The Reaping (2007) (A tíz csapás)

reaping_thumbMikor először hallottam erről a filmről, vegyes érzelmek indukálódtak iránta ifjonti szívemben. Egyrészt fantasztikus ötletnek tartottam, hogy a bibliai tíz csapás témáját dolgozzák fel amerikai filmkészítő bácsik egy misztikus horror/thriller keretében, másfelől viszont idegenkedtem tőle, ismerve a manapság az USA-ból érkező mozgóképdömping hulladékrátáját. Egyszóval attól féltem, hogy elkövetnek egy színtelen-szagtalan, ártalmatlan hollywoodi kalandfilmet középszerű megoldásokkal.
Szerencsére nem így történt. A sztori ugyan felvonultat bizonyos kliséket, ennek ellenére a végeredmény abszolút meggyőző: több helyen is váratlan, sokkoló fordulatokkal találkozhatunk, amelyek mind a forgatókönyvíró alkotói vénáját dicsérik.
A Bibliában írva vagyon az ősi Egyiptomot sújtó tíz csapás, nevezetesen:

  • vérré változó folyók
  • békaeső
  • tetvek inváziója
  • vadállatok vagy kártékony rovarok
  • dögvész
  • fekélyek
  • jégeső
  • sáskahad
  • háromnapos sötétség
  • minden elsőszülött halála

A főszerepre az Oscar-díjas Hilary Swanket kérték fel, aki szíves örömest bújt az ateista természettudós bőrébe.
Lássuk akkor, konkrétan miről is szól a mű.

reaping1

Katherine Winter. valaha hívő lélek volt, mára azonban ez megváltozott. Amikor kislánya meghalt, az asszony Mindenhatóba vetett hite, úgy tűnt, végleg elveszett. Jelenlegi foglakozása keretében egzotikus tájakra utazva elvakult emberek tömegének elméjét „világosítja meg” azzal, hogy tudományos magyarázattal cáfolja meg az ún. csodatörténéseket.
Mindezidáig kivétel nélkül az összes esetre talált magyarázatot. A mostani ügy viszont más, mint a többi. Egy csendes kisváros, a louisianai Haven középiskolai tanára, Doug Blackwell érkezik hozzá, és kéri segítségét. Elmondása szerint egy helyi kislány az Úr haragját zúdítja élőhelyükre a tíz csapás képében, ahogy évezredekkel korábban Egyiptomban. Katherine kezdeti vonakodása azonnal megszűnik, és lelki szemei előtt elvesztett gyermeke szívbemarkoló emlékképével elvállalja az ügyet.
Segédje, egyben barátja, Ben kíséretében haladéktalanul Havenbe utazik, ahol valóban megmagyarázhatatlan események zajlanak: a legelső csapás alapján vérvörössé színeződve hömpölyög a közeli folyó vize.
A haveniek a 12 éves Loren McConellt okolják az katasztrófáért, ám Katherine biztos a lány ártatlanságában, ahogy abban is, hogy valójában semmi természetfeletti nem történik a kisvárosban.
A nyomozás során azonban át kell értékelnie az álláspontjait, mind Isten szerepe, mind az emberi gonoszság perspektívájából.

reaping2

Mint mondtam, kellemes meglepetést okozott számomra az alkotás. Ugyan a történet alapvető szála, ha nem is mindennapos, de kiszámítható, a lényeg (ahogy Tim Olyphant mondá a Sikoly 2-ben) a kivitelezés. Rendkívül hatásosan prezentálja a stáb magukat a csapásokat, továbbá ügyesen variál azok sorrendjével. (Bár úgy vettem észre, a jégeső helyett inkább villámokkal megspékelt tűzvihart gyártottak…) A vérfolyó iszonyat jól néz ki, a csúcs azonban az utolsó 20 perc. A sáskajárás, a sötétség és a villámok felettébb látványosra sikeredtek: a McConell-ház körül tobzódó, majd a Loren életére törő falubelieket megtámadó sáskák vészjósló tömegét kegyetlenül ütős kameramozgással mutatják be nekünk. Áll a szőke lányka középen, csendesen, körülötte pedig örvénylik a rovarfelhő, sötétség kél, csapkodnak az elektromos tűzcsóvák – mocskosul karistol. Na, kb. ilyennek kellett volna lennie a Tűzgyújtó c. King regény adaptációjának!
Itt jegyzem meg, mennyire jó választás volt Loren szerepére a karakteres AnnaSophia Robb, ahogy Hilary Swank is Katherinére. A Dougot alakító David Morissey (Elemi ösztön 2) szerintem egy nímand, mellesleg külsőre totál úgy néz ki, mint Patrick Swayze és Liam Neeson törvénytelen gyereke, ergo az ő fizimiskája individuális értelemben kevésbé jellegzetes, alakítása pedig felejthető.
A rendező, Stephen Hopkins a Rémálom az Elm utcában: Az álomgyermek, valamint a Ragadozó 2 című zenés-táncos életrajzi filmek világra szabadításáért felelős.
Áhítatos, magasztos templomi énektémák alkotják többek közt az alápingáló zenét. A csodálatos tájakról készített felvételek, valamint a szépségesen élénk színeket felvonultató képi világ tovább növeli a mozi amúgy sem szerény ázsióját.
A tíz csapás egy hiteles trükkökkel, ezáltal lenyűgöző vizualitással rendelkező, kellően komor misztikus thriller, mely igazán kellemes élményt nyújthat a megtekintőinek.

értékelés: 9/10

Vassago

Be the first to comment on "The Reaping (2007) (A tíz csapás)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .