Thunder III / Thunder Warrior III (1988)

thunderw3_thumbElérkeztünk immáron a harmadik és egyben befejező részhez. A készítőket már az előző részek ismertetőiben kiveséztem, újat ezúttal sem mondhatok, mivel a kis csapat változatlan. Lényeg a lényeg ez az utolsó, több rész nem készült Thunder kalandjaiból, ami őszintén szólva nem nagy érvágás. Na de lássuk ezúttal hogyan alakulnak a dolgok:

Kellemes nyári délután (vagy fene tudja, de Texasban általában meleg van és süt a Nap), nagylétszámú militaribuzi vadászcsoport gyülekezik az indián rezervátum területén. Ahogy azt kell, jól bebasznak, hogy meglegyen a hangulat a hajtóvadászathoz. Azt, hogy mi a faszra akarnak vadászni egy kiszáradt, kórókkal teli semmitérő területen, az nem derül ki. Vagyis legfeljebb annyi, hogy nem véletlenül ezt a területet kapták az indiánok otthonuknak. Persze mi már tudjuk, hogy ez a terület egy nagyon kemény, megalkuvást nem ismerő indián, nevén nevezve Thunder védelme alatt áll. Thunder, annak ellenére, hogy az előző rész végén elhagyta a környéket, most mégis itt van és egy kisindiánt tanítgat a természet szeretetére és a tisztességes vadászat módszereire. Belebotlanak két gyönyörű vadlóba, ahol Thunder elő is adja az indián bölcseletet, miszerint ezek nem levadászható állatok, szabadnak születtek és ezt tiszteletben kell tartani. Mivel a déli tahó fehérember erre nagyívben baszik, ebből keletkezik a konfliktus. A vadászok megkergetik a lovakat és le is lövik őket. Hősünk szokás szerint haragra gerjed és egymaga betámadja a vagy 20 főből álló, állig felfegyverzett csapatot. Mondanom sem kell, jól szarrá verik. De mivel a kissrác is a faszagyerek kategóriába tartozik, jól lábon nyilazza az egyik vadászt. Ezúttal a gyerek lesz a hajtóvadászat célja, aminek végállomása a szintén a rezervátum területén lévő indián lakópark. Kiderül, hogy csóri indiánok mindenféle lepusztult lakókocsiban tengetik az életüket, de a gonosz fehér nép bosszúból még ezt is porig rombolja. Thunder közben beéri őket, és mitsem tanulva az előző esetből újra támadásba lendül. A változatosság kedvéért most még jobban elverik, ráadásul meg is furikáztatják a földön, egy autó után kötve. Persze Thunder bosszút esküszik, és mivel a tahók nem látták az előző részeket, jól kiröhögik. Hősünk ismét a jólbenemvált módszerhez folyamodik, elmegy a rendőrségre feljelentést tenni. Természetesen ezúttal is szarnak a fejére, a törvény a bűnösöket védi. Nem marad más hátra, minthogy Thunder megkezdje újabb büntetőhadjáratát.

thunderw31

Hogy végre szellemi nagyságom teret kapjon, a film gyengeségeinek és pozitívumainak felsorolása helyett ezúttal néhány saját gondolatot osztok meg a remélhetően nagyszámú olvasótáborral. Szóval a film mondanivalója, ahogy az lenni szokott az ilyen egyszerű kis B akciómoziknál, nem túl összetett. A kisember tehetetlenségét mutatja be a törvénnyel, vagy a törvény által védett bűnösökkel szemben. Ez a tehetetlen ember jelen esetben egy indián, ami a fajgyűlölő déli államokban nem éppen kiváltság. Adott ugye egy átlagos déli kisváros a préri közepén, ahol nem sok szórakozás akad egy unatkozó felnőtt férfi számára. Az ember sok faszságra képes, ha nem tudja lekötni magát, ez köztudott. A történetből megtudtuk hogy alakult ki a konfliktus, aminek az indián áldozata lett. A rendőrségen ugye bizonyíték hiányában nem hisznek neki. Ráadásul a seriff amúgy sem tartóztatná le a saját hétköznapi barátait. Felmerül a lehetőség, hogy megfizessék a rezervátum lakóparkjában okozott kárt, amire hajlana a seriff, de vétkesek tagadnak és amúgy sem lenne miből fizetniük. Mit tehet ilyenkor az ember (az indián) saját érdekeinek megvédésére? Az önbíráskodás törvény ellen való, amire a seriff figyelmeztet is. Magyarán ebben a lehetetlen helyzetben kellene az indiánnak megoldást találnia sérelmeire. A megoldást láthatjuk és láthattuk is az előző részekben. Persze a valóságban ez nem működne, ezért film a film, ezért vannak a filmek. A kérdés az ugye, hogyha már filmet nézünk milyen köntösben, minőségben találják elénk a fent leírt eseményeket. Lévén ismertetőm tárgya alacsony költségvetésű B mozi, nem várhatunk semmi extrát, sőt…

értékelés: 4/10

Stone

Be the first to comment on "Thunder III / Thunder Warrior III (1988)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .