Tank Girl (1995)

Közhely vagy sem, de sanyarúbbnál-sanyarúbb jövőképeket felvázoló poszt-apokaliptikus filmekből lassan már Dunát lehetne rekeszteni. Ellenben mondjatok egy olyat, amiben egy nagyszájú, punk csajszi vagánykodik egy lufikkal, grillsütővel meg egyéb mókás dolgokkal felszerelt, dobozos söröket durrogtató tankkal, miközben mutáns ember-kenguruk szaxofonoznak meg ugrálnak helyből ezer métereket, mindezen sci-fi-akció-vígjáték zsáner musical-betétekkel, képregényes bevágásokkal, illetve animációkkal van tűzdelve?!

2033-ban járunk (eszerint a 2012-es világvége tényleg csak kamu) egy szinte Mad Max-re hajazó hangulatot tessék elképzelni, mikor a Föld egy meteorit becsapódása következtében sivataggá változott, ergó egyetlen valódi kincset az ivóvíz jelenti. Sivatag közepén egy kerítéssel körbevett (!) családi házban él Rebecca (gondoljatok a szőke vadóc Gwen Stefanira, valami hasonló típus) és baráti köre, az életben maradásukhoz természetesen illegálisan lopva a vizet. Ez fel a kis stikli felkelti a minden vizet begyűjtő társaság figyelmét. Gátlástalan vezérük, Kesslee (eleve gonoszarcú Malcolm McDowell alakításában) nem tűrheti ezt az őrületes mennyiségű vízpazarlást, látványosan megbünteti a feladatát nem teljesítő parancsnokot: egy jóindulatú szerkezettel kiszívja belőle a vizet, majd megissza. Mivel az újonnan kinevezett parancsnok nem akar hasonló sorsa jutni, ezért osztagával hamar kinyírja Rebecca baráti körét, többek között a pasiját is – bár ez úgy tűnik, kicsit sem izgatja a lányt -, őt magát pedig elhurcolja, és rabszolgává teszi. Időközben összespanol egy harci járműveket szerelő csajszival, akivel sikerül megszökniük, mikor a vállalat ellenségei (Ragadozók) rajtaütnek az egyik akciójuk során. Főszereplőnknek stílusosan egy tank (innét a név ugyebár), barátnőjének pedig egy repülő jut (ő lesz JetGirl). Kesslee ugyan túléli a támadást, viszont jelentős amortizációja miatt robotkezet és hologram-fejet kell viselnie, amitől persze a filmes szabályok értelmében még gonoszabbá kell váljon, wehehe! Tank Girl miután vidám, pajkos stílusúra alakította a tankját, majd elindul egy kurvatanyára megmenteni egy, a baráti köréből származó kislányt. Hogy borzolja a kedélyeket, a bordélyban a mádámot éneklésre kényszeríti, később ő is beszáll a kollektíven kialakult önfeledt revübe, ami nagy hibának bizonyul, ugyanis a keresett kislányt sajna elrabolják Kesslee katonái. Sivatagban vándorolva Tank és Jet Girl tervszerűen rábukkannak a renegát csapat rejtekhelyére. A Ragadozók névre keresztelt lények valójában (most jön a lényeg!) baromi jópofán kinéző, ember-kenguru mutánsok, akiknek ráadásul Ice-T a vezetőjük, persze maszkírozva, haha! Némi beavatási szertartás után – amit egy fegyverszállító kamion elrablása jelent – teljes értékű tagok lesznek, tehát együtt zabálnak, táncolva imádkoznak stb. Film végén pedig együtt indulnak a gonosz vállalat leigázására, ahol jelentős szerep jut a sörös dobozokat lövöldöző tanknak, meg a helyből ezer métert ugró kenguru-mutánsoknak…

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy minden tekintetben egy gátlástalanul nagy thrash-förmedvénnyel van dolgunk, haha! Műfajában sci-fi / vígjáték alapokon nyugszik, akciós jelenetekkel spékelve, némi musical-beütéssel meg egy vagon „kínos” karakterrel, hogy csak az idiótán viselkedő (gyanítom, hogy betépett) kenguru-embereket említsem, amiket bizony Stan Winston tervezett. Esetenként pedig teljesen logikátlan, szürreális, bizarr és abszurd jelenetek kapunk. Filmünk cselekményét gyakorta szakítják meg az eredeti képregényből származó képek – jól hallottátok, ugyanis ilyen elmebeteg ötlet csakis egy comic-ból származhat -, valamint hasonlóan vad animációs scene-k. Ha már itt tartunk, még egy érdekesség: az eredeti képregényt rajzoló Jamie Hewlett legismertebb munkája a Damon Albarn animált-zenekara, a Gorillaz; ha jobban odafigyelünk, tényleg hasonlóságokat fedezhetünk fel néhány helyen!

Folyamatosan haját változtató Tank Girl, vagyis Lori Petty számomra tök ismeretlen volt, de meg kell hagyni baromi jól áll neki ez a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli, vagány dumájú, lázadó csajszikám karakter, magyar hangja pedig Pásztor Annáéra (Anna & The Barbies hasonlóan vagány énekesnője) emlékeztet. Említett kenguru Ice-T, és a gonosz Malcolm McDowell kettősén kívül a szereplők között találhatjuk még az ifjú Naomi Watts-ot (JetGirl), de Iggy Pop is megfordul egy epizódszerepben, micsoda sztárparádé, haha! A film alapjául szolgáló képregényt ugyan nem ismerem, de eme celluloid változata nem lett igazán kiemelkedő, annak ellenére, hogy néha jókat lehet rajta szórakozni…

Értékelés: 6,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Tank Girl (1995)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .