ORCS! (2011)

Profán, de lényegre törő címe hallatán egyből felkaptam a buksimat, hiszen nem minden nap találkozik az ember olyan filmmel, ami erről a fantasyben gyökerező, szörnyűséges és zabolátlan népségről szól. Engem speciel érdekelt, hogy vajon a Gyűrűk Ura és a Warcraft után mit tudnak még elmondani róluk úgy, hogy a történet helyszínét a jelenkori USA-ba helyezik, ezen felül pedig némi humort is csempésznek mindebbe. Helyzet az, hogy semmivel sem lettem gazdagabb, viszont kidobtam az életemből másfél órát.

Balacing Rock Nemzeti Parkban egyre-másra érkeznek riasztások. Lúzernak tűnő ranger bá’ és társául szegődött big foot-hívő ranger-kadét medvére gyanakodva követik a nyomokat, mígnem előbb egy társuk leszabott fejére akadnak egy mozgássérült klotyóban, majd pedig a parkban sátrazó fiatalokat találják kardélre hányva.  Néhány jelentéktelen képsorral odébb az erdei büfében szemtől-szemben is összetalálkoznak ezen esetek elkövetéséért felelős csúnya orkokkal, akik a későbbiekben még megölik a Marge névre hallgató rezidens parkőr nyanyát, így a páros magára marad.


Medve–veszély miatt evakuálják az egész parkot, de mire ők is lelépnének, okos orkjaink eltorlaszolják az utat. Segítségre persze nem számíthatnak, mert kint is elleptek mindent –legalábbis a híradásokból ez derül ki. Mikor nekik is annyi lenne, megmenti őket a film elején látott szőke, bányászat ellen tüntető csajszi, s utolsó esélyként így menekülnek a közeli ranger-állomásra. Puskákkal meg dinamitos nyilakkal elszántan küzdenek a szörnyek ellen, a végén persze győznek.

Ha már a címében is orkos filmről beszélünk, nem ártott volna néhány igazi „orkulást” is beletenni műbe, nem pedig csak egy-két alkalommal megvillantani rusnya pofájukat.  Hogy konkrétan nekem mi fájt?! Például lényeink az egész film alatt végig páncélban rohangásznak, így aztán inkább valamiféle lovagoknak néznek ki, mint zömök, vad, barbár természetű, intelligencia tekintetében zokni orkoknak. Ez már magába lerontja a várt film-élményt, ugye. Akadnak benne Gyűrűk Urával kapcsolatos utalások, meg némi humor – beszólások vagy tettek formájában -, de igazából nem sikerült se viccesre, se parodisztikusra, egyszerűen egy középkategóriás szar, ahol a kisköltségvetés szinte élvezhetetlenné teszi az egész produkciót.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "ORCS! (2011)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .