Miss Cast Away (2004) (Leépített szépség)

misscastaway_thumbEmlékszem, az első DVD lemezemet, a Plan 9 From Outer Space-t kb. 9ezer Forintért vásároltam meg, pontosabban rendeltem, amikor még DVD lejátszóm se volt. Jó filmekre egy, a hobbiját komolyan vevő filmbarát nem sajnálja a pénzt. A Leépített szépség más kategória, arra 990 Forintot sem szívesen adtam ki, pedig egy olyan remekmű (nyilván az, ilyen sztárparádéval!), melyben Eric Roberts és Michael Jackson is játszik, joggal keltette fel az érdeklődésemet. Szerencsére a DVD kb. 2 hónappal később egy olyan ládában landolt, a Kick Boxer 3 és a Karate Tigris isten tudja hanyadik része mellett, ahol kb. elég volt a gyártási költséget megfizetni, plusz egy kis borravalót, így 199 (!) Forintos áron már bátran magamévá tehettem ezt a csodát. Mondhatnám, hogy egy hasonló árkategóriás üres DVD-vel többre mentem volna, mert arra normálisabb (sőt, csak normálisabb) filmeket is kiírhattam volna, de aki hardcore szinten nézi, esetleg gyűjti a gané filmeket, annak ezt biztosan nem szabad kihagynia.

misscastaway1

A film főszereplője egy Maximum Power nevű pilóta (Eric Roberts), aki egy szépségkirálynőkkel megrakodott repülőt próbál elnavigálni Japánba, a Miss Galaxis nevű versenyre (nyilván nem műveltségi vetélkedőről van szó). A repülőn azonban egy titkosügynök is tartózkodik, kinek jelenléte érthetően nem tűnt fel 15 gyönyörű nő között, lévén egy fekete öltönyös, napszemüveges fószerről beszélünk. Az ügynök a mission-t a repülőn kapja meg, a napszemüvegébe épített kamerából, amely a következő: valahol a csendes óceán mellett megtalálták Noé bárkáját, és azt kéne közelebbről szemügyre venni (ehhez minek titkosügynököt küldeni?). A küldetés ismertetése után az ügynök főnöke, aki személyesen a Pápa a Vatikánból, figyelmeztetőleg közli, hogy a napszemüveg öt másodpercen belül megsemmisül, ami meg is történik: a napszemüveg felrobban, méghozzá akkorát pukkan, hogy a repülő hajtóműje is meghibásodik, konkrétan leáll. A repülő lezuhan egy kis szigetre (nahát, pont arra, ahol Noé rejtegeti a bárkáját!), de senki nem hal meg. Ami nagy kár.
Hőseink jobb program híján gyalogtúrát szerverznek a szigeten, és itt a film cselekménye – lássuk be, igen összetett sztoriról van szó! – több szálon fut tovább. Az egyik szálon Eric Roberts ripacskodik a sík hülye szépségkirálynők társaságában, akik kb. fél napig próbálnak tüzet gyújtani kövek egymáshoz ütögetésével, mire az egyikőjük megunja, és rágyújt egy cigire az öngyújtójával, ami ugyebár végig ott lapult a zsebében (na ez egy ilyen vicces jelenet akar lenni, amiből mellesleg van sok). A másik szál csöppet talán érdekesebb, ha lehet ilyen szavakat használni jelen esetben: a másodpilóta talál egy kis robotot, ami U2BAN2 – ejtsd: jutu bantu – névre hallgat (mekkora poén!). Nemsokára a robot kivetít egy holografikus képet, ahol MJ. ügynök (Michael Jackson) figyelmezteti a másodpilótát; ha Noé bárkája vitorlát bont, szörnyű rontást hoz a világra, az évszázad viharát, és azt követően a majmok uralkodnának az emberek felett, ezért mindenképp meg kell semmisíteni a hajót.
Közben találkozunk Noéval is, akit saját hajójában börtönöznek be a gonosz, szuperintelligens majmok (természetesen majmok bolygója maszkban és ruhában), Eric Roberts-re és a szépségkirálynőkre rátámad a Disznoszaurusz (“Jurassic Pork” – egy újabb remek tréfa), Bush elnök pedig engedélyt ad, hogy a Sárga tengeralattjáróval torpedózzák meg Noé bárkáját.
Apropó, a tengeralattjárón is csuda tréfás jeleneten nevetgélhetünk, amit meg is osztok veletek: amikor a parancsnok felkiált, hogy “Periszkópot!”, először sztetoszkópot kap (“Nem a sztetoszkópot kértem!”), utána teleszkópot, aztán pedig mikor a képvászon kiszélesedik felkiált: “Cinemascope-ot sem kértem!!!”
Óriási tréfaparádé!

misscastaway2

Igazából ez a film szörnyű, minden tekintetben. A CGI trükkök egytől egyig borzalmasak, nem kicsit, viszont van ilyenből jó sok, úgyhogy lehet nevetgélni rajtuk. A viccesnek szánt jeleneteken sírni lehet, vagy csak fejet vakargatni, esetleg elgondolkozni azon, hogy ezek az emberek miért csináltak filmet. Szegény Michael Jackson is hogyan csúszhatott ilyen mélyre (először ugye egyre rosszabbul fogytak a lemezei, aztán jött a pedofilbotrány, közben az orra is leesett néha, most meg ez…). Eric Roberts nagy meglepetést nem okozott, az ő teljesítményében túlságosan nagy kilengések, minőségbeli különbségek nem tapasztalhatóak.
A Leépített szépség tehát tipikus esete annak, amikor tehetségtelen emberek vígjátékot készítenek (a Rendőrakadémia Moszkvában ebben talán máig az egyik csúcstartó darab), egy-két a szemeteskuka aljáról előkapart sztárral, mindezt egy rahedli, igazán “jól” sikerült CGI effekttel feldobva. Ám ez most olyan szinten lett torz alkotás, hogy néha már-már tetszett, de a pontozást tekintve követem az imdb-t (1.8), csak én most lefelé kerekítek.

értékelés: 1/10

Blizz

1 Comment on "Miss Cast Away (2004) (Leépített szépség)"

  1. A “Cinemascope” azért nem volt rossz… 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .