Hobgoblins (1988) (A koboldok éjszakája)

hobgoblins_thumIsten áldja a Hungarovideót, hogy a VHS korszak csúcsán kis hazánk is megismerhette ezt a low-buget szörnyecskékkel dúsított, bődületes ostoba és gyökér filmet. Horror-vígjátéknak szánták, de nyilván nem nehéz kitalálni, hogy szórakoztató faktora a nagy büdös nullához konvergál, viszont legalább telis-tele van ripacskodó harmincéves tinikkel, fetrengve röhögés földönkívüli plüss-goblinokkal, poénosnak szánt, de leginkább sírásra késztető random baromságokkal, ja és persze a hazai változat alulmúlhatatlan szinkronhangjait sem szabad elfelejteni…

A gyámoltalannak tűnő Kevin éjjeliőrként munkát vállal egy elhagyatott filmstúdióban. Az első este az öreg Mr. McCreedy mindent elmagyaráz neki, ami kb. annyit jelent, hogy csupán egyetlen helyiségtől kell távol tartani magát, de hogy miért, azt nem magyarázza. A hülyéje még jegyzetelni is akar, akkora nagy gyökér! Aztán rögtön a második este egy rablóra lesznek figyelmesek, akinek az üldözése közben Kevin véletlenül kinyitja a szigorúan őrzött termet, amiből bizonyos furcsa lények szöknek ki, akik később golfkocsiba pattanva furikáznak. Az öreg erre kénytelen elmesélni, hogy itt tulajdonképpen űrből jött koboldokról (!) van szó, akiket harminc éve ebben a raktárban őrzött, és akikben az a legveszélyesebb, hogyha megfertőzik az ember agyát, a legtitkosabb vágyait keltik életre, és úgy ölik meg az alanyt. (Arról mondjuk nem szól a fáma, hogy a kezdeti két űrlényből, ami a mini űrhajóval landoltak, hogyan lett aztán öt vagy hat egyéb szörnyecske, de nem is lényeges.)

hobgoblins_1

Kevin hazatér, de ekkorra már a lények a város összes házából pont a barátai társaságát pécézték ki, és egyikük – a titokba szextelefonokat bonyolító nyámnyila srác – legtitkosabb vágyát már sikerült is életre kelteni. Kevin némi viaskodást követően után ered, és megmenti, mielőtt az űrgoblinok által vizualizált Fantázia nevű bombázó egy komplett kocsival együtt lelökné a szakadékba. Visszamennek a házba, de akkor meg Kevin barátnője tűnik el, így hát nincs mit tenni, utánamennek egy helyi nagymenő klubba, ahol a színpadon énekesi ambícióit próbálja kitölteni. Persze nem kell sokat várni, hogy a goblinok a bárt is megszállják, és randalírozni kezdjenek. Mák, hogy a szexmániás csaj barátja, illetve annak egy katonatársa is a helyen tartózkodik, így megpróbálják kinyírni a szörnyeket, aminek az lesz a vége, hogy mindketten odavesznek. Kevin és a többiek megmenekülnek, majd elkocsikáznak a filmstúdióba, ahol újra feltűnik a rabló, majd az öreg biztonsági papa, és persze a szörnyek is…

hobgoblins_3

Ha egy minden tekintetben debil filmre vágytok, akkor ezt meg kell néznetek! Csak úgy süt róla a kilencvenes évekbeli B-filmes hangulat, ráadásul egy nagyobb jelenetet leszámítva (bárban lévőt) annyira kis költségvetésben úszik az egész, hogy valami félelmetes. Kukáztak valahonnét pár szőrmók plüssállatot, elcsúfították a pofájukat, aztán ők lettek a rettegett földönkívüli szörnyek, amiket támadáskor bénán odafognak magukhoz a szereplők. Irritáló fiataljaink meg annyira gátlástalanul szarul játszanak, hogy már szinte szeretni lehet őket, főleg a rózsaszín gatyás lúzert…  Akkora baromságok felett meg nyugodtan átsiklunk, hogy egy kézigránáttól miért gyullad ki egy ember vagy hogy egy biztonsági őr miért tartja a fegyverét állandó jelleggel a fiókban.

Értékelés: 3/10

eyescream

1 Comment on "Hobgoblins (1988) (A koboldok éjszakája)"

  1. Cikklista frissítve!

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .