Inferno (1980) (Pokol)

inferno_thumbA Három anya történetének következő darabját hoztam ma Nektek, amit 3 éven át érlelt Argento úr, hogy még grandiózusabb, rejtélyesebb, véresebb legyen! Ezzel egyben szeretném lezárni a tematikus hetünket is, köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottatok!

Rögtön az elején maga az alkimista Varelli  hoz tisztába minket a film mitológiájával kapcsolatban: a Sóhajok anyja, a Sötétség anyja és a Könnyek anyja nagy hatalmú boszorkányok, akiknek Freiburgban, New Yorkban és Rómában épített különleges lakhelyet Varelli. Szerintem a trilógiából ez a darab lett a legkegyetlenebb és legsötétebb, ami nem is csoda, hiszen a Mostohák közül a legfiatalabb és egyben leggonoszabb, Mater Tenebrarum áll a középpontban. Azért kicsit Rómába is kitekintünk, a csodaszép Mater Lachrymarum szemében égő gonoszságba is belenézhetünk.

inferno1Mark Rómában hallgat zenetudományt, húga pedig New Yorkban Varelli házában él. Kétségbeesve hívja haza, hiszen a szomszédos antikváriumban talált könyv alapján megfejtette a ház rejtélyét (egy egyébként nagyon hangulatos pincés-csatornás vízalatti jelenetben) és most veszélyben érzi magát. Ezután nincs domináns történetszál: mindenféle csini lány lép színre, akik nagyom hamar, mindenféle változatos módon meghalnak. Mark végül találkozik az Anyával, és megküzd vele.

inferno2Tulajdonképpen nagyon hasonló hangulattal és trükkökkel állunk szemben, mint elődjénél. A különbség annyi, hogy mindenből még több van, ami szerintem nem feltétlenül előnyére szolgált az Inferno-nak. Ebben a pszichedelikus, látomásszerű világban egyik lánnyal sem tudunk azonosulni, vagy legalább izgulni értük, mert olyan gyorsan eltűnnek és olyan egyformák. Mindenesetre akinek a Suspiria tetszett, ne hagyja ki semmiképpen a szórásból!

értékelés: 8/10

DeerWoman

1 Comment on "Inferno (1980) (Pokol)"

  1. Bàtran kimerem jelenteni, Agento filmjei problèmàsa,k több szempontbòl tùlèrtèkeltek.Nem csak visszanèzve az idő múlàsàval, mai rèmületi faktor egyre magasabb szintjèvel szemben,hanem úgy àltalàban. Jò rendezèsű, hangulatos beàllitàsok, művèszi megvilàgítàsok, remek vízuàlis munkàk. Feszültsèg teremtèssel sincs gond, csak èppen a törtènet mesèlèssel kapcsolatban àll hadilàbon a mester. Különösen ez a hàrom anya trilògia baromsàg. Horror rajongòkènt kimerem jelenteni: szar. Különösen az Inferno, a Suspiria mèg mèg èrtèkelhető, a Könyjek anyjàt inkàbb hanyagoljuk. Phenomena, Opera nèmikèppen jobb filmek, bàr újra nèzve nem biztos hogy ezt mondanàm. A trükkök minősège hullàmzik, nèmelyik kèsöbbi filmjèben is bovli szinten mozognak. Utolsò munkàja amit làttam ès vègig szenvedtem az Àlmatlanul: egy katasztròfàlis Tv filmnek is gyenge krimi… A horror mesterei sorozatban az ő neve jelzi a Jennifer epizòdot – lehet hülye vagyok, de szàmomra EZ többet èrt, mint 40 èv alkotòi munkàssàga a horror palettàn. Tovàbbi röhely,hogy hazánkban a sok szar közül is a legszarabb filmjeit forgalmaztàk. Szerintem.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .