Alien: Resurrection (1997) (Feltámad a Halál)

Hollywoodban minden lehetséges. Annak idején folytatták a Darkmant, amiben a főgonosz felrobban egy helikopterben, ám volt elég pénz ehy következő filmre, és így mégsem halt meg. Ki tudja, hányadik James Bond-mozi készül jelenleg is, a Star Treknek meg már a tizenkettedik epizódját forgatják. Ez a Darkman-effektusnak is nevezhető esemény megtörtént az Alien-szériával is, ám most az egyszer azt mondom, de jó, hogy megtörtént. Mert a nem olyan jól sikerült harmadik Halál-mozi után kellett valami nagyszerű lezárás és végül egy csomó tehetséges filmest összeültettek, akik a nekem legkedvesebb részt készítették el a kvadrológiából.

200 évvel a Fury-161-esen történtek után Ripley-t (Sigourney Weaver) klónozni próbálják, ám a kísérletek folyton kudarcba fulladnak. Végül sikerül egy életképes példányt kitenyészteni, a 8-ast, akinek mellkasából kioperálják a növekvő királynőt. A szörnyeteg pedig hamarosan óriásira nő és tojásokat is rak, innentől pedig már semmi nem akadályozza meg, hogy elszabaduljon a pokol. Csakhogy a helyszínül szolgáló katonai űrjármű fedélzetén jelen van a Betty nevű csempészhajó tökös legénysége, akik bármilyen földönkívüli seggberúgására készen állnak! A gazemberek kénytelenek szövetkezni Ripley-vel és egy őrült orvossal, hogy kijussanak a halálhajóról, ám egyikük meglepő titkot rejteget, a 8-as klón pedig egyre több hasonlóságot kezd mutatni a gyűlölt bestiákkal. De ha ő ilyen szuperemberré vált a gének keveredése révén, akkor mit kapott az egyesülésből a királynő? Vajon miféle irtózatos teremtmény próbálja meg majd útját állni a szerencsés túlélőknek?

Csak neveket sorolok: Jean-Pierre Jeunet (rendező), Joss Wheadon (forgatókönyvíró), Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Dominic Pinon, Brad Dourif, Den Hedaya. Már ennyi is elég, hogy egy tapasztaltabb filmrajongó tudja, itt nem akármilyen emberek dolgoztak össze, hogy elkészüljön a Feltámad a Halál. Ebben minden benne van, ami az addigi részeket királlyá tette: a borzalmas szörny (ez a Newborn mindent visz), a klausztrofóbia, a vérontás, a gusztustalanság, az emberben metaforikusan és valóságban is rejtőző fenevad bemutatása, a szép makettek, a lövöldözés, egy fasza kis csapat, két szép hősnő, egy fordulatos történet, poénok és még sorolhatnám. Az egészet pedig megkoronázza Jeunet egyedi, különleges látásmódja és Wheadon nagyszerű forgatókönyvírói tehetsége. Van itt emberek közti leszámolás, víz alatti harc az Alienekkel, nagyon ronda félresikerült klónokkal teli szoba és mivel a Speciális Kiadásról van szó, egy nyugtalanító, de egyáltalán nem elképzelhetetlen jövőbeli Föld. (Egyébként csak ez a befejezés az, ami igazán hozzátesz a mozis verzióhoz, a többi visszaállított szekvencia leginkább a két nő közös felvételeiből áll, amik a köztük lévő érdekes összhangot/ellentétet kiemeli, de nem tesz hozzá sokat a teljes sztorihoz meg egy rém gagyi felvezetés.) Mit mondjak még? Lehet röhögni, izgulni, vannak tényleg ijesztő részek, a földönkívüliekről kiderül, hogy bizony intelligensek és ki ne lenne oda egy szupergyors, szupererős és szexi Sigourney Weaverért?:P Akinek ő mégse lenne elég jó, annak ott van a cuki Ryder, aki ráadásul a leginkább komoly és eltökélt szereplőt játssza, ami tök vicces, figyelembe véve, hogy olyan pici és törékeny a komolytalankodó figurák között. A poénokat Hedaya, valamint Perlman mester és Dominic Pinon kettőse szolgáltatja, a Betty legénysége pedig legalább olyan összeszokott, mint az Aliens kommandósai. Érdekesség, hogy az itteni űrvagányok karaktereiből alakult ki később a Firefly-sorozat csapata. Száz póknak is egy a térde: Hiába mondják a kritikusok és a „hozzáértők”, hogy szar a Resurrection, valójában ez a legjobb rész; efölött még nem szállt el az idő és én azt mondom, nem is fog soha.

értékelés: 10/10

tvshaman

9 Comments on "Alien: Resurrection (1997) (Feltámad a Halál)"

  1. a legjobb rész magasan a Fincher-féle harmadik rész volt! Szerintem…ezt a részt még moziban sikerült még megcsípnem és nem nagyon jött be…

  2. örültek egy börtöntelepen + egy alien:-) nem tudom, miért, talán mert anno vhs-en néztem meg jó passzban, az alapötlet nem volt rossz és szerintem volt egy hangulata. Jeunet filmjei bejöttek egyszer, kétszer is, harmadjára már nem…az az ember képtelen változtatni a karakterein, a képi világán, nekem a franciák amúgy sem a kedvenceim. A Fincher-féle hangulat szerintem a háromban már nyomokban ott volt:-) Az egy mellett a legjobb rész volt, nekem. A kettő sajna meg rossz korban született meg, technikailag ramaty…

    • “az az ember képtelen változtatni a karakterein, a képi világán” – Hát ezt sok emberről el lehet mondani, de kb. igazad van.
      ” A kettő sajna meg rossz korban született meg, technikailag ramaty…” – Mi benne a ramaty? Szerintem az effektek még ma is megállják a helyüket. Nem vitázni akarok, csak érdekel, mire gondolsz:)

  3. az akció jelenetek persze! Zseniálisak! az “űr” jelenetek szerintem nem voltak túl jók…persze nem rossz film, bár magát a filmet később láttam, mint ahogy olvastam volna Foster könyvét:-) könyvben zseniális:-)

  4. Rém gagyi. Az elso két Alien (foleg az Aliens) gyerekkorom nagy cidrijei. A harmadik részt pár éve láttam, tetszett, bár utáltam, hogy rögtön a felütésben az a rohadék Fincher lehúzta a WC-n James Cameron zseniális akciófilmjét, méghozzá gyomorbavágóan könyörtelenül. Talán emiatt is volt a leghatásosabb epizód Fincheré.
    De nézzük a negyedik eresztést. Nem hallgatva a negatív kritikákra, és a “meg ne nézd, megölöd a gyerekkorodat” felszólításra sem, kihoztam a kölcsönzobol jelen írásom tárgyát. Úgy gondoltam, mellbevágóbb élmény nem lehet az Alien 3-nál. Tévedtem.
    Eleve fogalmam nincs, mi a fenét keres Jeunet az Alieneknél, már az intrónál kb. annyira tunik hitelesnek a Feltámad a Halál, mint egy Tarkovszkij rendezte Die Hard. Jeunet nagyszeru rendezo, egy elvont orült, a filmjei több dimenziósak, beteges kompozíciói elképesztoen hatásosak. Felfogni nem tudom, milyen marha ötlete volt a francia muvészt elrángatni Hollywoodba (ráadásul állandó stábja társaságában), hogy leforgasson egy olyan filmet, amit valószínuleg még o sem akart igazán. Az Alien 4-nek köze nincs a sorozathoz, egy elcseszett paródia, a hitelességnek még csak az árnyéka sem vetül rá. Weaver vendég ebben a drogos rémálomban, hozzám hasonlóan o is nagyon unja már a banánt, de meg is értem. Az csak egy dolog, hogy a történet már így negyedszerre rohadtul unalmas, de annyira rossz belegondolni, hogy nyilvánvalóan a mélyen tisztelt forgatókönyvíró úr próbalta azt a manovert reprodukálni, ami az elozo részeknél hatásos volt: valami új poénnal frissíteni az alapötletet, viszont még ezt is elcseszte. Ebben a filmben semmi nem muködik, ami meg valami véletlen folytán mégis, az szimplán szánalmas. Nem a logikai buktatók miatt kerül ez a film a szemétdombra (bár meg kell hagyni, azokban is dúskál ez a mozi), hanem mert valami eszelos össze akarta hozni Mozartot a Tankcsapdával. Az egész kiherélést a legszembetunobben szegény Alienek szívták meg, úgy néznek ki, mint valami elcseszett gyíkemberek. Szegény Giger… Az egyetlen értékelheto dolog, az a Khondji nevu félisten kituno fényképezése, de ennek az operatori stílusnak sincs semmi köze az Alien sorozathoz. Legalább jól néz ki…
    Ha az istenverte Fox nem az AvP nevu hulladékokkal szarakodna, talán már el is készült volna Ridley Scott és Cameron közös (!) produkciójában az ötödik rész. Cameron egyébként azt tervezi, hogy az Aliens végétol kezdve folytatja az eseményeket. Szerintem muködne.

    A sokat emlegetett létrás jelenet. Na igen, többen nem értik, hogy a raszta miért nyírja ki magát, mikor épp megúszta a mókát. Szerintem teljesen nyilvánvaló, tele volt már a töke a filmmel. Értheto.

    Egyszóval ez a film borzasztó, nem is nagyon találok rá szavakat, aki ezért felelos az bizonyára egy terrorista. Nem Jeunet-re gondolok, o csak egyszeruen csinált egy Jeunet-filmet, ez a dolga. Az Alien marad trilógia. Ne nézzétek meg, rossz film.

    Ja, elfelejtettem: a hibrid lény is szar volt.

  5. ezt egy filmes oldalon írták, de tökéletesen egyet értek vele…

  6. nekem nem tetszett, a hibrid nagyon gagyi volt, a Ripley sírása a végén még rosszabb, erőltetett volt és felesleges, a végén pedig, hogy harmadszorra ugyanúgy bemászik az úrhajóba egy lény, iszonyat sablon…nekem 10/5 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .