Intruder (1977)

intruder_thumbHa egyedül laknál egy nagy házban, és egyszer egy fiatal, csinos, kifejezetten szép arcú nő becsengetne, hogy legyél olyan rendes és engedd be a szakadó eső elől, mit tennél? Bizonyára elzavarnád a picsába, nemdebár?…Az Intruder című filmben egy másik nő kerül ilyen helyzetbe, ő azonban kedvesen beinvitálja bőrig ázott vendégét a házába, aki egy rövidke cseverészés után megfojtja jótevőjét. Ezután egy kis smink és frizuraigazítás következik, hogy az elkövető némiképp hasonlítson áldozatára, majd annak ruhájával, ékszereivel és személyes papirjaival Hong Kong-ba utazik.
Főhősnőnk a következő estén már az utcán kurválkodik, és mivel tényleg csodás testi adottságokkal rendelkezik, nemsokára fel is szedi egy harminc év körüli férfi, és elviszi a házába. Természetesen a ház a városon kívül van, jó messze a szomszédos ház(ak)tól, hogy még csak véletlenül se hallja senki a tulaj ordítását. És a romantikus szálak valóban nem ezen a ponton fogják átszőni a filmet (meg persze később se): a csaj első nap eltöri a fickó mindkét lábát, második nap meg hozzácelluxozza a manust a tolókocsijához, a kutyáját pedig – aki elég hangosan ugat, lévén kutya – egy székkel agyonveri. Szerencsétlen fickó meglehetősen kényelmetlenül érzi magát ragasztószalagba bugyolálva, de nem hogy kiabálni, még megmozdulni sem bír. Másnap megjelenik a fickó házában az aggódó anyuka, akit főhősnőnk egy csavarhúzóval alaposan összeszúrkál, így a kedves mama rövid időn belül elhalálozik. Később az összeragasztózott férfi kislánya is feltűnik, aki annyira cuki kislány, hogy a gonosz és kegyetlen főszereplőnő megsajnálja (ez mondjuk jó nagy baromság, de mindegy), ezért inkább nem öli meg, csak elbeszélget vele, majd összekötözi és bebassza a szekrénybe.

intruder1

A film ezen pontján kiderül, hogy a nőt és férjét (akit eddig még nem láttunk) a rendőrség körözi, ezért szükségük van új személyazonosságra. A nő elmeséli az összecelluxozott fószernek, hogy régebben egy férfi meg akarta erőszakolni, ezért ő és a férje kiirtották a fickó egész családját (logikus), meg egy rendőrt is meggyilkoltak, kinek kutyája leszaggatta a férj mindkét karját. Az emlegetett fickó nemsokára meg is jelenik, hogy végre gyönyörködhessünk a keze helyére felcsatolt ormótlan kampóban (a láncfűrész stílusosabb lett volna, de lehet hogy az már jogvédett), amit le is tesztel gyorsan egy új áldozat hátában. Eközben a kislánynak sikerül kimenekülnie a házból, de Kampókéz kínai rokona és felesége utána erednek… és hogy mi lesz a kislánnyal, valamint az apjával, az már derüljön ki a filmből.

intruder2

Az Intruder egy remek horrorfilm, ennek ellenére nagyon kevesen ismerik. Én valamikor 3-4 éve láttam egy iszonyat gyenge minőségű másolatot (amit VideoCD-ről vettek át VHS-re, és már vagy tízszer átmásoltak mire eljutott hozzám), amin már az angol felirat is alig, vagy helyenként egyáltalán nem volt olvasható, de a hangulat átjött, a nem kifejezetten bonyolult sztorit meg nagyjából sikerült összeraknom (ami azért összetettebb a fent leírtaknál, ugyanis szándékosan kihagytam pár dolgot, hogy ne nyúljon az ismertető túlságosan hosszúra). Brutalitásban az Intruder alul marad sok más kínai horrorral szemben (pl. Untold Story, Men Behind the Sun), hogy az elmebetegenek való japán mocskokról ne is beszéljünk (Naked Blood, Flowers of Flesh and Blood), és azt sem állíthatom, hogy ez egy kivételesen okos film lenne, ugyanis van benne néhány eléggé irreális momentum. Mégis, a film borongós képi világa (sötét szobák, éjszaka, zuhogó eső) és az ahhoz tökéletesen passzoló zenei aláfestés ijesztően baljós hangulatot adnak az egyébként is pörgő sztorihoz, és emiatt a film jócskán kiemelkedik az átlagos horrorfilmek tömegéből.
(A filmet pár éve kiadták DVD-n Ausztriában)

értékelés: 9/10

Blizz

Be the first to comment on "Intruder (1977)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .