Maniac Cop (1988) (Zsarumánia)

Maniac Cop (1988) (Zsarumánia)80-as évek. Az igazán jó horrorok és B-moviek kánaánja. Szerintem, ha úgy döntenénk, hogy az oldalra csak a 80-as évek + 90-es évek eleje időszak idevágó filmjeiről írnánk, még akkor is összejönne vagy 5-600 cikk. Jelen ismertetőm alanya nem más, mint a független igazságosztó, a brutális zsaru, a Maniac Cop egyenesen 1988-ból. Ez a film állítólag az első horrorok között volt, amiket behoztak (és agyonmásoltak) Magyarországra, és rendkívül népszerű volt. Azonban érthetetlen módon, manapság már nem látni se a tékákban, se a boltokban.

A Mániákus zsaruról akkor hallottam először, amikor kipróbáltam egy fejlesztés alatt álló ingyenes játékot, a Terrordrome-ot (Mortal Kombat-szerű ingyenes verekedős játék. Pár karakter: Freddy, Jason, Bőrpofa, Chucky, Micheal…) és ő is ott volt a “hamarosan játszható” karakterek listáján. Felkeltette az érdeklődésemet, ezért utánanéztem, és első blikkre úgy tűnt, egy méltatlanul elfeledett slasher karakterről van szó: megélt három filmet is, egész kis kultusz volt körülötte, és ahogy már fentebb említettem, hazánkban nagyon szép sikert könyvelt el (csak épp nem a mozik kasszájánál).

Történetünk brutális és megrázó gyilkosságsorozattal kezdődik. Egy rendőri egyenruhát viselő pszichopata éjjelente az utcákat járja, és ártatlan városlakókat gyilkolászik. A rendőrség nem tudja, hogyan kezdjenek neki a nyomozásnak, ezért bejelentik az esetet a médiában: így csak azt érik el, hogy az utca embere rettegni kezd az egyenruhától, és káosz lesz úrrá a városon. Ezalatt megismerjük főhősünket: Jack Forrest, egy egyszerű rendőrtiszt (Bruce Campbell hölgyeim és uraim! Bruce Campbell!), aki hosszú ideje minden este túlórázik, miközben a házassága romokban hever. Persze az asszony bizalmatlanságának van is oka: egy rejtélyes nő hetek óta azzal hívogatja, hogy Jack a sorozatgyilkos, és a túlórázásai során embereket öl. A hölgy nem is bírja tovább: követi Jacket, mire megtudja, hogy nem ő a pszichopata, csak szimplán a szeretőjével kufircol egy motelben minden este (micsoda megkönnyebbülés!). Miután könnyes szemekkel elrohan, összefut a valódi gyilkossal, aki meg is öli, majd a tetemét megtalálják abban a szobában, ahol Jack és barátnője érezték jól magukat az este. Ez persze rögtön azzal jár, hogy Jack lesz az első számú gyanúsított, bár a nyomozás vezetője, McCrae felügyelő más véleményen van. Szerinte Jack csak a belógatott csali, akin keresztül eljuthat a valódi tetteshez, ezért amikor kiderül, hogy Jacken és a feleségén kívül csak a szöszi kis kollegina tudott Jack “éjszakai műszakjáról” rögtön elindul megkeresni a lányt. Persze épp időben ér oda, amikor a mániákus a csajt akarja megkéselni, és két dologra jön rá. Egy: a gyilkosba két tárat is belelőhet, nem lesz tőle semmi baja. A másik: a gyilkos Jason Voorhees rokona lehet, mert tud teleportálni. A lányt megmenti, ő pedig elmondja, hogy a Jackkel való viszonyáról csak a rendőrség megnyomorodott irattárosnőjének beszélt. Rajta keresztül McCrae végül el is jut a rejtélyes zsaruhoz, akiről kiderül, hogy nem más, mint Matt Cordell, egy egykori brutális zsarulegenda, és aki elméletileg rég halott. Cordellt ugyanis néhány nagyon brutális akciója után a polgármester és a rendőrfőnök aktív közreműködésével börtönbe juttatták, ahol régi ismerősei egy éjjel megkéselték. Cordell azonban néhány órával a halála után újjáéledt, és elhagyta a börtönt, azóta pedig tovább folytatja kegyetlen hadjáratát az utca megtisztítása érdekében. Emellett még célja a polgármester és a rendőrfőnök meggyilkolása, és úgy mellesleg megöl mindenkit, aki az útjába áll. Cordell azonban hamarosan betör a rendőrségre, megöli McCraet több más rendőrrel együtt, így Jack és Theresa kénytelenek menekülni, hisz ismét egyértelműnek tűnik, hogy Jack a gyilkos. Ők is ráébrednek az igazságra Cordellel kapcsoltban, majd megpróbálják megállítani az élőhalott szuperrendőrt, mielőtt a városi felvonuláson beteljesíthetné a bosszúját.

maniac1

Tehát megnéztem ezt a 88-as klasszikust, és mit mondhatnék? Azért nem az a csúcskategória, mint a nevesebb slasherek, közelebb áll egy jó B-moviehoz, mint a horrorhoz. Olyan, mint a slasher horror, a thriller és a fekete humor keveréke. Kétségkívül nagyon jó film, de valahogy nem éri utól a nagy riválisokat, őszintén szólva miután megnéztem, már nem csodálkoztam annyira, hogy miért nem lett igazi klasszikus. A következő két részre kíváncsi vagyok, ahogy arra is, hogy a fentebb említett játékban milyen érzés lesz Cordellt irányítani 😉 Apropó filmek. Hivatalosan három van, de nagyon régóta beszélnek egy esetleges remake-ről, illetve tavaly készült egy rajongói feldolgozás is. Tehát összességében ez lenne a Maniac Cop, az élőhalott rendőr története. Ha egy módotok van rá, nézzétek meg, szerintem tetszeni is fog, de az olyan hentesekkel, mint Bőrpofa, Jason vagy Micheal sajnos nem veheti fel a versenyt.

értékelés: 9/10

Zoo_Lee

1 Comment on "Maniac Cop (1988) (Zsarumánia)"

  1. igazi videótékás hangulatu film!!!! Szép időkben láttam!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .