Another Earth (2011) (Felettünk a Föld)

Életünkben követhetünk el hibákat, hiszen nem vagyunk tévedhetetlenek, de azok következményei olykor igen komolyak tudnak lenni. Az ok-okozati összefüggésekre építő filmet a direktor úr úgy rakta össze, hogy kellő kérdés megválaszolása esetén is maradhassanak kételyek a fejünkben. Igazi ösztönös alkotás, melyhez a főszerepet játszó Brit Marling írói kvalitásai is szükségesek voltak.

Rhoda egy teljesen átlagos lány, átlagos problémákkal és élettel. Mindez azonban egy pillanat alatt megváltozik, amikor a furcsa égitestet észreveszi az égbolton. Vezetés közben nem egészséges felfelé tekintgetni és ennek meg is lesz a böjtje: karambolozik egy másik autóval és az abban ülő családból mindössze a férj marad életben. A lelki válság akkor sem csitul, amikor a börtönéveknek vége. Frappáns jelenetekben bontakozik ki az elzártság érzése, a régi barátok elmaradoztak, az állások nagy részét a büntetett előélet miatt nem lehet betöltenie, ráadásul a legmélyebb dolog is mardossa lelkiismeretét. A család tragédiája, amelynek ő az okozója, nem hagyja nyugodni, elintézi egyik nap, hogy megtalálja a férfit, aki teljesen szétcsúszott állapotban éli mindennapjait. A fájdalmak és a szűnni nem akaró sebek a lélekben teljesen befelé forduló emberré változtatták, aki eleinte észre sem veszi, hogy a takarító cég nevében belépő lány mire készül. Sorsuknál fogva új kapocs születik köztük és nagyon közel kerülnek egymáshoz – talán túlságosan is közel. Mindeközben a rejtélyes jelenésről is egyre több információt kapunk, amiket ügyesen a történet szövetében helyeztek el és amiből kiderül, hogy a Föld közelít a mi Földünkhöz. A kinézetre, alakra megegyező bolygó pedig fenekestül felforgatja nem csak a főhősök, de a legtöbb ember életét.

Nagyon érdekes kiindulópont az alkotásban, hogy az egész emberiségre vonatkozó változásokat egy olyan nő szemszögéből látjuk, akinek már nincsen vesztenivalója. Az élet értelmének feszegetésével, az űrrepülős monológgal és a sok apró egyéb adalékkal teszik a készítők színessé, változatossá a lassú folyású filmet. A vágásokkal és az enyhén mozgó kamerabeállítással sikerült megtalálni az arany középutat, ami a nézőt leginkább elvezetheti a karakterek cselekvéseiből a súlyos kérdéskörökhöz, amik feloldását ránk bízza a mű. A zenék szintén hatásosak, a színészi kvalitások pedig a legtöbb esetben nagyon rendben vannak (főként Rhoda esetében), ami egy ilyen független film esetén nagy hatással lehet az összképre.

Míg a science fiction egy kvázi keretet ad a történéseknek, addig a film igazi magja a dráma, amelyben egy nő életösztönei változnak meg és emelkednek fölé saját látásmódjának. Nem mindenkinek ajánlott darab, de aki fogékony a lelki vívódásokra, az nyugodtan hátradőlhet.

Értékelés: 7/10

Plendil

Be the first to comment on "Another Earth (2011) (Felettünk a Föld)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .