Ils (2006)

Minden horror rajongó tudja, bent az erdő közepén egy lelakott hodályban lakni nem biztosít hosszú, boldog tartalmas életre. Clem és párja, Lucas ennek ellenére úgy dönt, egy ilyen helyen telepednek le. A temetés időpontja: 2002. október 6. Helye: Csatorna.

Clem tanítónő egy bukaresti két tannyelvű iskolában, de ő nem a fővárosban, hanem attól kilométerekre valahol a Hargitán talált magának íróférjével lakást, ugyanis a szerényebb tanítószálás nekik nem felelt meg. Pechükre az előző nap egy anyuka és lánya holttestére bukkant a rendőrség, kik lerobbant autójukban lelték halálukat. A következő éjszaka már őket veszi ostrom alá egy csapat kapucnis, akik először csak ijesztgetik őket, de a végére elvadul a helyzet.

Igaz történet alapján íródott, bár a valóságban két angol turista Csehországban eltévedt és egy tini banda gyilkolta meg őket, mert azok: „Nem akartak velük játszani!” Ez a mozi csúcspontja és jelentősége, ugyanis unatkozó 10 és 15 év közötti fiatalok a tettesek. Bénító hatású, mikor a végén mintha csak játszótéren lettek volna csúszdázni, rohannak a busz után le ne késék, mert éppenséggel suliba kell menniük. Persze a trúsztori igencsak filmesre lett véve, az eleje az összes létező horrorfilmes kezdés kliséjét felvonultatja, sőt mivel a vége feliratok is csak a két, házában megtámadott áldozatról szól, így teljesen érthetetlen és fölösleges is.

A két elsőfilmes rendező, iszonyúan jól adagolja a néha a klasszikus iskolát megelevenítő feszültséget, és sok újhullámos francia társától eltérően nem a gore csúcsra járatásával akar bevonulni a filmtörténelembe. Az Eden Lake direktségének itt nyoma sincs, az utolsó tíz percre hagyják a megdöbbenést, a letaglózó igazságot, hogy lehet szidni a Motelt a kelet-európát gonosz élhetetlen vidékként bemutató gyerekhordáiért (is);  és lehet filozofálni, hogy az akciófilmek, vagy az erőszakos játékok teszik agresszívvé a gyerekeket; de ha ott vagy, és körülötted csupa, a tettük súlyával még köszönő viszonyban sem lévő kiskölyök, akkor baszhatod!

Értékelés: 8/10

Miskei

youtube-logo

Be the first to comment on "Ils (2006)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .