The Running Man (1987) (A menekülő ember)

2017-re a világgazdaság összeomlott. Fogytán van az élelem, természeti kincsek és az olaj. A félkatonai zónákra föloszlott országban vaskézzel uralkodik egy rendőrállam. Az állam irányítása alatt álló televízió legnézettebb műsora egy Menekülő Ember nevű szadista játék. A művészeteket, a zenét, a hírközlést cenzúrázzák… Egyszerűen imádnivalóak ezek a disztopikus filmek. 80-as évek, Schwarzi, sci-fi, jöhet a popcorn, kóla!

Ben Richards, rendőrtiszt többedmagával helikopterrel köröz egy futurisztikus nagyváros felett, amikor nagyobb tömeget észlel a radarjuk. A tömeg fegyvertelen, de ő azt a parancsot kapja, hogy végezzen velük. Arnold persze nem tesz ilyet, és megtagadja a parancsot. Egyhamar lefegyverezik, és parancs megtagadásért hidegre teszik. Nyughatatlan hősünk nemsokára megszökik a börtönből, de hiába.. Killian, a Menekülő Ember gladiátorjáték házigazdjájának szemében ő a tökéletes új szórakoztató áldozat: erős, jól néz ki, és csak el kell hitetni a néppel, hogy belelőtt a tömegbe, és egy utolsó szemét gyilkos. Richards nemsokára az arénában találja magát, ahol úgynevezett “vadászok” ellen kell menekülnie, a tévénéző emberek szórakoztatására.
Mindennek tetejében meg kell védelmeznie barátait, és a rajta segítő társnőjét, akiket a nézettség javítása érdekében küldenek be a halálarénába…

A menekülő ember TÖKÉLETES példája a 80as évek sci-fi gyöngyszemjeinek: Izomfeszegetés, szintetizátoros betétek, tipikus Arnold idézetek a gyilkolások előtt, és persze rengeteg baki. Már a börtönből megszökős rész is röhejes (a kapu kódja hatalmas számokkal díszeleg egy laptopon a fegyencek között..), és persze a számos kiszámítható jelenet.

Mégis, ez a film tud valamit. Az imént felsoroltak megmosolyogtatnak minket, egy régi korszakra emlékeztetnek, mikor kiskorunkban nagyhezen elkaptunk egy ilyen filmet valamikor késő este a TV3-on, vagy az Msat-on, és akkor nagyot ütött. A menekülő ember viszont annyival ad egy plusz többletet, hogy alapvetően igencsak brutális a film. Iszonyat igazságtalan, ami Richards-sal történik, és tényleg ijesztő lehet a tudat, hogy egy nap leforgása alatt egy arénában találja magát, ahol embereket mészárolnak le. Láncfűrész, lángszóró, minden játszik.

Az alaptörténet Richard Bachman munkája, aki nem más, mint Stephen King. King három hét alatt írta meg a könyvet, és teljesen más, mint a film. Ott Richards a szegénység miatt önként jelentekzik a műsorba, hogy talán megnyeri a fődíjat, és támogatni tudja családját. Nem egy arénában van, hanem a versenyző kap egy köteg pénzt, 12 óra egérutat, akárhova mehet a világon, de vadászni fogják. Túl kell élnie valamennyi időt.

Szerintem nem baj, hogy a film csak laza adaptáció, ez úgy “tökéletes”, ahogy van. Mindenképp ajánlom!

értékelés: 10/10

levyathan

Be the first to comment on "The Running Man (1987) (A menekülő ember)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .