The Burning (1981) (Az erdei fantom)

burning_thumbA Péntek 13 sikere (illetve előtte a Halloweené) számos producer agyát babonázta meg. Akkora nyereséget film ritkán termelt, és ugyebár mindenki gazdag akar lenni. Ezért gondolta azt néhány (tucat) rendező, hogy csinálni kellene valami hasonlóan jó kis slashert.. Születtek jobb-rosszabb alkotások, de mindegyik sikeres lett, akármilyen béna volt a film. Azonban akadtak filmek, amik ugyebár le sem tagadhatták, hogy Péntek 13 másolatok voltak, mégis jól sikerültek, és több, mint húsz év múlva is szívesen nézzük meg. Ilyen a “The Burning” is, amit anno a Vico jelentetett meg “Az erdei fantom” címmel. Nekem is ekkortájt nőtt a szívemhez, s mivel elég nagy Péntek 13 rajongó vagyok, ezért muszáj megemlékeznem erről a filmről.

burning1

Van egy nyári tábor (Blackfoot) egy folyó szélén, ahol a fiatal tinédzserek kempingeznek. A tábort egy nagyon szigorú felügyelő vezeti (Cropsy), aki a csínytevéseket igen durván kezeli. Nos mivel a srácok nem nagyon kedvelik Cropsyt, ezért meg akarják viccelni (mondjuk ha annyira féltek tőle, akkor minek csesznek ki vele, nem tartanak attól, hogy utána nagyobb verést kapnak?).A tréfa a következőképpen néz ki: egy világító koponyafejet raknak az ágya mellé, s mikor felkel, akkor megijed. Igen ám, csak annyira megijed, hogy lelöki a koponyát (amit belülről tűzzel gyújtottak meg, hogy világítson), és felgyullad az emberünk. Kirohan a házból, s beleugrik a folyóba. A többiek ezután semmit sem hallanak felőle. Cropsy kórházba kerül, mivel rondán megégett. 5 év múlva kiengedik, s bosszútól fűtve sorra kinyírja az összes táborlakót. Szegény annyira csúnya, hogy még egy prosti is elutasítja, akit szépen ezért cserébe kivégez. A film végét gondolom kitaláljátok, mivel azóta csak néhány száz hasonló film született.

burning2

A rendező munkájával nincs gond, szépen elvégezte a dolgát. A direktor egyébként a későbbiek folyamán nem igazán alkotott sok filmet, ami talán említésre méltó, az az őrült Stone, amit gondolom sokan ismernek 🙂 (valami Fangoria nevezetű újság adta ki hazánkban DVD-n kb. 2 éve). Az effektek, maszkok jól néznek ki, mivel ezeket is Tom Savini csinálta, akár csak a Péntek 13-ét, illetve sok más horrorfilmét is (valamint ez a csóka rendezte az Élőhalottak éjszakájának remake-jét, ha valakit érdekel esetleg). A színészektől nem kell csodát várni, de „jól áll nekik a halál” – sztár egyikből sem lett, bár Brian Backer arca ismerős volt számomra a Rendőrakadémia 4-ből (a nevét nem mintha fejből tudnám, csak utánanéztem, de ha már itt tartunk, a Lúzerben is játszott, de ezt meg nem is láttam :)). A zenét szerencsére nem akarták átvenni a Péntek-ből, de ez a muzsika is elég korrekt, illik a film hangulatához.
Összességében nincs nagy baj ezzel a filmmel, csak nagyon látszik, hogy biztosra akart menni a rendező, nem akart eltérni a bevált recepttől. A helyszín teljesen megegyezik Jason barátunkéval (illetve anyukájáéval), a hangulat is erősen arra hajaz, de talán pont emiatt tetszik. Aki bírja az “igazi” slashereket, szerezze be, és vágja sutba az Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron című förmedvényt.

értékelés: 7/10

Myers

Be the first to comment on "The Burning (1981) (Az erdei fantom)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .