Max Brooks: World War Z (2006) (Zombiháború)

Max Brooks már korábban letette névjegyét a zombitémában a 2003-as Zombie Survival Guide, magyarán a Zombi túlélési útmutató-val. Azonban a 2006-os Zombiháború sokkal több egy regénynél, vagy útmutatónál, vagy bárminél. Egy epikus világméretű zombi-invázió kell? Fröcsögjön a vér, de legyen 100 százalékosan valósághű is? Akkor álljon itt meg az utad, mert ennél jobbat aligha találsz a műfajban…

A könyv végig interjú formában tárja elénk a történetet. Ne ijesszen meg senkit, a remek írásnak köszönhetően nagyon hamar megfeledkezünk erről, és egy szépen felépített történet kerekedik ki a végére. Tehát:

Történt egy világméretű zombi apokalipszis, amit az emberiség nehezen, de túlélt. Tíz év múlva zombik milliói aktívak még, de ennek ellenére az emberek újra többen vannak, és kezdünk visszatérni a régi kerékvágásba. Az ENSZ hivatalosan kiadott közleményében szerepelnek statisztikák, kimutatások, de ez a jelentés túlságosan száraz a köznép számára. Így az író, aki az ENSZ Háborús Vizsgálóbizottság alkalmazottja, kitalálja, hogy részletes interjúsorozatot készít a háborút túlélt emberekkel. Legyen az egyszerű közember, mint pl. Japán egyik huszonéves számítógépes hackere, vagy a dél-afrikai apartheid vezetője, amerikai tábornok, mélytengeri kutató vagy hadihajós, orvos, stb… Egyszóval bármiféle társadalmi réteg bármiféle embere.

Őáltaluk megtudhatjuk hogyan bukkant fel a vírus legelőször, miként terjedt szét, miért döntöttek a kormányok a Nagy Pánik ideje alatt, ahogyan. Továbbá tanúi lehetünk annak, hogy mik történtek szerte a nagyvilágban, és a totális háború során hogy hódította vissza az ember a Földet.

Zseniális. Ez a könyv azok a művek közé tartozik, amit ha leteszünk a végén, szinte azonnal újra belelapozunk részekbe. Max Brooks ÓRIÁSI kutatómunkát végzett. Hihetetlen részletességig ássa bele magát bármilyen témakörbe. Ennek köszönhetően hibátlan logikával vezeti le, mi történhet egy világméretű élőhalott támadáskor. Fény derül arra, hogy a modern hadászati technika miért ért egy fapatkát sem a hullákkal szemben. Országok közti örök nézeteltéréseknek leszünk tanúi (észak-dél Korea, Irán, Pakisztán, Izrael, stb…) Kormányok bürokratikus elhallgatásai is a terítéken vannak. Megérthetjük, hogyan terjedhet szét a vírus Kína szervkereskedelmi feketepiacán keresztül, és hogy miért lett a háború után Kuba nagyhatalom.

Hihetetlen részletességgel ír minderről, és ez tényleg csak a jéghegy csúcsa. Mindemögött végig ott lapul az emberi pszichológia. Pofon egyszerű embei tényezők, melyek hol csődöt mondanak egy ilyen abnormális jelenség hatására, hol meg a legegyszerűbb ötletek lesznek az Emberiség megmentői.

Ez a könyv igazából az emberről szól. Rólunk, a mi félelmeinkről, életszemléletünről, az általunk létrehozott világról. Max Brooks számára a zombik a legfélelmetesebb lények, mivel ők nem ragadozók, hanem vírusként viselkednek. Egy ragadozó a természeténél fogva intelligens és tudja, hogy nem vadászhatja túl a területét, mert végleg kiírtja zsákmánya forrását. De egy vírus gondolkodás nélkül pusztít mindent, ameddig nem marad semmi sem. És ez az esztelenség a félelem mozgatórugója.

Ritkán mondok ilyet, de ajánlás helyett KÖTELEZŐVÉ teszem elolvasását:) Még nem is csak a műfaj miatt, hanem, mert a könyv által jobban megismerhetjük világunkat. Ez rólunk szól.

értékelés: 10/10

levyathan

7 Comments on "Max Brooks: World War Z (2006) (Zombiháború)"

  1. Jó kis ajánló lett, meghoztad hozzá a kedvem! 🙂

  2. Az eggyik kedvenc könyvem. Jó látni hogy egyre többen írnak róla. Remélem a 2012-ben debütáló film méltó lesz a könyvhöz.

    Az írásom…

    http://profwilliam.wordpress.com/2011/06/20/word-war-z/

  3. Ez most könyv,vagy képregény?

  4. @Prof.Will : ezt én is elmondhatom, jó látni, hogy mások is írnak róla, fasza a cikk, és remélem Brooks bácsi alkot még valami ehhez hasonlót majd valamikor 🙂

  5. én már ősszel beszereztem, de sajna az ünnepek előtt nem igen tudok nekikezdeni…

  6. 223. oldalon Magyarországot is megemlítik, egészen pontosan a diósgyőri várat ^_^

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .