The Little Shop of Horrors (1960) (Rémségek kicsiny boltja)

Megesik, hogy épp az okozza az ember vesztét, ami a szerencséjét is hozza. Így van ez Seymour Krelboyne-nal is, aki egy aprócska virágboltban dolgozik, ám egy napon a főnöke megelégeli folytonos szerencsétlenkedéseit és útilaput köt a sarkára. Seymour-t csak egyetlen dolog mentheti meg a kirúgástól, ha saját kezűleg termesztett, ‘kicsiny Audrey’ névre keresztelt hibrid növénykéje beválik mint különleges vevőcsalogató. Ámde egyszeriben nem csak a bolt vásárlóinak száma nő meg, hanem a környékbeli eltűnt személyeké is…

Audrey (Jackie Joseph) egyébként, akiről Seymour (Jonathan Haze) a növényt elnevezte, szintén a boltban dolgozik, és ha szerencsétlen jóember nem lenne ekkora balfék, talán még észre is venné, a lány mennyire oda van érte. A bolt tulajdonosa Gravis Mushnick (Mel Welles) tengernyi bevéltelt remél kicsiny Audrey jelenlététől, de rövid időn belül magában azt is megbánja, hogy nem hajtotta el még idejében kétbalkezes alkalmazottját. Seymour ugyanis egy véletlen folytán rájön, miért nem ért semmit az a rengeteg műtrágya és növényerősítő, amivel a pici gizgazon próbálkozott, és mikor maga a növény a saját szájával adja tuttára, hogy ő bizony éhes, nincs mit tenni, barátunknak friss hús után kell néznie és a különös véletlenek valahogy pont mindig úgy játszanak közre, hogy mindenkinek jó legyen… vagy mégsem?

A legendás Roger Corman és Charles B. Griffith két nap és egy éjszaka alatt vették fel filmjüket, eredetileg fekete-fehérben, amit azóta kétszer is kiszíneztek. Mivel a ’87-es eredeti színezés hagyott némi kívánni valót maga után, ezért a 2006-os DVD kiadásra újra kipingálták és szintén ez a kiadás volt az első, amelyen a film mindkét verziója egyszerre helyet kapott. Külön érdekesség még az alig huszonhárom éves Jack Nicholson felbukkanása egy rövid cameo erejéig a fogorvozhoz élvezkedni járó mazochista Wilbur Force szerepében. Szerintem vicces 😀 A film fülbemászó muzsikáját Fred Katz szerezte, aki többek között a The Wasp Woman című, szintén Corman által rendezett ~remekműhöz~ is komponált.

A történetből musical verzió is készült ’82-ben, majd ebből egy muzikális mozi változat ’86-ban a zseniális Frank Oz jóvoltából és egy 13 epizódos rajzfilmsorzat a FOX csatornán ’91-ben.

6/10

phobic23

1 Comment on "The Little Shop of Horrors (1960) (Rémségek kicsiny boltja)"

  1. Cikklista frissítve idáig!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .