Stephen King munkássága – A horror és ami mögötte van (2010) [szakdolgozat]

Stephen King az előző héten ünnepelte 65. születésnapját. Ezen apropóból úgy döntöttem, hogy közzéteszem a róla és szerteágazó munkásságáról szóló (így aztán nem csoda, hogy terebélyesre sikeredett) főiskolai szakdolgozatomat, amit már egy ideje úgyis beterveztem az oldalunkat színesítendő, tematikus horror anyagok egyikeként. Remélem nagy örömmel fogadjátok hiánypótlónak számító összefoglalómat, nem utolsó sorban pedig kitartást az olvasáshoz, haha!

“Mivel magam is nagy rajongója vagyok az írónak, szinte minden, magyar nyelven fellelhető kiadványát olvastam már, kialakult bennem róla egy komplex kép, ami alapján a horrort, nem kizárólagosan mint központi fogalmat kapcsolom hozzá. Úgy tapasztaltam, hogy a környezetemben élő fiatalok viszont alaposabb tájékozódás vagy olvasottság nélkül azonnal ebbe a típusba sorolják az írót. Tévesen. Moziban, televízióban sugárzott filmje vagy egy-egy népszerűbb művének elolvasása után ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni, ahhoz sokkal mélyebben bele kell merülni a témába. Szerettem volna, ha ezek után magam is tisztábban látom majd Stephen King személyét, indítékait, motivációt, valamint szerteágazó munkásságának koncepcióját.

Szakdolgozatomban annak jártam utána, hogy az író mitől lett ilyen népszerű, miért olvassák világszerte milliók az írásait. Vizsgálódásom során arra is kitértem, hogyan terebélyesedett ki a XXI. században ez a „King-mánia” – könyveiből mozi- és tévéfilmek, sorozatok, képregények és egyéb, könnyen fogyasztható adaptációk készültek. Úgy gondolom, hogy Stephen King írásainak – mind műfaji, mind technikai – sokszínűségével a mai világirodalom egy domináns alkotójává nőtte ki magát. Ezzel felülmúlja az első pillanatban róla kialakult képet, miszerint ő egy évről-évre ponyvákat író, egydimenziós horror szerző. (…)”

A teljes dokumentum elérhető ITT

eyescream (aka Gulyás “Murphy” Gábor)

Be the first to comment on "Stephen King munkássága – A horror és ami mögötte van (2010) [szakdolgozat]"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .