Amer – belga giallo, totális olasz íz

Különös és egyben nagyszerűnek tűnő ötlettel állt elő Hélène Cattet és Bruno Forzani. Fogták Argento legnagyobb gialloit és a maguk kénye kedve szerint alakítgatták, és létrejött eme mű: Ana élete három legfontosabb eseményét kell, hogy újra megvizsgálja, közben színes lázálmok és a valóság vékony pallóin sétál. A fekete kesztyűs gyilkos pedig kegyelmet nem ismerve lopózik a közelébe…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=weqhsT8sOo0&w=425&h=344]

Kísérleti film, mely próbálja feleleveníteni a régi giallo műfaj erényeit. Itt látható az előzetes:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KbcCsoMqVRk&w=425&h=344]

Álom és valóság határa.. vajon mennyire fogja ez befolyásolni Anna életét? A BD exkluzív interjúját olvashatjátok itt:

BD: Az ötlet, a történet annyira hátborzongatónak tűnik. Mit lehet még elmondani róla?

Hélène Cattet és Bruno Forzani: Ez az egész egy nagy rejtvény és a néző tudja megfejteni. Nála lesz a kulcs. Anélkül, hogy bármit is lelőnénk: három egymásba fonódó történetet fogunk látni, Ana kiskorából, fiatalkorából és felnőttkorából. Lesz szó érzékiségről és szexualitásról. Mindez hogy valósul meg az életében.

BD: Úgy tudom, nagyon kevés párbeszéd van benne. Egy film inkább képekkel és zenével mesél, de ez elég ritkán sül el jól. Nehéz volt minimális szövegkönyvvel dolgozni?

HC & BF: Igen, így van, kevés a dialógus, akár csak eddigi próbálkozásainkban. Kihívásnak éreztük egész estés film esetében.

Nehéz volt, de ezáltal felértékelődött a zene, hangok és a képi motívumok szerepe.

BD: Felettébb színes filmet készítettetek. Hogy találtatok megfelelő operatőrt? Valóban sokat merítettetek Argento műveiből?

HC & BF: Manu Dacosse – az operatőr – közeli barátunk. A kezdetek óta együtt alkotunk, akárcsak jónéhány további ismerősünkkel.

Igen, imádjuk Argento eredetiségét, de Manu nem igazán giallo fan. Sőt, eleinte szó sem volt arról, hogy ennyire dominálhat a vörös, vagy a zöld. Az évek során aztán hozzászokott, bár sokat ugrattuk ezzel. Minden karácsonykor kap tőlünk egy Argento vagy Bava DVD-t. Szerintem még egyiket sem nézte meg.

BD: Valódi horrort forgattatok, vagy ez egy újszerű film, műfaji keveredésekkel?

HC & BF: Valójában ez egy belga film – a franciákkal együttműködve készült – és a belga filmek kísérletezők. Nem mondanám horrornak, inkább valami totális olasz íznek. Amolyan erotikus töltetű film, persze lehet nevezni giallonak is. Ettől függetlenül senki ne keresee a hagyományos jeleket. Egy erőteljesen fetisiszta filmet készítettünk.

BD: Mennyire fajul el a végére? Véres film?

HC & BF: Jó kérdés.. eléggé hozzászoktunk a brutalitáshoz. Eleget feszegettük a giallo világát ahhoz, hogy tudjuk, kell bele néhány erőszakos jelenet. Lesz benne vér is, de ez erősen szubjektív. Úgyis lesz, akinek nem fog tetszeni.

Az erőszakosság egészen a giallo legmélyéről jön, átitatja a perverzitás.

BD: Voltak nehézségek a forgatás során?

HC & BF: Igen, például amikor egy hosszabb részt egyben kellett felvennünk egy olyan autóval, ami nem működött. A kis költségvetés negatívuma.

BD: Hogyan jött az Amer ötlete?

HC & BF: Hélène ötlete volt, hogy olyan filmet készítsünk, ami egy nő érzelmeit, szexualitását bontja ki. Erre pedig a giallo a legmegfelelőbb eszköz.

BD: Milyen filmek/rendezők adták az ihletet?

HC & BF: Dario, Mario, Lucio, Sergio, Giulio, Tinto, Enzo! Argento Infernoja, Satoshi Kon Millenium Actress című filmje, persze leginkább Argento és Shinya Tsukamoto.

Filmek közül még említenénk Mario Bava Black Sabbath-ja, Argento Deep Red-je, Masaru Konuma egyik filmje, de a címe nem ugrik be, Sergio Martino számos filmje, Fulci Lizard-ja. De fontos volt még Enzo G. Castellari Big Racket-je és Tinto Brass Nerosubianco-ja.

Próbáljátok megkeresni őket a filmünkben.

BD: Mi a következő léps a filmetekkel?

HC & BF: Három hónapja lett kész a film, így a fesztiválozás elején tartunk, most jön Franciaország, a skandináv államok, USA és így tovább..

BD: Következő tervetekről mit lehet tudni?

HC & BF: Egy brüsszeli giallo kezd formálódni, persze ehhez közös nevezőre kell jutni az alkotóknak. Ha ezt elérjük, örömmel mesélünk majd arról a projektről is.

[bloody-disgusting]

Be the first to comment on "Amer – belga giallo, totális olasz íz"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..