Resident Evil: Extinction (2007) (A Kaptár: Teljes pusztulás)

Az álomgyáras fiúk mindig kitalálnak valamit, és mivel nincs új a nap alatt, így a siker legbiztosabb záloga az, hogyha visszanyúlnak egy régi ötlethez, ami egyszer már bevált, aztán ráragasztják egy divatos széria címkéjét és máris kész a nagy mozi. Ebben az esetben a Resident Evil-széria találkozott Mad Max posztapokaliptikus világával, a kérdés már csak az, hogy volt-e értelme elvinni a sorozatot a harmadik epizóddal az eddigiekkel totál ellentétes irányba…

Megtörtént hát a világvége, vagyis az emberi társadalomnak annyi, a T-vírus miatt minden elpusztult, a sivataggá változott kontinenseket élőholtak uralják, a maroknyi túlélő számára pedig az olaj és a víz jelenti a legnagyobb kincset. Az embereknek ebben a szinte kőkorszaki létben nem csak a szörnyekkel és a fertőzéssel, hanem az ellenségessé váló természettel és egymással is fel kell venniük a harcot a túlélés érdekében. Alice (Milla Jovovich) fantasztikus hatalma még tovább növekszik, miközben csatlakozik egy konvojhoz, ahol rátalál korábbi bajtársaira is. Ám dacára az elviselhetetlen körülményeknek, az Umbrella továbbra sem állítja le a világuralmi projektjeit, így hamarosan hősnőnknek és újdonsült társainak ismét szembe kell néznie a Védernyővel, és a közvetlen fenyegetést jelentő dr. Isaacs-szel, aki hamarosan maga is mutálódni kezd, hogy aztán átváltozzon a félelmetes Tyrantté! Vajon Alice-ék sikerrel járnak és legyőzik a számtalan gonosz lényt, hogy eljuthassanak egy állítólagos alaszkai fertőzésmentes területre vagy mindnyájan a pokoli teremtmények martalékaivá válnak?

Sajnos ezúttal minden kúlság (hehe) ellenére is akadnak olyan ostobaságok, amik mellett a néző nehezen megy el. Bár A Kaptár-filmek elsősorban szórakoztató, szörnyekkel telezsúfolt, pörgő akció-orgiák, de azért ezek a logikátlanságok szerintem másnak is feltűnhetnek. 1. A sivatagosodást elvileg a növények kihalása okozta. Rendben van, de akkor Vegas-ban mitől vannak még mindig pálmafák? 2. Alice az előző epizódban megérezte a vírus hordozóinak jelenlétét, itt azonban valamiért nem veszi észre, hogy L.J. lassan zombifikálódik. 3. Hova tűnt az agyonhájpolt Jill Valentine meg a kislány? 4. Miért mindig ugyanazok a kutyák zombulnak be? A sivatag közepén lévő túlélő-kolónián pontosan ugyanolyan ebek vannak, mint korábban Raccoon City-ben meg a földalatti laborban. Más faj nem élte túl a pusztulást? 5. Miért van az összes nőnek tökéletes, hibátlan arcbőre, ha évek óta élnek a sivatagban arcradír és arclemosó nélkül?:)

Legalább viszont az első részben érezhető, mindent elárasztó fenyegetettség érzését sikerült visszahozni, de ezzel meg az a gond, hogy eltúlozták, gyakorlatilag minden hős bukásra van ítélve. És most még az is felrémlett bennem, hogy az egész Extinctionnek erőteljes Day of the Dead-szaga van: meg akarják szelídíteni az élőholtakat; ott az épület, amit kintről fenyeget a több ezer járó hulla és kiéleződik a különbség ember és ember között is. Számomra itt sem okozott különösebb örömet, hogy ismét behoztak egy karaktert a játékokból, Claire Redfieldet, akit ismét egy tehetségtelen színésznő alakít és önmagában sem túl érdekes. Mellé kapunk még egy popsztárocskát (Ashanti), de ha nem ismeritek, akkor a hiba nem a ti készüléketekben van, ugyanis a hölgy már rég eltűnt a süllyesztőben. Milla Jovovich és Tyrant azért jelentősen emelik a színvonalat, ahogy Oded Fehr (A Kaptár: Apokalipszis, A Múmia 1-2) és a Weskert játszó Jason O’Mara is.

Ahogy a korábbi írásaimban, most is felsorolom a visszatérő motívumokat: A fertőzéssel való harc három különböző módon is megjelenik (L.J. átalakulása, Alice szenvedése a saját képességeitől és a doktor mutációja), ebből adódik az egykori baráttal való harc. Zombi kutyák kipipálva; a külső megfigyelő pedig ezúttal egy műholdon keresztül Isaacs, aki viszont nem segítséget nyújt, hanem hátráltat. Van főellenség, aki viszont most nem feltétlenül akarná megállítani a hősöket; van nagyon király, baljós befejező-jelenet; ám nincs visszaszámlálás, az idő így elveszti a jelentőségét.

Mindezek ellenére, ha elfogadjuk ezt az eddigi „valóságtól” rohadtul elrugaszkodott világot, amiben egy Alice-hez hasonló szupernő egyáltalán nem kelt feltűnést és még neki sem egyszerű a mindennapi élet, akkor remekül szórakozhatunk a Teljes pusztulás játékideje alatt. Külön pluszpontot adok az igazán resident evilös befejezésért, ami egy Paul W.S. Andersonra jellemző hatásvadász rész, de nekem nagyon tetszett!

értékelés: 9/10

tvshaman

5 Comments on "Resident Evil: Extinction (2007) (A Kaptár: Teljes pusztulás)"

  1. Ez a film még tetszene is a maga módján,ha a címe nem Resident Evil lenne.Mivel a 2.rész után már semmi jóra nem számítottam,ez a rész “kellemes” meglepetés volt,mivel az tény,hogy köze nincs a játék világához,de legalább pörgős mozi.És talán csak ez az egyetlen dolog ami megmenti attól hogy ne egy felejthető alkotás cimkét ragasszak rá.
    Engem a felsorolt hibák annyira nem is zavartak,hisz a játékban is csak a doberman kutyusok zombultak be,szóval ez még pozitív értelemben vett pipa is lehet.Viszont amitől a szokásos agyfaszt kaptam az az volt amikor a konténerből ezer szám dőltek az ugyanúgy kinéző zombik.Hát bazzeg,mekkora feneketlen konténer az???Pláne,hogy mikor kinyitják fele sötétségben van,tehát a zombik nem is úgy vannak benne mint a szardiniák,hanem egész kényelmesen a hátuljában… A 2.rész után egy fos kupacra számítottam,de végül nem annyira szar filmet kaptam.És ez pozitív hozzá szólás. 🙂 Egynek elmegy,de ez baszottul nem Resident.OK hogy ott van Carlos Olivera,meg Clair… de ne már… Alice-től meg már frászt kapok…. mért kellett őt bele építeni.Az egész játék történetében(és kiadtak pár részt)sose szerepelt Alice nevű karakter,akkor meg minek kellett…

    • Erre a konténeresre nem is figyeltem, mekkora poén:D Carlos is játék-karakter? Ezt nem is tudtam! Szerintem különben Alice kell, mert gyakorlatilag az összes átemelt figura nagyon szar (Claire és Jill kifejezetten irritáló volt számomra, Carlos-t és Chris-t a négyből viszont kedveltem). Ráadásul úgy tudom, hogy Jillt visszahozzák az ötödikben… Ha belegondolsz, elég húzós lett volna, ha ezekbe a sokak által szeretett karakterekbe belerondítanak, ezért van az, hogy a vásznon egyiküknek sincs igazi személyisége, és ami belőlük hiányzik, azt úgy-ahogy Alice-ben visszakapjuk.

      • Jó mondjuk ha jobban bele gondolok Alice-al kapcsolatban igazad van. Így legalább ő egy központi figura aki állandó mint az Umbrella,viszont benne vannak azok a karakterek is akiket megszeretett a gamer még amikor tolta a játékot.De ez amit olvastam,hogy Carlos,meg más karakterek klónozva vissza köszönnek az 5.részben… ez már sok nekem… Monjduk viszont az is igaz,hogy a Resident 5ben(játék)már orrba szájjba klónozzák az embereket,az egyik bossal pont egy ilyen részen kell megütközni.Ja,és Carlossal tolod a 3.részben a Kórházas részt,miután Jill mérgezést szenved.Tudom,mert 1000* végig játszottam,megunhatatlan game.Mellesleg azt nem tudom az 5ben feltűnik e már végre Leon?Mert pl a 2.részben ő a főhős,a 4.ben szintén,ja és a Kaptár:Bioterror (http://filmdroid.blog.hu/2008/12/15/a_kaptar_bioterror_resident_evil_degeneration) c. animációs filmben is ő meg Clair a főhősök.Baszott jó kis story ez a Resident még akkor is ha nem egy eget rengető történet,de jól ki lett találva az egész,viszont tényleg szomorú vagyok amiatt hogy a filmek így lettek megvalósítva ahogy… Elfogadom,hogy ilyenek,az 1.et mondjuk szeretem is,sőt a 3.at is többször megnéztem,de sajnálom,hogy nem hűebb a játék menetéhez.Bár megjegyzem még messze jobb mindegyik Uwe Boll műveinél 😀

      • Válaszolva az előttem szóló kérdésére: az ötödik részben Leon, Ada és Barry is megjelenik, valamint Leon visszatér a Bioterror jövő héten megjelenő folytatásában, a Kárhozatban is, ami a hatodik játék előzménye lesz.

  2. Nekem ez a kedvenc epizódom eddig, Russell Mulcahy (Hegylakó 1-2, Csendes pusztító, Feltámadás stb.) filmjeit mindig is szerettem, jóféle ez is 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .