The Midnight Meat Train (2008) (Éjféli etetés)

midnightmeattrain_thumbClive Barkernek a meglehetősen szar Saint Sinner című tévéfilm és a közepes színvonalat alulról súroló The Plague (nálunk Pusztulás) után végre sikerült valami értelmes projectet találnia, amibe ezúttal érdemes volt egy csomó pénzt beleölnie. Minden idők egyik legkíválóbb horrorírója ezúttal a The Midnight Meat Train című novellájának megfilmesítését támogatta meg anyagilag, mely irománya egy korai novelláskötet-sorozatának első részében jelent meg (Books of Blood Vol.1). Az 1995-ös Lord of Illusions óta a rendezői széket kerülő Barker ezúttal is “csupán” producerként felügyelte a film elkészültét, így a dirigálást Patrick Tatopoulos speciális-effektus mágus végezte volna, aki aztán beleszart az egészbe, úgyhogy helyére Ryuhei Kitamura (Versus, Azumi) került, ami nagyon-nagyon jó választásnak bizonyult. Apró érdekesség: Tatopoulos tervezte meg a kilencvenes évek közepe táján az amerikai godzillát, amit később a Final Wars című utolsó (japán) godzilla filmben jól elagyabugyál kedvenc eredeti, gumijelmezes őriáshüllőnk – utóbbi filmet pedig Kitamura rendezte.

midnightmeattrain2

A sztori főhőse egy Leon Kauffman nevű fazon, aki szabadúszó fotósként tengeti napjait és éjszakáit New York utcáin. Ám amíg ő szorgalmasan kattintgat, egy nagy darab öltönyös fickó mészárolja le az embereket az egyik metrószerelvény utolsó járatain, amikor már csupán egy-két ember lézeng a kocsikban. Ezen barátságtalan ábrázatú úriember látszólag teljesen ok nélkül nyírja ki (általában húsklopfolóval) áldozatait, akiket utána kozmetikai utókezelésnek vet alá: körömletépés, szemkivájás, hajlenyírás, végül(?) kampóra akasztás.
Leon egy éjszakai kiruccanása során megment egy csinos japán leányzót néhány túlbuzgó kanos huligántól, ám a lány, miután felszáll az utolsó metró járatra, a másnapi újságok szerint “nyomtalanul eltűnik”. Az egyik éjszakai fotón azonban nyomot hagy a gyilkos, amelyet követve Leon hamarosan személyesen is megismeri az öltönyös férfit, aki a nyomozás előrehaladtával egyre kevésbé tűnik emberinek.

midnightmeattrain1

Túl sok időt nem pazarolnak el Kitamuráék az alapkoncepció kibontására: már az első jelenetben kiklopfolnak egy szerencsétlen metrózót. Elaludni pedig ezután sem fogunk, hiszen a folyamatosan adagolt és meglehetősen brutálisra sikeredett gore jelenetek és az egyre érdekesebbé váló nyomozás jó ütemben váltják egymást, egészen a megdöbbentő, nagyon “Barker”-es végkifejletig.
Szerencsére a remekül kiválasztott szereplők (Vinnie Jones a mészáros szerepében telitalálat) és a kiváló kameramunka is jócskán hozzájárulnak a kívánt hatás eléréséhez.
Összességében Kitamura és Barker közös produkciója vitán felül 2008 egyik legjobb horrorfilmje, sőt: a húsz évvel korábbi Hellraiser mellett a létező legjobb Barker adaptáció. Alig várom a DVD kiadást, nálam tuti bekerül a kosárba.

értékelés: 10/10

Blizz

5 Comments on "The Midnight Meat Train (2008) (Éjféli etetés)"

  1. hát sztem ez pont nem lett annyira jo :S.

  2. Hát erre mondom, hogy ízlés dolga. Nekem nagyon bejött (bár utólag már túlzásnak tartom a 10 pontot, most már nem variálok), jobban tetszik, mint pl. a Candyman, az olyan szarokat nem is említve, mint a Rawhead Rex. De találkoztam már másokkal is, akik nem voltak odáig érte és ezt az álláspontot is el tudom fogadni.

  3. Nem egy rossz film,de a vége nekem egyáltalán nem tetszett.És igaz már régen láttam,de úgy emlékszem végül nem tudjuk meg konkrétan kik is laknak a metróban,úgy értem ez eléggé homályban marad.De egynek elmegy,nekem is itt van a polcomon 😛

  4. Nekem is főleg az a bajom a filmmel, hogy homályban hagy olyan kérdéseket, amik igényelnék a megválaszolást.
    SPOILER!!!
    Milyen betegsége van a mészárosnak? Miféle lények vannak a járatban? Miért és pontosan kik állnak az egész hátterében? Mi sodorja, motiválja a főhőst a filmvégi állapotba?
    SPOILER VÉGE
    Hiszek abban, hogy egy horrorfilmbe kellenek a rejtélyek. Nem titkolt ellenszenvvel néztem pl. a Rémálom az Elm utcában későbbi részeit, ahol megpróbálnak mindent megmagyarázni, egyre erőltetettebben. Jelen film esetében azonban a sok nyitott kérdés inkább a minőség rovására megy. Nekem 6/10 a film.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .