Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) (Sky kapitány és a holnap világa)

sky_kapitany_thumbEgy mindenre elszánt pilóta, egy dögös újságírónő, és egy mégdögösebb Angelina Jolie. Ez a nyerő trió mindenféle óriás robotokkal harcol, melyek valamelyest H.G. Wells űrlényeire emlékeztetnek. Hm, valami még itt nem stimmel. Ja, persze, titkos főgonosz professzor, lézerfegyverek és világváge. Garantált a sztori.

Egy alternatív 1939-ben a Hindenburg 3-as léghajó érkezik New York egyik felhőkarcolója felé. Dr. Jorge Vargas professzor nagy sietségben próbál két apró fiolát eljuttatni egy megadott helyre, amit siekrül is, utána nem sokkal nyoma vész. Polly Perkins újságíró igyekszik fényt deríteni a mostanság eltűnt tudósokat övező rejtélyre, de hirtelen megszólalnak a légvédelmi szirénák. Gigantikus robotok katonásan menetelnek át New York forgalmas utcáin, repülő hadosztályok szántják át az eget. Polly persze próbál jó fotókat készíteni, majdnem meghal, de megérkezik Joe, más néven Sky kapitány, aki egy légvédelmi bázist működtet a környéken. Nem ismeretlenen egymásnak, de hamar rájövünk, hogy csepet sem rózsás a kettejük viszonya. Pollynak kell egy jó sztori, Joe-nak pedig szüksége van Polly ismereteire, hogy a végére járjanak, hogy honnan jöttek ezek a robotok. Innen megkeződik kalandos utazásuk, hogy megtudják, ki az a titokzatos idegen, akihez minden nyom vezet, és miért rebesgetik, hogy lassan itt a világváge…

sky_kapitany_1

A Sky kapitány és a holnap világa 2004-ben látott napvilágot, az egész film kék háttér előtt lett felvéve. Ennek nem érezzük a negatív hatását, mivel a tökéletes díszlettervezésnek és fényképezésnek köszönhetően végig magával ragad a film, egy pillanatra sem tudunk kizökkenni.
A történet egyben science fiction, romantika, kalandfilm, némi komédia, nyomozós dráma és akció. Rengeteg filmet láttam már, és bátran kijelentem, hogy a fent említett műfajok tökéletes elegyével van dolgunk, ez a sztori elképesztően jó.

sky_kapitany_2

Az egész olyan hangulatú, mintha tényleg egy sci-fi képregényt olvasnánk a késő ’30-as évekből, minden elemét tartalmazza: az akkor gondolt technológiai csodák, a férfi főhős szerepe, az őt segítő nő szerepe, az alig ismert távol-keleti Shangri-La, a világvégét híresztelő titkos Totenkopf professzor, stb… Ez az alternatív New York teljesen visszadja egy korai Gotham, vagy egy Dark City hangulatát, de érződik, hogy technológiailag fejlettebb, mint a mi, igazi városunk akkortájt. Gyönyörű egyvelege tárulkozik elénk a régi dizájn, és a modern sci-fi tudomány viszonylatában: a robotok tökéletesek, olyanok, mint amilyeneket anno Wells elképzelt a Világok harcában, ijesztőek, de legfőképp rejtélyesek.

sky captain_4

Ha mindez nem lenne elég, itt mindenki megtalálhatja, azt amit keres. Tökéletes karakterek, és hozzá jó szereplők? Pipa. Sztori, hangulat, rejtély? Pipa. Sajnos elvileg minden filmnek van gyengéje. Hát ennek én nem találtam, cáfoljatok rá, de szerintem ez a film szemét módon jóra sikeredett.

értékelés: 10/10

levyathan

1 Comment on "Sky Captain and the World of Tomorrow (2004) (Sky kapitány és a holnap világa)"

  1. Pont tegnap volt kezemben a blue screen forgatási terve ennek a filmnek. Meglehetősen érdekes volt a precizitás amivel előkészítettek látszólag érdektelen jeleneteket is. Amúgy ha nem is 10/10-es nálam a film, de sokkal nagyobb népszerűségnek is örvendhetne…

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .