Games of Werewolves ((Lobos de Arga)) (2011) (Vigyázat, vérfarkas! / Farkascsapda)

Spanyolokról tudvalévő, hogy alapjáraton klassz és ütős horrorfilmeket hoznak össze, humoros oldalukról pedig legutóbb a Juan Of The Dead című élőhalottas moziban győződhettünk meg. Ezért aztán nem is volt kétséges, hogy a Helloween Night Festen megnézzem-e ezt a vérfarkasos cigányátokra épülő – többek között a háziállatokkal való fajtalankodást és bizonyos testrészek helyes elkészítési módját is boncolgató – gyöngyszemet!

Főszereplőnk Tomás – aki engem konkrétan a balfék Ted Mosby karakterére emlékeztet – váratlanul meghívást kap szülőfalujába, az Isten háta mögötti, nagyrészt öregek lakta Arga-ba, ahova egyből el is indul kutyája társaságában. Alig érkezik meg, máris előkerül a háziállatokhoz különös vonzódást érző gyerekkori barátja (Calisto), Barcelonából szökött ügyefogyott szerkesztője nem különben. Az egyik nap még örömmel köszönti a nagybátyja (aki egójának köszönhetően a polgármester és a pap is egyben), másnap viszont már elfogják, és a szerkesztőjével együtt egy földalatti verembe vetik, ugyanis a legenda szerint egyedül az ő vére képes megszünteti a falut sújtó évszázados átkot.

Barátja segítségével sikerült megszökni a katakombarendszer fogságából, viszont ezzel a tettükkel az eddig bebörtönzött fenevadat is kiengedik, aki erősen gyilkolni kezd. Falusiak puskát ragadnak, hogy mielőbb levadásszák a lényt. Az egyik akciójuk során Calisto rálel az éppen kisfiú alakban ébredező vérfarkasra, de mivel nincs szíve likvidálni, nagy bölcsen hazaviszi. Mindenkit a frász kerülget, de mindenképpen meg akarják törni az átkot, így levágják és a gyerek elé vetik Tomás kisujját, de balszerencséjükre nem elég gyorsak, és a kutya felzabálja. Kénytelen a másikat is beáldozni, amivel látszólag megszűnik az átok. Ezt a nagybácsi fegyveres különítményének is megpróbálják elmagyarázni, ám akciójukat nem igazán koronázza siker, ugyanis az eredeti átokból származó másik átok miatt (!) azok percek alatt vérfarkas-csordává változnak! Menekülő hőseinket aztán felveszi Tomás időközben a helyszínre érkező, aggódó nagymamája, későbbiekben pedig még egy rafinált környékbeli rendőr is beszáll a harcba. A falucska templomában zajló végső leszámolás során sikerül az összes szőrös bestiák likvidálniuk, bár szegény nagyi odalesz. De mielőtt még bekövetkezne a várva-várt happy end, természetesen nem maradhat el egy indokoltnak tűnő csavar…

Bevallom, mikor még csak a hírekből hallottam, hogy készül, már akkor durván be voltam indulva erre a mozira, részint az ígéretes poszter, illetve a még klasszabb trailer okán, és persze mivel spanyol a cucc, ők pedig köztudottan nem csinálnak szart. Szóval nagy reményekkel vártam az elkészültét, és mikor kiderült, hogy a Corvinba vetítik, madarat lehetett volna velem fogatni!

Tetszetős animációval kezdődött a film, voltak benne elég humoros dolgok (kisujj-csonkolásos jelenetnél konkrétan sikítva röhögtem), de jellemzően valahogy nem szólt akkorát, mint azt előzetesen vártam. Fényképezésből jeles, történetvezetéssel is meg voltam elégedve, sőt még az elég idétlenül kinéző (de legalább nem CGI) farkasemberekkel is rokonszenvezni tudtam. Bár olyan dolgokat kétségbe vontam, hogy ezerrel lövik a dögöket nem döglenek meg, de amikor fejbe dobják egy pisztollyal, öt métert repülnek stb. Oké, hogy horror-komédia, és a horror vonal néhány belezésben ki is merül, de azért az X-men  csapatát megszégyenítően közlekedő vérfarkasok akció hagynak maguk után némi kívánnivalót. Külön pont, hogy nem volt szerelmi szál meg ilyen hülyeségek, és igazából a sablonokat is próbálták hanyagolni, elvégre nem amcsi produkcióról van szó. Korrekt és szórakoztató film, sőt mivel vérfarkasos komédiát még nem láttam, abból az eddigi legjobb!

Értékelés: 8/10

Be the first to comment on "Games of Werewolves ((Lobos de Arga)) (2011) (Vigyázat, vérfarkas! / Farkascsapda)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .