Helldriver ((Nihon bundan: Heru doraibâ)) (2010)

Míg tűkön ülve várjuk az idei év – véresőben és aberrált ötletekben gazdag – j-gore rettenetét, mely a roppant kifejező Zombie Ass (Toilet of the Dead) névre hallgat, addig is itt egy két évvel ezelőtti, hasonlóan extrém alkotás a Tokyo Gore Police és a Vampire Girl vs. Frankenstein Girl című elmebetegségek rendezőjétől.

Kika az otthonukban kénytelen végignézni, ahogy anyja megöli az apját, és már vele is végezne, mikor derült égből egy meteorit csapódik a testébe. Az anya kreativitása úgy látszik határtalan, ugyanis kitépi lánya szívét, hogy pótolja hiányzó sajátját, melyet a meteorit kiégetett. Erre mindketten valamiféle konzerváló burkokba kerülnek, ráadásul a földönkívüli vírussal megfertőzött anyja szájából hatalmas mennyiségű hamuszerű anyag lövell ki, ami aztán egész Japánban szétszóródva az azt belélegző embereket fura, Y alakú kinövéssel rendelkező zombivá változtatja.

Ezt követően a miniszterelnök egy fallal két részre osztja az országot, a fertőzöttek és az emberek lakta területre, de ez ugye nem mindenkinek tetszik. Kikát közben a kormány egy titkos kísérlet során feléleszti, majd egy mellkasára szerelt gép segítségével megkezdi zombiirtó hadjáratát. Útja során találkozik Takuval, a Kamikaze Árvaház örökösével, valamint annak néma védencével, akik zombik nyúlványait gyűjtik és adják el, hogy pénzt szerezzenek. Egy puccs során kinyírják a miniszterelnököt, és egy hitlerbajszot növesztő fazon kerül a helyére, aki maximálisan támogatja Kikát és kis csapatát, hogy végezzen az egész zombi járványt irányító Zombi Királynővel, vagyis Kika anyjával. Alig ülnek be a kocsiba, már  brutális zombifej-esővel találják szembe magukat, ahonnét egy vadnyugati zenére közbelépő cowboy-fazon menti meg őket. Ezt követően eljutnak a zombi bárba, ahol olyan elmebeteg küzdelmek veszik kezdetüket, mint a testrészekből összeállt, az arcán is kezeket viselő nő vagy a kisbabáját köldökzsinórjánál fogva lasszózó (!) példány, de a GWAR-szörny ellen harcoló, pengézett low rider-feelinges autó sem kutya! Kika anyjának testvére – egy mindenre elszánt ördögien gonosz, tarajos zombi – lekaszabolt emberi testrészekből összerak egy kocsit, és utánuk ered, de aztán fejét veszti.

Kika a végső harcra visszatér otthonához, ahol anyja egy zombikból összeállított óriáslény irányítójaként fogadja. Miniszterelnökünk sem rest, rakétákat indít a Zombi Királynő ellen; az elsőt túléli, a második és harmadik löveggel viszont elkapja, és segítségével Japánt berepülve újabb zombikat dobál a népre. Mindezen eseményekkel egyidejűleg a felbőszült élőhalott tömeg áttöri az országot kettészelő falat. Kika az égben suhanó Zombi Királynő testén kapaszkodik, megvív az újra előkerülő, kezek helyett emberi fejeket használó nagybátyjával, majd anyját is semlegesíti láncfűrész-pengéjű szamuráj-kardjával (vagy mivel?!). Kika visszaveszi a szívét, gonosz anyja elpusztul, ezzel a fertőzöttségnek vége, de hogy kerek legyen a történet a hitlerbajszú miniszterelnököt is legyakják, persze véletlenül, haha!

Vérből és agyatlan testrész-kaszabolásból nincs hiány, de nyilván ezt már megszokhattuk a bizarr és extrém humort képviselő j-gore berkeiben. Yoshihiro Nishimura úr ezen majdnem két órásra nyújtott alkotásában minden tőle telhetőt megpróbál bevetni, amit eddig az ilyen jellegű elmebeteg filmek még nem aknáztak ki – mégis azt kell, hogy mondjam, nem igazán sikerült neki. Egyrészt a játékidő hosszúsága tehet róla, másrészt az effektek is elég közepes szintűek sajnos (kb. mint a RoboGeisha-ban), és pár baromi beteg részt leszámítva valahogy megfáradtnak tűnik az egész. Persze az közrejátszik, hogy egyre nehezebb olyan szórakoztatóan beteg dolgokat kiagyalni, megvalósítani, amiket eddig még nem lőttek le, ráadásul mindezt valamiféle központi koncepcióba építeni. Véres és vicces japán dolgokat kedvelő rajongók tehetnek vele egy próbát, mert annyira azért nem rossz. Én mindenesetre továbbra is epekedve várom a Zombi Ass-t!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Helldriver ((Nihon bundan: Heru doraibâ)) (2010)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .