Underworld (Extended Cut, 2003)

Rejtély, hogy vajon honnan ered az a legenda, miszerint a vámpírok és a vérfarkasok ellenfelek, ám a horror rajongói ezt mára már tényként kezelik. Elég csak olyan példákra gondolni, mint a Van Helsing, amiben egyedül a farkasnak van hatalma legyőzni a vérszopót, vagy a White Wolf játékstúdió World of Darkness-világára, ahol a vámpírok hatalomorientált társadalma gyakran összetűzésbe kerül a szellemi és az anyagi világ közti kapcsolatot fenntartó farkasemberekével. Kilenc évvel ezelőtt aztán Kevin Grievoux és Len Wiseman összehozták az Underworldöt, ahol az évezredes konfliktus az éjszaka gyermekeinek két faja között találkozik a Rómeó és Júlia örökérvényű problémájával, avagy mit tehetsz, ha vámpír vagy, de a szerelemed egy vérfarkas? De senki ne nyálas, tvájlájt-szerű faszságra számítson, itt röpködnek a golyók, fröcsög a vér és hegyekben állnak a halottak!

Selene (Kate Beckinsale) elit vámpír-kommandósként már legalább 600 éve öli kötelességszerűen a lycaneket (likantrópok=vérfarkasok), ám egy napon bevetés közben megfigyeli, hogy az alakváltók egy embert követnek. Mialatt a többi vérszívó az egyik öreg, Amelia (Görög Zita) érkezésére készülődik, Selene minden parancsot megtagadva az ember férfi nyomába ered és kideríti, hogy az illető olyan adottságokkal rendelkezik, amikről ő maga sem tud, ráadásul a háttérben kirajzolódik egy évszázados összeesküvés is, ami arra utal, hogy a jelenlegi fővámpír csalással került a trónra, a farkasok halottnak hitt vezére pedig él és virul! Ha pedig mindez igaz, akkor a végső összecsapás napja közeleg, ezért hősnőnk feléleszti az ősöreg Viktort (Bill Nighy), hogy ő álljon a sereg élére. Vajon ki győz majd, ki lesz az éjszaka ura és miként alakul a halandóba beleszerető Selene sorsa?

Rengetegszer láttam már, így mivel nem volt meg, gondoltam megkeresem a Vágatlan Verziót, hogy teljesebb képet adhassak róla. Az események több szálon futnak: a főhősnő körül szélesedő körben, az egyedülálló genetikai adottságokkal bíró Michael környékén és a két, aljas fővezér, Lucien és Kraven körül. Színészi játékban a Lucient játszó Michael Sheen és a nagyszerű Bill Nighy a legjobbak, Kate Beckinsale pedig tökéletesen néz ki, de a hosszabb verzióban előtérbe kerül a szintén csinos Sophia Myles is. A hölgyek legeltethetik szemeiket a kigyúrt férfi-felsőtesteken, az akcióra éhes néző pedig a tömérdek lövöldözést és az azt színesítő némi kardozást és pusztakezes harcot élvezheti. A vérfarkas-léttel járó metamorfózis fájdalmát, az örök élet magányát és az elnyomást is kitűnően jelenítik meg. Az utóbbi és a tiltott szerelem témájának tekintetében a két ellenséges nép allegóriaként is felfogható, ugyanezt meg lehetett volna írni zsidókkal és nácikkal, magyarokkal és szlovákokkal, stb. (Elnézést az érintettektől, ez csak egy példa.) A látványvilág lenyűgöző, a vámpírok jégkék szemeitől a vérfarkasok sárga agyaráig, főként Kate Beckinsale közeli képei lélegzetelállítóak. Külön plusz az, hogy Budapesten forgatták, így rengeteg kis magyar utalást fel lehet fedezni, legyen szó a fiktív Alexander Corvinus-ról az Eötvös utcáról, vagy akár a „Játszd újra Szentendrén!” feliratú plakátról. Selene és társai ugyanazon a metroállomáson járnak, ahol mi is nap mint nap megfordulhatunk, azokon az utcákon száguldoznak, ahol az átlagpolgár is sétálhat és már csak a tudat is büszkévé tehet minket, hogy nálunk van az egyik legfőbb vámpír-gyülekezet erődítménye:) A Vágatlan Verzió a mozisnál 12 perccel hosszabb, de főként csak kisebb részletekkel lehetünk gazdagabbak általa. Mindössze egy apró jelenet-váltás akad, ami furcsán jött ki a körötte lévő helyreállított tartalom miatt. Összesítésben ez egy kitűnő film, inkább akció, mint horror, de szerintem a borzongatós műfaj kedvelői se fognak csalódni benne. Van itt két király főrosszfiú (Lucien és Viktor), szörnyek, vámpírok, autós száguldás, tömérdek lövöldözés, fröcsögő vér és egy egészen ízlésesen tálalt szerelmi szál; mi többet kérhetnénk még? Egyetlen komolyabb bajom az egésszel a lycanek külseje, ami még ennyi év után se nyerte el a tetszésemet. De ettől még nagyon kedvelem az Underworldöt, sajnálom, hogy a folytatásai nem lettek annyira jók, mint ez.

értékelés: 9/10

tvshaman

Be the first to comment on "Underworld (Extended Cut, 2003)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .