Az évtized horrorfilmjei

Lassan lezárul egy újabb fejezet a filmtörténetben, illetve a horror műfaja is bővül egy évtizeddel. Egy igazán gazdag évtizeddel – ha csupán a filmcímekre vetnénk egy pillantást. Mindazonáltal új trendek is megfigyelhetők, melyeket egyértelműen a gyártók erőltetnek rá a nézőkre, így generálva újabb és újabb irányzatokat, többnyire nem a nézők kegyeiért, hanem egymással versengve. Persze nem újkeletű irányra kell gondolni, csupán mostanra érett be az egész, illetve az internet adta lehetőségeknek köszönhetően jóval több csatorna adott, hogy kicsit nagyobb rálátásunk legyen a háttérben folyó dolgokra. S minderről elképesztő rövid idő alatt értesülhetünk.
Tehát mindez, illetve a már eddig is jelen levő dolgok – mint a történelem, a háborúk – formálják a jelenkori horrorfilmeket. Az pedig, hogy a fórumon meghirdetett, az olvasók által adott szavazatok alapján létrejött lista mit mutat, hamarosan kiderül.

Lássuk a helyezéseket (a pontozást, illetve a helyezések alakulását a fórumon olvashatjátok):

1. Holtak hajnala (2004)

Rohangáló zombik, Johnny Cash, Sarah Polley és kilátástalanság. Zack Snyder remake-je az újkori zombifilmeknek lökést adott, hiszen a pörgős, szinte pulzáló mozi hirtelen sokak kedvencévé vált. Sokat dobott a filmen a “bárki megfertőződhet, mert nincs szabály” tézis, a gore jelenetek pedig teljesen rendben vannak, csakúgy, mint a karakterek. Igazán kellemes remake, mely nem véletlenül zárt az élen.

2. A texasi láncfűrészes (2003)

Bőrpofa, szép táj, Bőrpofa, Jessica Biel feneke. Nem írtam el véletlenül a képen szereplő figura nevét. Ezzel a filmmel visszatornázta magát a halhatatlan gyilkos figurák közé, ugyanis kiemelt szerepet kap. Egy kissé másabb, bárki számára emészthetőbb köntösben tálalja a fiatalok kálváriáját Marcus Nispel műve, mint az eredeti. Részben ennek, részben pedig a mellékszereplők jobb kidolgozottságának is köszönheti a film, hogy a második helyen végzett.Ugyanis ha már mindenképp újrákat akarnak forgatni, tegyék azt így, s ne az Ómen útját válasszák.

3. Éjféli etetés (2008)

Vinnie Jones a hentes, földalattik minden lehetséges pozitúrából, Kitamura. A rendező úr nagy reményekkel vágott mozijába, mely egyébként listánkon az első film, ami nem valamiféle modern megtestesülése egy egykori darabnak. Sajnos elég csúfosra sikeredett a film bemutatója, nevetséges áron keltek el a jegyek, alig több, mint ötven moziban. Erről a Lionsgate tehet főként, Kitamura pedig megsértődött és visszatért szülőhazájába. A film igazából egy egész estés álomkép, ahol mozgalmas körülmények között egy fotós fényt derít a földalatti gyilkos kilétére, se ezzel nyakig belemerül egy áldozatokat bőven követelő összeesküvésbe. Vinnie Jones kezében pedig remekül mutat a véres kalapács.

4. Terrorbolygó (2007)

Igazi trancsírfilm, a mainstream és a b-kult igényeket is szem előtt tartva. Robert Rodriguez és Quentin Tarantino nem egyszer érzett már rá, mi az, ami érdekes lehet a hetvenes évekből. Ezúttal is megmutatták, hogyan érdemes hozzálátni. A direkt kopott felvételek, a népszerű színészek cameoi, a beteg sztori és a laza dumák egy kicsit visszahozzák a régi idők “koszos” grindhouse filmjeit, nem is kell ennél több, megérdemelten szerepel a listán.

5. Martyrs (2008)

Vér, fájdalom, tűréshatár. A jelenkori francia horrorok jellemzően valamilyen tabu témát feszegetnek – akár az Inside, akár a Magasfeszültség -, ami miatt egyre nagyobb figyelem irányul rájuk. Most sincs ez másképp, de a film ennél a pontnál nem áll meg, Pascal Laugier rendező képes volt valami egyedi látásmódot is csempészni munkájába. A színészekre sem lehet panasz, a látványvilág pedig roppant naturalisztikus elemekkel váltja ki a nézőkből a sokkot, messze túlmutatva a népszerű Fűrész sorozaton.

6. A köd (2007)

Vallási mizéria, bizalmatlanság, cgi, Stephen King. Frank Darabont már jó előre elmondta egy Fangos interjúban, hogy nem átlagos filmet készít, ez pedig részben be is jött. Talány, hogy miért kellett a film végét megváltoztatni a könyvhöz képest, viszont ez nem válik hátrányára. A filmnek erőssége a karakterábrázolás,  az effektek és a történet is többnyire. Az így kialakult kép pedig pozitív.

7. A barlang (2005)

Csak csajok, mutánsok, vértenger. Viszonylag rövid szereplő ismertető után a film megmártózik jó adag művérben. A lányok szimpatikusak, még holtukban sem igazán fedezhető fel semmiféle gikszer. A barlang, mint helyszín, alapvetően magában hordozza a jó sztorit, ezúttal sincs másképp. Ami egy kissé ront az összképen, a barlangászattal kapcsolatos buktatók tárháza. Ez persze csak akkor látszik, ha valaki ért hozzá, így végeredményben elhanyagolható.

8.  Vérszomj (2000), Tükrök (2007), 2001 Maniacs (2005)

Holtversenyben végzett e három film. A Vérszomj a korán túlmutató, társadalmi kritikával megáldott, drámába hajló farkasember film, mely valós képet fest a kirekesztett, problémákkal küzdő diákokról. Ebben a szituációban harapja meg a diáklányt egy vérfarkas és húgával igyekszik elmenekülni a probléma elől – amíg lehetséges. Az Alexandre Aja rendezésében készült Tükrök egy J-horror remakeje, ahol a züllött férfi új állása kapcsán ártó szellemekkel találkozik. Bár az alakítások kevéssé meggyőzőek, úgy tűnik, sikeréhez nem férhet kétség a rétegfilmek kedvelői körében. Végül a Robert Englund szereplésével készült, belterjes hillbillyk mészárlásáról szóló film is a nyolcadik helyre került.

9. Pokolba taszítva (2009)

Sam Raimi visszatért, hogy megmutassa, nem felejtett el horrort készíteni. Valljuk be, ennyi év távlatából az embernek kétségei vannak, ám ezúttal valóban sikerült egy pörgős, néhol vicces poszt-szellem alkotást kreálnia. Nincs hiány a korrekt színészekből, undorító nyanyából és visszaköszönnek a Gonosz halott-béli kameramozgások, kellemes utalások (például amikor Christine a sárból kinyújtja a kezét). A lista egyetlen idei alkotása igazi móka.

10. Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005), Silent Hill (2006), Trick r Treat (2008)

A 2005-ös év sok remek filmet adományozott nekünk, ezek közül az Emily Rose egy Ördögűzőt követő, ám attól eltérő lefolyású mű. Valójában a szerencsétlenül járt lány utáni pert, annak eseményeit taglalva igyekszik képet adni a hit kontra nem hit ösvényén. Néhol azonban a megvalósítás hagy maga után kívánnivalót. Egy évre rá készült el, a horror játékok egyik nagymenőjének filmes adaptációja, mely eléggé megosztotta a közönséget, tudniillik a látvány önmagáért beszél, a szörnyek, különböző furcsa szerzetek mintha a monitorból lépnének ki. A történet viszont talán kissé elnagyolt. ettől eltekintve a legjobb játékadaptációk sorát gyarapítja. Végül pedig a hazánkban még meg nem jelent, négy rövidebb történetet tartalmazó, helyenként igazán stílusos film került fel a legjobbak közé. A különféle újszerű lények, a történetek gördülékenysége megalapozza az ember kedvét, ráadásul minden sztori kapcsolódik a többihez. Az agytekervényeket azért nem terheli meg túlzottan, bátran fogyasztható film a nap bármely szakában.

2 Comments on "Az évtized horrorfilmjei"

  1. Egy-két apróságot leszámítva teljesen egyetértek a listával. Főleg az élvonallal, nagyon jó, átfogó körkép erről az évtizedről!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..