Resolution: A rémület új határai – interjú az alkotókkal

Ha volt a tavalyi évben horrorfilm, ami megdobbantotta a fesztiválozók szívét, akkor az egyértelműen a Resolution volt. A dreadcentralnak lehetősége volt az alkotókkal leülni és beszélni, most pedig ennek a fordítását olvashatjátok.

A sztori nagy vonalakban két fiatal férfiról szól, az egyikük próbál segíteni a másiknak a kijózanodásban, de ahogy közösen megélnek napokat, egyre több szörnyű dolog kerül elő a múltból, amik olyan eseményeket indukálnak, amik felett már semmi hatalmuk nincs. Misztikusan hangzik? Nos, lássuk, mit gondolnak erről a készítők.

Amikor arról kérdeztük az alkotókat, mennyire elégedettek a filmmel, igen pozitívan nyilatkoztak, tele ambíciókkal. Justin Benson rendező a következőket mesélte:

Úgy kezdtem hozzá a szkripthez, hogy ez valami ütős és félelmetes darab lesz. Persze ez csak akkor sikerülhet, ha igazán foglalkozunk a szereplőkkel és megpróbáljuk végig alakítani a személyiségüket a film során. Ha az emberközi kapcsolatokat természetesnek írod meg, ha képes vagy dinamikát csempészni az eseményekbe. Sokkal jobban járok ezzel, mintha statikus karakterekkel dolgoznék, akiket két perc alatt megölnek.

Arról is mesélt, miért jó, hogy Aaron Moorhead szintén a film rendezője.

Nem vagyunk teljesen egyformák, de az ízlésünk azért merőben hasonló. Sokat profitálunk abból, hogy közösen dolgozunk. Amikor Aaronnal dolgozhatok, az mindig olajozottan működik, megtaláljuk a közös nevezőt. Hat hónapba telt megírni a forgatókönyvet, majd hétvégente csináltuk a forgatások első szakaszát. A színészekkel végül 17 nap alatt hoztuk össze az anyagot. További három hónapot vett igénybe a próbákra járás a színészekkel.

Úgy látszik, bevált a tematika, hiszen a világ legtöbb pontjáról nagyon jó visszajelzéseket kaptak, működött az ijesztgetés.

Hatalmas élmény volt a filmmel utazgatni, például Kanadában. Torontonak fantasztikus közönsége van. Láttunk lányokat, akik úgy megijedtek, hogy akármelyik Paranormal Activity előzetes megirigyelte volna. Párizsban meg arról számoltak be, hogy voltak, akik reszketve hagyták el a mozitermet.

Mivel a film két főhőse a szerencsétlenségben is a néző igazi pásztorbotja a történet folyamán, arról kérdeztük őket (Peter Cilella and Vinny Curran), hogyan voltak képesek együtt játszani, mit jelentett nekik ez az alakítás.

Cilella: Imádtam a forgatókönyvet az első pillanattól fogva. Már az egyik korai szkriptet is láttam, ugyanis amíg Justin Benson a pénzt próbálta összeszedni a filmre, mondta, hogy Vinnyvel akar egy filmet. Miután mi pedig szerepeltünk már közösen egy sörreklámban, azt mondtam, miért is ne. A végét illetően akadtak kérdéseim, mert nem egy egyszerű befejezés, de néhány beszélgetés után éreztem, hogy ebben benne kell lennem.

Curran így nyilatkozott: Nehéz válaszolni erre, mert azelőtt tudtam, hogy játszom benne, mielőtt bármit is olvastam volna (nevet). Az első változatot a barátnőmmel közösen olvasgattam és mindketten arra jutottunk, hogy fantasztikus és hogy ez remek alkalom lesz a kibontakozásra.

A stáb így mesélt a színészekről:

Kiegészítik egymást, ebben az összes kritikus is egyetértett velünk – vélekedett Benson.

Nem túl elterjedt ez a szemlélet a horrorfilmekben, mert a legtöbbeket nem érdekli a karakterek kibontakozása. Sokaknak ez csak annyit jelent, a horrorban legyen sok vér és cici, de nálunk egyikből sincs sok. Nem azért, mert nem jó, de ez a film nem erről szól (tette hozzá nevetve David Lawson producer).

Az egyik legérdekesebb dolog az egészben, hogy akik már látták, még mindig találgatják, mi is lehetett pontosan a film mozgatórugója. Mi áll a háttérben. Most arról érdeklődünk az alkotóktól, mi is ez a dolog és mennyiben van köze a horrorfilmekhez való kötődéshez.

Benson: Nem, nem a káros függőség bemutatása nem éppen volt célja a filmünknek. A drog, mint kiindulópont szerepelt. Chris (Vinny Curran alakítása) mögött a rajzok nem véletlenül vannak a falon. Mindet módosult tudatállapotban rajzolta, amikor érezte milyen erők munkálkodnak körülötte, még ha erre nem is nagyon emlékszik vissza.A misztikus középpontról annyit árulnék el, hogy szoros összeköttetésben van a nézőkkel, mivel sokan cselekednének úgy, ahogy ez a rejtélyes valami is. Ezért fontos megérteni, miért megbízhatatlan Chris.

Nekem a tökéletes kontrollt jelenti. Van, aki először saját magát kezdi el irányítani, majd mások életét is. Mindig függésben vagyunk, de ezek eltérő mértékűek. Ez a közpinti rejtélyes valami pedig pontosan az irányítást, a manipulációt tűzte ki célul. Az egész életünkben nagyon nagy szerepe van a kontrollnak, akár túl keveset akarsz irányítani, akár túlzottan szabályozod az életed  – érvelt Cilella

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jkEs0988r7U]

Pete-nek igaza van. A kábítószeres hatás miatt hatalmas szabadságot kaptam, hogy megmutathassam a karakterem. Megszabhatta,, hogyan viselkedem, hogyan mondom el a szövegrészeimet, hiszen nem kellett semmivel sem alátámasztanom. Nagyon felszabadult érzés volt színészként – így Curran.

Már sokan a Cabin in The Woods meglepő fordulataihoz hasonlítják művüket, ami hízelgő, de vajon erről hogyan vélekednek a készítők.

Teljesen megértem, hogy sokan így vélekednek. Ugyanis sok olyan elterelő manőver és egyéb apró zsákutca van a filmben, ami az indie alkotásokra jellemző. Míg a Cabin a mainstream filmeket szedi darabokra, mi a független filmekkel műveltünk valamelyest hasonlót. Cseppet sem elfogultságból mondom, de a két főszereplőnk produkciója sokkal teljesebb, mint a Cabinban bárkinek a jelenetei – mondta Benson.

Gondolkodtunk továbbá a DVD-s megjelenésen is sokat és rengeteg kivágott jelenettel fogjuk megajándékozni a nézőket, illetve egy alternatív befejezéssel, ami nem egészen komoly, ugyanis mindent elpusztít, amit a filmben felépítettünk (nevet).

[dreadcentral]

Be the first to comment on "Resolution: A rémület új határai – interjú az alkotókkal"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .