Shapeshifter (2005) (Alakváltó)

Anno a koleszban bizonyos időközönként – minimum heti egyszer – össze szoktunk ülni azzal nem titkolt céllal, hogy retek (horror)filmeket nézzünk, és bizonyos mennyiségű itóka társaságában jót szörnyülködjünk rajtuk. A mindenkori, mondhatni örökranglistás helyezettek között (pl. Rottweiler a halálkutya, Yonggary stb.) kitüntetett helyen szerepel a következő, humán fogyasztásra teljesen alkalmatlan celluloidhulladék, melyet azt hiszem, elég nehéz lenne bármilyen szempontból is értékelni.

A kedvencem, amit erről az emberiség ellenes bűntettről írtak az egyik (kevésbé megbízható) filmajánlós oldalon: “Ötvözi Ridley Scott Alienjének klausztrofóbiás terrorját John Carpenter 13. rendőrőrsével.” Nahát persze, ezt a kijelentést nehogy valaki is komolyan vegye, mert az a végén hatalmasat fog koppanni!!


Egy nevelőintézethez hasonlatos retek börtönféleségben találjuk magunkat, ami nem valódi acélmonstrum, hanem valami ősrégi raktárból vagy mi a halálból alakították át. Rabjaink piti utcai bűnözők – tehát mindenki egytől-egyig rosszarcú feka, bazze! Erre a helyre kerül egy Jennifer Lopez-en felnőtt kreol bébi, akinek első napja kudarcba fullad – hogy hogyan, arra a következőkben térek ki. Behoznak egy félmeztelen, hasán misztikus tetkót viselő egyént, aki egy darabig csendesen elvan a cellájában, majd egyszerre étvágyat kap, mert marcangolni kezdi a kezét, és kiszed belőle egy pentagramot; ki tudja, hogy került belé?! (Nem is fontos, mert a keze azonnal visszagyógyul, vagy csak elfelejtették az alkotók, hogy az előbb harapta szét?) Elkezd érthetetlen nyelven imádkozni meg hajlongani, s görcsbe rándul mindene. Jönnek az őrök, hogy kivigyék szegény félholt fiút, mire az átváltozik valami bundás, szarvas Csubakka szörnyszülötté, és kapásból kinyírja őket. A csajt persze nem, hisz ő a kulcsfigura. (Vetkőzni viszont nem fog, az már most megmondom.) Bezárkózik a többi rabbal egy cellába – ennél a résznél volt az egy négyzetméterre jutó legtöbb néger, amit életemben láttam – hisz ez az egyetlen, ahova nem jön utánuk, legalábbis egy ideig. Félelem ide vagy oda, mindenki gyorsan mond valami meglepő okosságot, így gyorsan fény derül mindenre: a szörny valójában (most figyeljetek!) román cigány alakváltó, akit a maffia küldött az egyik, ugyancsak román arc után, hogy megbüntesse, amiért lenyúlta a lóvét. Látványosnak nem nevezhető menekülés egy tíz négyzetméteres börtönben az extragagyi szörny elől – kb. ez a további, izgalmakban bővelkedő történet…

Hogy miért is bűnrossz ez a film? Egyrészt mert az Asylum gyárából fosták a világra, és ezzel azt hiszem, mindent elmondtam, amit akartam. Már maga a kifejezés, hogy román cigány alakváltó életfogytig tartó röhögésre késztet, nemhogy még ez a szerencsétlen jószág torz Csubakkává változzon! E mellé grátiszba jár a bődületesen szar színészi játékkal rendelkező ostoba fekák gyülekezete, plusz a fantasztikus háttér, amit szerintem tíz kartondoboz és húsz vascső random felcserélésével alakítanak át mindig egy új helyiséggé, kb. mint a folyosók a Drakula 3000-ben. Félelmetes Csubakka szörnyünk eszméletlenül ostobán, primitíven néz ki, szerintem a rendező félvak ük-anyja varrta stikába a jelmezt, csakhogy legyen ilyen is benne. Nem azért, de még a Szezám utcában is ijesztőbb „szörnyek” bukkannak fel. Egy szó, mint száz: egy újabb emberiség elleni bűntett terheli az Asylum számláját.

Értékelés: 2/10

eyescream

1 Comment on "Shapeshifter (2005) (Alakváltó)"

  1. KÖSZÖNÖM! 😀
    Minden mondat után meg kellett állnom könnyes szemmel röhögni! 😀
    De tényleg! 😀
    Imádom ezt az oldalt!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .