen szar bőrben van, ugyanis egy éve álmatlanságban szenved. Monoton, szürke kis életében mindössze két jó dolog van: két nő. Az egyik egy Stevie nevű kurva (Jason Leigh), aki láthatóan nem csak kefélésre jó, mert valamilyen szinten törődik is lerobbant hősünk lelki világával. A másik nőt Marie-nek hívják, ő egy reptéri büfében dolgozik felszolgálóként. Trevor valamiféle megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Marie iránt (már-már hajlamosak lehetnénk azt képzelni, hogy szerelmes belé), így amikor épp nem a gyárban robotol, általában kimegy a reptérre, hogy egy kávé és egy sütemény mellett kellemesen elbeszélgessen ezzel a valóban szép és kedves nővel. Így telnek Trevor izgalmasnak nem igazán mondható napjai, egészen addig, amíg meg nem ismerkedik egy Ivan nevű nagydarab kopasz fickóval, kettejük találkozása pedig különös, gyakran értelmetlennek tűnő események egész sorozatát indítja el, kezdve egy csúnya balesettel, ahol Reznik egyik kollégájának a kezét roncsolja szét az egyik masina. Hősünk, aki nem kis mértékben tehető felelőssé a baleset bekövetkeztéért, magabiztosan állítja, hogy az Iván nevű fickó vonta el a figyelmét, ezért történt meg a tragédia, Ivánt azonban – mint az kiderül – rajta kívül senki sem látta a gyárban. Az igazán furcsa dolgok azonban csak ezután következnek, Reznik pedig igyekszik kideríteni, hogy Iván szórakozik vele, vagy a balesetet szenvedett kollégája akar rajta bosszút állni. Mindeközben egy titokzatos idegen különös akasztófa-játékba (hangman) kezd hősünkkel, ahol a megfejtendő szó nem csupán a jelen kérdéseire ad választ, de a múlt szörnyű titkairól is lerántja a leplet.

machinist2

A Machinist tipikusan egy olyan film, amelynek ismertetésénél nagyon kell vigyázni, hogy mit írhat le az ember, ez ugyanis nem csupán egy érdekes és izgalmas thriller, de egy nagy puzzle is egyben, melynek minden egyes részletét a nézőnek kell a helyére tennie – én nem segíthetek benne, mert akkor elrontom a játékot. Annyit azonban megígérhetek, hogy érdemes végigjátszani, még akkor is, ha néhány darabjáról már elég korán sejtjük, hogy hová is fog kerülni. Voltaképp ez a Machinist egyetlen hátránya – túlságosan sok filmben láthattunk már némiképp hasonló befejezést, de még így is marad meglepetés a végére, sőt, sok korábban látott különös, apró momentum nyer értelmet az utolsó percben, amelyek felett talán észrevétlenül el is siklottunk, és ha így tettünk – aminek megvan az esélye -, érdemes megnézni a filmet újra, mert akkor már egészen más szemmel fogjuk nézni.
A Gépész összességében egy baromi hangulatos és sötét logikai játék, amely ha pár évvel korábban látott volna napvilágot, hatalmas nagyon ütne, de még így is bőven érdemes megnézni, akár többször is. Christian Bale pedig ezzel a filmjével minden kétséget kizáróan bebizonyította, mennyire sokoldalúan tehetséges színész. őt egyébként legközelebb az új Batman film főszerepében láthatjuk majd, amely várhatóan igencsak jó hatással lesz Bale népszerűségére. Meg is érdemli.

értékelés: 9/10

Blizz

Be the first to comment on "Machinist (2004) (A gépész)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .