Batman – the Movie (1966)

batmanmovie_thumbTíz éves voltam, amikor először találkoztam Batmannel (aki már azidőtájt is Batman volt, nem Denevérember). Akkor adták ki nálunk a Batman képregény első számát, amelyre nem véletlenül volt ráírva, hogy csak “16 éven felülieknek”. Az a szám – “A gyilkos tréfa” – mai szemmel nézve is rendkívül durva… Azt hiszem egy olyan képregény, amelyben testileg-lelkileg megkínoznak egy fiatal nőt (aki nyomorék is lesz ezután) és az apját, nem kifejezetten gyerekeknek való. Persze attól még nagyon tetszett… sokkal jobban, mint a rákövetkező számok, amelyek már lényegesen finomabbak, a gyerekek számára is fogyaszthatóak voltak. Leszámítva néhány olyan jelenetet, mint pl. ahol Joker egy bottal szó szerint halálra veri Batman segédjét, Robint. Körülbelül a képregénnyel együtt jött a film is, ami egészen jól sikerült, bár Michael Keaton-t egyáltalán nem találtam jónak Batman szerepére. A második rész számomra a legjobb Batman film, ami valaha készült; hangulatilag ez hozta azt a szintet amit én egy Batman mozitól elvárok, plusz a szereposztás is jobb (Danny DeVito mint Pingvin, és Michelle Pfeiffer mint Macskanő… szuper!). Aztán jött Joel Schumacher, és ami elődjének, Tim Burtonnak sikerült, az neki sajnos nem. Sőt, a negyedik résszel akkora pofont adott Betmennek, hogy szegényt nyolc évre kómába küldte, így legközelebb előreláthatóan csak 2005-ben láthatjuk viszont kedvenc szuperhősünket. Szerencsére az egyik magyar TV-csatorna (Viasat) is műsorára tűzte nemrégiben az 1966-os Batman sorozat részeit, amelyekben Batman és Robin egymást segítve veszik fel a harcot valamelyik szuperbűnözővel (aki általában vagy Joker, vagy a Pingvin, esetleg Rébusz, vagy a Macskanő) és annak segédjeivel. És azt hiszem, ez a sorozat az érdekesen felöltöztetett/kisminkelt szereplőivel, bugyuta történetével, viccesen gyermeteg párbeszédeivel és akciójeleneteivel, valamint a főhős kívülre húzott bőr-alsógatyájával egészen biztosan nem csak az én szívembe lopta be magát. Én mindenesetre olyan jól szórakoztam rajta, hogy megrendeltem a sorozattal egyidőben és az abból már ismert szereplőkkel készült Batman mozifilmet.

batmanmovie1

Batman és Robin kalandja ezúttal a tengeren kezdődik, ahol egy hajót próbálnak meg átvizsgálni, ám amikor a Robin által irányított Batkopterről leereszkedik Batman, a hajó hirtelen szertefoszlik – mint az később kiderül; a hatalmas vizi jármű csupán illúzió volt (!). Igen ám, de amikor Batman lába véletlenül belelóg a tengerbe, azt térdig bekapja egy igen veszedelmesnek látszó robbanó(!)cápa. A főhős kitartóan elkezdi püfölni az állat fejét, ami szenzációs jelenet, de hatása nincs, úgyhogy felkiált segédjének: “-Hé Robin! Dobd le a cápariasztó batspray-t!” Természetesen ezzel az ügyes kis találmánnyal már megszabadulak az észrevehetően mozdulatlan támadótól… Hőseink tudják, hogy valaki csapdát állított nekik. Hirtelen felállított (ámbár cáfolhatatlanul logikus) teóriával győzik meg a rendőrkapitányt a csapda kieszelőinek személyeit illetően. A dialógust feltétlenül idézni szeretném: – (Batman:) Volt ott valami hal … – Úgy érted, ahol van hal, ott van PINGVIN is? – (Batman:) És az a robbanó cápa jól megtréfált… – A JOKER! – (Robin: “and it happened at sea … C … c for CATWOMAN!”) – Az egész egy baljós rejtvény… RÉBUSZ! Szenzációs következtetés, nem? A zárójeles mondatot nem igazán lehet magyarra fordítani, lévén egy igen hülye szójátékról van szó, ami csak az adott nyelven “értemes”. De az ilyen lehengerlő következtetésekkel tele van a film. A helyzet tehát “nyilvánvaló”: a szuperbűnözők, Joker, Rébusz, a Pingvin, valamint a Macskanő összefogtak, hogy egyrészt kicsinálják a ‘Dinamikus Duót’ (így nevezik főhőseinket), és – csak úgy, mellesleg – megkaparintsák a világuralmat. A cél érdekében a főgonoszok repülő bombák hátán amolyan ‘herripotteresen’ berepülnek az ENSZ épületébe, ahol a nemzetek képviselőit szép színes porrá változtatják. Ráadásul a szép orosz újságírónőt, Kitanya Irenya Tantanya Karenska Alisoff-ot is elrabolják, akit nevének megjegyezhetetlensége okán Bruce Wayne csak “Kitkának” becézget, főleg miután kellőképpen összemelegednek. Itt egy újabb csodálatos rejtvény-megfejtés következik, szintén idézem; – “Sárga héjú és ír”… – Banán golyóstollbetéttel. – Így van. “Milyen emberek poroszkálnak állandóan?“ – Poroszkálnak? Az oroszok! – Helyes. És vajon mit jelent mindez? – Banán, oroszok… – Egy orosz banánhéjra lép és kitöri a nyakát! – Így van! CSAK EZT JELENTHETI! Tehát Miss Kitka bajban van, ez kikövetkeztethető a “Sárga héjú és ír” valamint a “Poroszkáló emberek” mondatokból.. De hiszen ez NYILVÁNVALÓ… 🙂 A hölgyről azonban kiderül, hogy ő valójában a Macskanő, tehát ez is csupán csapda, amibe bele is mászik a Dinamikus Duó érettebbik tagja, de természetesen ki is mászik belőle, majd Robinnal összefogva hatalmas bunyóparádét rendeznek a főgonoszok hajóján, amolyan “képregényesen” (minden nagyobb ütésnél hatalmas színes betűkkel kiírják az ütést imitáló “hangot”). A film végén pedig a szuperhős-formula (!) segítségével dehidratálják (!) az ENSZ tagokat, szóval teljes a happy end. :-)))

batmanmovie2

A DVD borítón olvasható, hogy “ez nem csupán egy király film, de egy király dvd is”, ami valóban így is van. A szokásos bemutatók és audiókommentárok mellett két remek dokumentumfilm és ugyanennyi képgaléria is helyet kapott a lemezen, ‘mely extrákat egy szokatlanul igényes interaktív menüből lehet kiválasztani. És az egyik legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor észrevettem, sok más nyelv mellett magyarul is választható a felirat a film alá (mivel a filmet Angliából rendeltem, erre nem számítottam). A film tehát kétségtelenül remek szórakozást nyújt mindazoknak, akik egy kicsit is érdeklődnek a Batman filmek/képregények iránt, a rajongóknak pedig egyenesen kötelező darab. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a “csomagolás” kivételesen szép, meg aztán ott van a magyar felirat is. Persze aki komolyabb Batman-mókára vágyik, annak – mint már mondtam – legalább 2005-ig várnia kell, de én nagyon bízok benne, hogy ezúttal megéri várni. Hogy miért? A válaszom két név: Christian Bale és Joel Schumacher. Az előbbi fiatalembert már láthattuk több filmben is (Amerikai Pszichó, A tűz birodalma, Equilibrium) és nekem meggyőződésem, hogy ő nagyon jó (az eddigi legjobb) választás az új Batman szerepére. Az utóbbi úriember is bizonyos szempontból garancia, mégpedig azért, mert vélhetően a közelébe sem megy az új Batman filmnek, amely ha csak fele olyan jó lesz, mint a {Batman: Dead End} című rövidfilm, már megéri megnézni.

értékelés: 9/10

Blizz

Be the first to comment on "Batman – the Movie (1966)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .