Poltergeist (1982) (Poltergeist – Kopogó szellem)

Steven Spielberg miután a Harmadik típusú találkozások folytatásával a Night Skies című filmötletével nem jutott dűlőre sem önmagával, sem a produkciós cégekkel, végül elkezdte elültetni az A boy’s life magjait, ami végül E.T.: The Extraterrestrial néven bújt ki a mester elméjének humuszos talajából.Viszont először a Night Skiest kellett gatyába rázni, és mivel nem akart az E.T.-nek kapásból konkurenciát csinálni így átírta, űrlények helyett kísértetek ostromolják a családot, a címe pedig Poltergeist lett.

A Freeling család Cueste Verdében, egy kitalált kertvárosban éldegél. Apuka menő ingatlan ügynök, csinos neje pedig három gyermeküket nevelgeti. Kezdetben a címszereplő csak mókás tréfákkal zaklatja őket (tárgyak mozdulnak el helyükről), de később már bedurvulnak a dolgok és az életük is veszélybe kerül. A gonosz eltávolítására egyetemi szelleműzőktől kérnek segítséget, akik megoldás híján egy pici médiumban lelik a megoldás kulcsát.

A forgatókönyv okosan építkezik -először Stephen Kinget keresték fel a megírásával, de végül nem vállalta, pedig ez lett volna élete első scriptje-, hiszen első jelenetében miután elbőgi magát az oroszlán és a himnusz alatt amerika dicsőségét zengi a szemcsés tévé, már jelzi, hogy egy természetfeletti thrillerrel lesz dolgunk, ennek ellenére elhiteti, hogy amit látni fogunk az matinénak fog tetszeni. (Sajnos az idő vasfogának nem tudott ellenállni egynémely effekt, így az érzés előkerül) Egészen a végéig titkolják, hogy ki vagy mi okozza a jelenségeket és érdekes módon engem nem is érdekelt igazán a megoldás, az események elragadtak.(igaz, mostani legalább negyedszeri megnézésre már nem ért meglepetéséként:)) Mivel Spielberg erőteljesen az E.T.-re koncentrált, így mellékesen vett részt a Poltergeist elkészítésében; az alkotói felsorolásban is „csak” ötlet adóként, forgatókönyvíróként és producerként van jelen, viszont ha komolyabb szemmel nézzük, illetve hallgatunk a rossznyelvekre – legalábbis Hooper szemszögéből pikírtek eme megjegyzések -, akkor bizony a rendezője, tehát a fő alkotója is Spielberg.

Adalékként pár infó: Igaz, hogy a Night Skiest írta át Spielberg, viszont Hooper állítja, hogy mikor a Funhouse-t rendezte, akkor Robert „A ház hideg szíve”Wise irodájában talált egy, a kopogó szellemekről szóló könyvet, és Ő javasolta Spielbergnek a témát, sőt a szinopszist együtt írták. Az ihlet tehát lehet Hooperé, viszont a kisváros, a füvező laza szülők, a tévé jelenléte, az ijesztő bohóc és a szekrény, mind a vászon varázslójának gyermekkori élményeire épülnek. Ráadásul Spielberg intézte a castingot, ő hozta az ILM-et a trükkök megalkotásához, a gyerekszoba tele van Star Wars utalásokkal ésatöbbi. A színészek viszont kiálltak Hooper mellett, sőt sokan szeretik fejezetekre bontani a filmet, így például a horrorosabb, véresebb jeleneteket egyértelműen Tobe javára írják. Viszont az ominózus fürdőszobás jelenethez érdemes megjegyezni, hogy Spielberg keze az, ami letépi az arcról a bőrt.

Végül egymás után mutatták be az E.T.-t és a Poltergeistet, a siker egyik esetben sem maradt el, de az Oscar-díj átadón az E.T. diadalmaskodott. Utóéletét tekintve soha nem fog kiderülni ki is jegyzi valójában a filmet, de átkoktól is hangos volt a média. A főszereplő kislány, a folytatások leforgatása után tizenkét éves korában hunyt el, a nővérét alakító Dominique Dunne-t pedig a bemutató után nem sokkal barátja fojtotta meg.

Ahogy telik-múlik az idő, és amilyen rohamban fejlődik a technika úgy megoldásai (akváriumot világítottak meg hátulról az ajtó alatt kiszűrődő villogó hatás eléréséhez) egyre inkább avíttnak hatnak, lassabb tempója pedig anakronisztikusnak, ami egyenes úton vezet a perifériára szoruláshoz és hogy filmes listák leg-leg listáján emlegessék csak. Sokkal inkább fogunk tisztelettel beszélni, mintsem ténylegesen megrémisszen. Egy biztos! Megfeledkezni nem fognak róla, de sajnos Hooper Lamberto „Démonok” Bavahoz hasonlóan megbukott. Természetesen a TCM-et nem lehet elvenni tőle, azzal pedig méltán helyezkedik el a horror nagykönyvének előkellő oldalain, a Poltergeisttel egyetemben.

 

Értékelés: 8/10

 

Miskei

Be the first to comment on "Poltergeist (1982) (Poltergeist – Kopogó szellem)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .