Glen or Glenda (1953)

glen_thumbEd Wood – akiről már több alkalommal is ódákat zengtem a Harvester virtuális lapjain – kétségtelenül minden idők egyik legrosszabb rendezője. Filmjeit azonban mégis sokan nagy örömmel nézik, ugyanis általában ijesztőnek, megdöbbentőnek, vagy épp rejtélyesnek szánt képsorait valamiféle (speciálisan “wood”-os) gyermeteg báj jellemzi, ami enyhén szólva is mosolyt csal a néző arcára. Imádtam, ahogy a földönkívüliek (3 személy) megpróbálták leigázni a kilences terv segítségével a Földet, akárcsak az őrült professzor (Lugosi) élet-halál harcát az élettelen óriáspolippal a {Szörnyeteg arája} c. filmben. És persze Ed Wood híres/hírhedt scifi trilógiájának záró darabja, a Szellemek éjszakája sem hoz szégyent a rendező fejére (túl szar ahhoz).
De létezik egy szintén legendás film, amely különleges helyet foglal el a többi Wood alkotás között. Különleges azért, mert itt nem ufók, démonok, zombik és vámpírok “sokkolják” a nézőket, hanem az igazi Ed Wood saját “szexuális defektjének” bemutatásával és a már megszokott színvonallal, már ami a rendezést és a színjátszást illeti.

glen1

A film mindenféle természetfeletti dologtól mentes; adott egy Glen nevű férfi (őt Ed Wood kelti életre, remek átéléssel), akinek van egy szép és csinos szöszi barátnője, Barbara (Dolores Fuller). Nagyon szeretik egymást és már a házasságot tervezgetik. Glen viszont olyan titkot őriz, amelyről senki, még Barbara sem tud. Konkrétan: szeret női ruhákban járni és úgy általában nőiesen viselkedni. Bizony, időnként felhúzza a szőke parókáját, felveszi a szoknyát, magassarkú cipőjét és Glendaként elindul a városba kirakatokat bámulni.
Közben amikor épp nincs dialógus (ami gyakori), általában a narrátor beszél: arról, hogy a transzvesztita az nem egyenlő a buzival, hogy szegény Glennek milyen tragikus a sorsa, stb, stb…
Mivel akkoriban még nem volt menő dolog terriblekknek lenni, Glen mindenáron próbálja eltitkolni szerelme elől ferde hajlamát, ám egyre erősebben jelentkező hallucinációi és kialakuló depressziója végül arra kényszeríti, hogy valljon színt. És bár Barbarát megdöbbenti jövendőbelijének kis titka, elfogadja őt olyannak amilyen, és a megható fináléban leveszi magáról majd átnyújtja szerelmének a felsőjét, azt az édicuki kis szőrmemicsodát. Jut eszembe, van még egy szereplő, az öreg tudós (Lugosi Béla). ő nem igazán illik a filmbe, gyakorlatilag semmilyen komoly funkciója nincs, simán kihagyhatták volna az egészből, de hát a nagy Lugosival mégiscsak jobban el lehetett adni ezt a szart. Úgyhogy ennek megfelelően Lugosi nem csinál mást, csak ül a fotelében és értelmetlen baromságokat beszél drótrángatásról, nagy zöld sárkányokról, meg kövér csigákról… ja, és a kiskutya farkáról.

glen2

Az igazság az, hogy nekem ez a film korántsem tetszett annyira, mint például a ‘Szörnyeteg arája’ vagy a ‘9. terv a világűrből’. Ennek véleményem szerint az egyetlen oka a téma. őszintén leszek: engem inkább érdekel egy mulatságosra sikerült scifi ufókkal, zombikkal és mutáns teremtményekkel, mint egy hétköznapinak tűnő, ferde hajlammal megvert férfi lelki vívódásának 70 perces bemutatása. Lehet, hogy a film főhősének, Glennek nagyon rossz, hogy férfi testbe született, de én nem igazán tudom átérezni a fájdalmát… sőt, baromira nem érdekel. Úgyhogy innentől kezdve már csak a förtelmes filmes megoldásokon, és (szándéka ellenére) kacagtató jeleneteken tudok szórakozni. Hát az a rész, amikor Barbara megkérdezi Glen-t – látva, hogy valami nem stimmel nála -, van-e másik nője, majd a felerősödő zenére bevágnak egy bivalycsordát és a “RÁNTSD A DRÓTOT” mondatot ordibáló Lugosi Bélát… az tényleg csodálatos, le a kalappal. 🙂 És még van néhány ilyen “csúcspontja” a filmnek. A Glen or Glenda után Tim Burton “{Ed Wood}” című filmjének részleteit is megnéztem, hogy úgy nagyjából képben legyek a forgatás körülményeit illetően. Nyilván nem dokumentumfilmről van szó, de azért higyjük el nyugodtan, hogy az abban látottaknak és hallottaknak közük van a valósághoz. Azokat azonban én inkább nem ismertetném, beszéljenek helyettem a Glen or Glenda producerének szavai, Tim Burton filmjéből:
* “Én nem drága filmeket csinálok, hanem szart.”
* “Három napot kap a forgatókönyvre, hétfőhöz egy hétre forgatunk.”
* “Énfelőlem forgathat akármilyen baromságot, csak 70 perces legyen.”
Hát igen.
Ed Wood filmek. Első a minőség.

értékelés: 3/10

Blizz

Be the first to comment on "Glen or Glenda (1953)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .