Pacific Rim (2013) (Tűzgyűrű)

pacific_thumbRobotok harcolnak szörnyek ellen. Ezzel az egy mondatban le is zárhatnám a cikket, de ezt a filmet mégis érdemes tovább vesézni azok számára is, akik szeretik a műfajt, és azoknak is, akik simán ellapoznánnak az eslő mondat hallatán.

A közeli jövöben egy mélytengeri portál felszabadul, miután a törésvonal elegendő nagyságra tágul felette. Ezen a kapun keresztül pedig óriási, idegen szörnyek (kaijuk) jönnek át a világunkba, és rombolnak le nagyvárososkat. Eleinte csak a pusztítás folyik, de az emberiség összefog: mindenki belead mindent amit tud, és megszületnek az ember által vezette óriásrobotok, a Jaegerek. Ezek a monstrumok kaiju gyilkolásra lettek teremtve, és eleinte óriási a siker. Egymás után verik vissza az érkező szörnyeket, majd végül az egész ügy hétköznapi jelenséggé válik. Jön egy kaiju, kimegy elé a robot, leveri, majd hazamennek a vadászok. Játékfigurák és tévéműsorok készülnek a lényekből, szinte már nem is veszélyesek.

Ám ők is feljődnek, és egy nap az embriség rájön, hogy önmagukban a bevált Jaegerek nem elegendőek. A komolyabb harc így kezdetét veszi, aminek rengeteg ember lesz az áldozata…

pacific2

Guillermo del Toro filmje nem kis költségvetésből készült, és mélyen tiszteleg a Kaiju filmek kliséi előtt (pontosítok: szeretnivaló kliséi előtt…). Nem árulok el nagy titkot, hogy a Pacific Rim szinte tömény CGI. Nem is lehetne másképp élthűen megcsinálni egy ilyen filmet, és ennek tudatában elég magasra tették a mércét.
Ennek a filmnek a CGI varázsa a fizika. Több tízezer tonnás felhőkarcoló méretű lények csapnak össze tengerben, városban, és a legkisebb mozdulat súlyát is érezni a moziban. Del Toro megmelítette, hogy pusztán magát a vízet már külön lényként kezelték, mert annak a dinamikája és fizikája annyira megadja az élethű éményt.

Ennyi pusztítást ritkán látni egy filmben. Amikor városban harcolnak, semmit sem kímélnek az alkotók. Hegyni épületek törnek darabokra és omlanak össze, mintha holmi dominók lennének. Minden képkockán valami szétzúzódik. És pofás egy jelenet, amikor az óriásrobot egy óceáni tankerrel csapkodja az egyik lényt.

pacific1

Pár ótletes momentum még: A Kaijuk külön besorolást kapnak az erősségük szerint, és az őket vadászó Jagerek is szokatlan módszerrel dolgoznak. Egy robotot két vadász vezet, egy-egy a külön agyféltekét, és két ember tudatának az összekapcsolása alkotja azt az egységet, amivel kezelhetővé válik a robot.

Del Toro elmondta egy interjúban: “Nem kell keresnünk nagy drámai érzelmeket és csavaros karakterfejlődéseket. Ne verjük át magunkat és a nézőket: ez csak egy szörnyek vs. robot film, ne játszuk meg magunkat.” Ebből kifolyólag a történet emberi szála egyszerű, de mi tényleg nem Hamletért ülünk be egy ilyen filmre.

pacific3

Én ajánlom ezt a filmet, nagyon kikapcsolja az embert, és még egy tipp: tök mindegy, hogy 3D, vagy 2D… ez a film 3D nélkül is zúzda!

értékelés: 8/10

levyathan

Be the first to comment on "Pacific Rim (2013) (Tűzgyűrű)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .