Trivia: Élőhalottak visszatérnek

A zombitörténeti klasszikusról már sok helyen sokan szót ejtettek, azonban van pár érdekesség, amit eddig nem feszegettek sehol. Lássuk hát, mennyire ismerted eddig Dan O’Bannon filmjét.

# A film két hőse Burt és Ernie. A Szezám utca (1969) két alakját is szintén így hívták. Vajon a rendező úr direkt választotta e két nevet? Kézenfekvő lenne, azonban az igazság az, hogy fogalma sem volt a névegyezésről.

# A film végén látott nukleáris töltetet kilövő fegyver valójában egy második világháborús német légvédelmi üteg.

# Dan O’Bannon eredetileg Frank szerepét játszotta volna el, kifejezetten magának írta a szerepet. Azonban amikor a meghallgatásokon James Karen következett, azonnal szerződtette és neki adta a szerepet.

# Burt irodájában a falon levő szemvizsgálathoz használatos poszteren a következő szöveg rakható ki a betűkből: “Burt is a slave driver and a cheap son of a bitch who’s got you and me here”, ami magyarul kb. ennyit tesz: Burt egy rabszolgahajcsár és egy szemétláda egy személyben, aki mindkettőnkön uralkodik.

# A producerek többször igyekeztek kapcsolatba kerülni George A. Romeroval, hogy legyen ő is producere a filmnek. Ám a zombifilmek mestere egyszer sem válaszolt a felkérésre.

# John A. Russo az eredeti forgatókönyvet akkor írta, amikor Romero a Holtak hajnalát készítette elő. Ez a szkript később Tom Fox-nál landolt, aki O’Bannon-t akarta rendezőnek. Ő azonban nem akarta, hogy Romero eredeti klasszikusának, az Élőhalottak éjszakájának valami korcs folytatása legyen, így viccesre vették a forgatókönyvet.

# A rendező nem volt szívbajos, néhány jelenetben a zombik valódi borjúagyat ettek. Ő viszont nem akarta olyanra kérni a statisztákat, amit ő ne tett volna meg, így először a forgatáson ő falatozott a friss és nyers borjúagyakból – a színészek szeme láttára.

# A temető neve: “Resurrection Cemetery” – Feltámadás temetője volt.

# A fagyasztókamra nyitó kombinációja: 22 jobbra, 4 balra, 10 jobbra.

# Az 1990-es években előkerült egy workprint verzió, ami ugyan befejezetlen állapotában volt, de így is 24 perccel hosszabb, mint a nagyközönség elé tárt verzió.

# Miután a feltámadt testrészeket átviszik Ernie-hez, amikor a ponyvát lerántják róla, a kis zsákocskákban olyan kis apró cintányéros majmok vannak felhúzott állapotban. Persze a cintányérokat leszerelték a kezükről.

# A film német címe “Verdammt, die Zombies kommen”, vagyis “A fenébe, jönnek a zombik!”. A dán címe pedig “Ligene er ligeglade”,ami annyit tesz “A hullákat nem érdekli”. Mindez a film komikus mivoltára utal.

# Linnea Quigley (Trash) a vetkőzős jelenete során egy szintetikus, bőrszerű anyagot viselt magán.

# A mozis verzióban Freddy dzsekijén a “Fuck You” felirat látható. Miután úgy gondolták a készítők, hogy a tévében nem lenne jó ezt szerepeltetni, készült egy másik dzseki, “televíziós verzió” felirattal.

# Mielőtt a testrészekről lerántják a leplet Ernie-nél, a ponyva alatt egy valódi embert lehet látni. Ez pedig nem más, mint Clinton Hartley, a művészeti rendező, Clayton Hartley testvére.

# Persze a rendező is játszott egy pillanatra a filmben: a csöves, akit a raktárépületi jelenetben látni, nem más, mint Dan O’Bannon. A hangját pedig a helikopteres fickónak kölcsönözte.

# A Laurel Ent. főfejese, Richard P. Rubinstein semmiképp nem akarta, hogy azt higgyék, hogy Romero zombifilm sorozatának egy darabja, így tiltakozó kérelmet nyújtott be az MPAA-nak, hogy a címben szerepeljen a “Living Dead” szóösszetétel. A filmmogulok azonban a producerek javára döntöttek és maradhatott a cím.

# Ernie karaktere először egy szökött náci figura lett volna. Például tervezték, hogy az Ernst Kaltenbrunner nevetadják neki, ráadásul náci indulószólt volna a walkmanjéből. nem is beszélve az Eva Braun képről a hullaházban.

# Példa értékű a filmmel kapcsolatban, hogy egy rajongó az interneten petíció formájában szerette volna véghez vinni, hogy megjelenjen a film dvd-n. Később Michael Allred készített egy oldalt, ahol minden ezzel kapcsolatos hírt összegyűjtött, kapcsolatba lépett a rendezővel, majd az MGM-mel. Így hamarosan el is készült a dvd. Ezekután a film készítői feltüntették Allred nevét is a stáblistán, megköszönve a petíciót és a lelkesedését.

# Eleinte nem volt betervezve,hogy a vegyi anyagot tartalmazó hordó üvege széttörik. A magas hőmérsékleten azonban széttört.

# A dvd audiokommentárban a rendező említi, ha tudta volna, hogy ennyi hölgy rajong majd a filmjéért, akkor forgatott volna egy jelenetet, amiben Suicide (Mark Venturini) is teljesen meztelenül szerepel.

# A Clu Gulager által használt vascső igazából műanyagból van. Eleinte az eredetit használták, de O’Bannon félt, nehogy valakiben kárt okozzon, így lecserélték.

Be the first to comment on "Trivia: Élőhalottak visszatérnek"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .