Carrie (1976)

Szerintetek hogy érzi magát egy identitásában bizonytalan, gátlásokkal küzdő tinédzser lány, akit folyton szekálnak a suliban? Mit gondoltok, mennyire viseli meg az őt egyedül nevelő bigott anyuka gyepálása? Ha mindehhez még hozzájön, hogy telekinetikus képességetek van, nem akadnátok ki? Carrie sem látta éppen rózsásnak az életét, de erre a végkimenetelre talán még ő sem számított.

Egy tornaóra után Carrie durva pánikrohammal reagál élete első menstruációjára, ugyanis vallási fanatikus anyja elfelejtette őt felvilágosítani a hasonlóan bűnös dolgokról. Az sem segít a helyzetén, hogy az őt kicsúfoló lányok kemény büntetést kapnak a lányt felkaroló tanárnőtől, így ha lehet még jobban utálják. Egyikük kivételével, aki éves jó cselekedetként megkéri barátját, hogy vigye el bálba szegényt, legyen egy emlékezetes estéje. A tanárnő szerint ez a meghívás egy fantasztikus lehetőség, az anyja viszont bezárja egy lyukba imádkozni, hátha magához tér és kiveri a fejéből ezeket a bűnös gondolatokat.
Elérkezik a bál napja, amire Carrie magabiztosan, sugárzóan érkezik, el is bűvöli a kezdetben csak kényszerből párjául szegődött partnerét. Anyuka otthon befenyítve marad boszorkányégető vágyakkal, John Travolta és a nője pedig szó szerint véres bosszúra készül az iskolai büntetés miatt. Miután bálkirálynővé választása után megalázzák, nem akarja visszafogni képességét, és a haragjával pusztító tüzet csihol az iskolában, nem kímélve egy jelenlévő életét sem. Vérrel áztatott estélyi ruhában tér haza, ahol anyja az életére tör, és ezzel tragikus végzetet ír a különleges lánynak.
Őszintén szólva a regényt nem olvastam, de egy igényesen elkészített adaptációnak tűnik nekem. A főszereplő színésznő zseniálisan alakítja az antiszociális tinédzsert, és a készítők sem spórolták ki a technikai tudást a hatásvadászat javára. Van pár üresjárat, nem értettem ezeknek milyen építő jelleget tulajdonítottak, a karakterek felépítése pedig elég felületes, de mindenki korrekten bemutatja a kapott sztereotípiáját. Ha tetszenek a ’70-es évek bodros frizurával, extra ledér tornanadrágokkal és rengeteg művérrel megbolondított filmjei, ebben sem fogsz csalódni.

értékelés: 8/10

DeerWoman

Be the first to comment on "Carrie (1976)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .