The Clown ((Le Queloune)) (2008)

clown_thumbZombik? Pipa. Bohóc? Pipa. Serpenyős embersült? Pipa. Mi kell még? Esetleg némi groteszk humor? Ám legyen. Pipa. – Avagy Patrice Le Vignoble nyugalmazott állományú bohóc találkozása a diétás kólával.
Eme kisfilm tökéletes példája annak, hogy manapság egy jó ötlettel és egy kis ráérzéssel cudarmód jó dolgokat lehet kihozni már fillérekből is, márpedig a mellékelt ábra alapján Patrick Boivin kanadai rövidfilm-rendező bizony rettentően ért ehhez.

clown01

Az autodidakta stop-motion mágus keze alól már számtalan animációs szösszenet került ki, ilyen meg olyan fesztiválokon szerepelt a neve, csilliónyi kattintást jegyezhet a youtube oldalán, én mégis úgy gondolom, inkább rendeznie kellene, méghozzá nagy tételben, mert bitangjó egész estés filmet tudja tető alá hozni. Nade mindegy is….
‘A bohóc’ durván tíz perces, mégsincs az embernek hiányérzete, ebben a hosszban is kerek egész. A kisfilm hangulata bár sötét mégis már a címszereplő puszta léte is mosolyra késztet. Felejtsük el Stephen King ijesztő bohócát vagy akármelyik cirkuszi mázoltképű idiótát, ez valami egészen más, és erről az a Dominique Pinon gondoskodik, aki jónéhány filmben bizonyította már tehetségét (többek között olyanokban, mint Delicatessen, Elveszett gyerekek városa, Alien 4., Amelie csodálatos élete, stb.). Pinon valósággal lubickol a szerepben, mintha nem is játszana, csak magát adná, egyszerűen zseniális.

Maga a film szerény kis kamaradarab, a bohócon kívül alig néhány szereplő, statiszta tűnik fel, ők is inkább csak asszisztálnak Pinon-nak, de ez is bőven elég.Le Queloune a.k.a. The Clown (2008)

Az operatőri munka pazar, az aláfestő zene pedig felemelő és magasztos, éles kontrasztban áll a képekkel és a történettel, de pont ettől annyira lehengerlő.
Mindent öszevetve azt tudom mondani, hogy ez egy igazán jól sikerült kis kurtafilm, a címszereplő karakterét pedig szívesen látnám akár egy képregénysorozat hasábjain is a jövőben… 🙂

Akinek van fölös tíz perce, az kattanjon IDE. Mindenkinek ajánlom.

értékelés: 10/10

phobic23

1 Comment on "The Clown ((Le Queloune)) (2008)"

  1. tényleg nagyon jó nekem is tetszett … 🙂 jó lenne egy nagy filmben!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .