Premonition ((Yogen)) (2004) (Előérzet)

Egy fiatal házaspár balesetet szenved, amikor félrehúzódnak az autópályán, hogy Hideki, az apa e-mailt küldjön egy útszéli telefonfülkéből. A szerencsétlenségben ötéves kislányuk életét veszti, ám alig néhány pillanattal a targédia bekövetkezte előtt Hideki a fülkében egy különös újságpapírra lesz figyelmes; a megsárgult, szakadt lapon nem más áll, mint kislányának halálhíre képpel, időponttal. Mire a férfi magához tér a meglepettségből, a baj már meg is történik…

Ayaka nem hiszi férje különös történetét a jövőmondó újságpapírról, azt gondolja, párja megőrült, ezért útjaik hamarosan külön válnak, ám még évekkel később sem hagyja nyugodni az eset, így férje igazolására természetfeletti dolgokkal kapcsolatos kutatásokba kezd. Hideki magába roskadva folytatja megszürkült életét a helyi iskola tanáraként, s miközben folyamatosan újabb hírek jönnek egy a diákokat öldöklő késes gyilkosról, Hidekit látomások kezdik kísérteni jövőben megtörténő eseményekről, miközben lépten-nyomon annak a különös újságnak a lapjaiba botlik… Ayaka egy médiumtól ijesztő részleteket tud meg a (volt) férjén eluralkodó misztériumról, s arról, hogy egyáltalán nem egyedi az esete… A pár immár közösen igyekeznek kideríteni, mi történik velük és miért, mielőtt a téboly teljesen eluralkodik Hidekin…

A film forgatókönyve Jirô Tsunoda ’73-as Kyôufu Shinbun (“Newspaper of Terror”) című mangája alapján íródott, melyből ezen felül még ’96-ban és 2011-ben is készült élőszereplő film, valamint egy két részes anime minisorozat ’91-ben.

Valójában nem is igazán horror filmről van szó esetünkben, inkább egy misztikus thriller / dráma ez, viszont annak kitűnő. Kevésbé véres, ellenben végig izgalmas és csavaros történet, erőltetett válaszok nélkül, (a film szempontjából) korrekt befejezéssel. Nem sűrűn nézek ázsiai filmeket, de ha véletlenül az utamba akad egy-egy hasonlóan korrekt darab, olyankor mindig kedvet kapok nagy tételben zabálni őket, nincs ez most sem másként. Mindent összevetve megtekintésére bíztatok mindenkit, nem csak a távolkelet-fanokat!

6,5/10

phobic23

Be the first to comment on "Premonition ((Yogen)) (2004) (Előérzet)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .