Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)(Péntek 13 VII.rész – Friss vér)

Friday the 13th pt 7 4Máig nagy szívfájdalmam, hogy születésem évében, 1987-ben nem készült Péntek 13-film… Ám egy évre rá jött a New Blood, ami ismét nagyon fontos mérföldkő a sorozat életében, ugyanis az ekkorra egyértelműen természetfeletti gonosszá avanzsáló Jason Voorhees-t ebben a részben keltette életre először Kane Hodder; az egyetlen ember, aki egynél többször bújhatott a hokimaszk mögé! Lássuk, hogy sikerült a színre lépése!

A fantasztikus VI. részben Jason kikelt a sírjából és immár zombi-sorozatgyilkos szörnyetegként nézett szembe Tommy Jarvis-szal, a felnőtté cseperedett fiúval, aki korábban legyőzte a IV.-ben és aztán megfékezte egy másolóját az V.-ben. Tommy végül úgy fékezi meg harmadszor (ha számoljuk az ötödik ál-Jasonjét) a mészárost, hogy foglyul ejti őt a Kristály-tó mélyén…

11067_ori

Egy évtizeddel később ugyanitt él egy különleges képességekkel megáldott lány, Tina, aki telekinézissel képes tárgyakat mozgatni. A vele foglalkozó önző kutató azonban az agyára megy, a hősnő ezért összeszedi minden erejét és a tóra koncentrál, hogy megtalálja és felélessze a múltban az ő hibájából belefulladt apját. Ám nem a papát találja meg, hanem Jasont, aki kiemelkedik hullámsírjából és megkezdi ámokfutását, ezúttal viszont igazán hozzá méltó ellenfélre talál! A két misztikus hatalmú szereplő összecsap, de vajon melyikük húzza majd a rövidebbet a végén?

Friday-the-13th-Part-VII-The-New-Blood-horror-movies-21326009-900-506

Ezzel a résszel egy nagy gond van: az alapszituáció. Ha elfogadjuk, hogy Jason ellenfele gyakorlatilag Stephen King Carrie-je, akkor lehet másfél órányi tűrhető horrorunk, ha nem, akkor viszont úgy fogjuk nézni, hogy mi ez a baromság? A jogokat birtokló Paramount ekkorra már átesett a ló túlsó oldalára, ha azt vesszük, hogy már a IV. rész óta próbálták lezárni a szériát, és a VII. után következő két film ismeretében kijelenthető, hogy még csak nem is vagyunk a csúcson az ökörségeket illetően. A mozi nagy pozitívuma Hodder, aki kaszkadőr-testépítőként egy izmosabb, erőt sugárzó, vadabb Jasont hozott létre, plusz a maszkmester-csapat kitett magáért, az álarcától megfosztott mészáros sem azelőtt, sem azután sem nézett ki ennyire királyul! Ez a szétrohadt, torz arc még ma, 25 évvel később is megállja a helyét, ez a rém teszi felejthetetlen élménnyé a rajongók számára a máskülönben nem túl jó hetedik Péntek 13-at. Mindenesetre a VI.-kal induló és a VIII.-kal véget érő „zombi-Jason” felvonás legjobb darabja ez, ahol a sztori nem olyan remek, mint az előzményében, de még nem fordul át önmaga paródiájába se úgy, ahogy a folytatásban. Sajnos azonban a nevenincs színészek meg a rossz vágás nem tesznek jót neki hosszú távon… Nekem személy szerint nem ez a kedvenc epizódom, ha ajánlanom kéne, akkor inkább a VI.-at nevezném meg, de még mindig jobb, mint a VIII. és a IX. Ja és még valami: Boldog tulajdonosa vagyok egy több mint 40 centi magas Jason-figurának, ami ebben a filmben látható állapotában ábrázolja őt, háromféle fegyvere meg levehető maszkja van és még mozgásérzékelős hangadásra is képes:)

Értékelés: 7/10

tvshaman

3 Comments on "Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)(Péntek 13 VII.rész – Friss vér)"

  1. Ja és még valami: Ebben a részben semmisül meg az eredeti maszk, ha minden igaz. A harmadikban szerzi, ez van rajta a negyedik részben is, aztán hogy a VI.-ban hogy jut hozzá, arra már nem emlékszem, de mintha úgy lenne, hogy Tommy viszi oda és bedobja a sírba, hogy azzal együtt égesse el. Kérdés, hogy ő hogyan jut hozzá?

  2. Sokan nem szeretik, pedig szerintem a sorozat egyik legjobb része a harmadik mellett. Semmi új, csak Jason, ahogy minden eddiginél változatosabb módon gyilkol. Mekkora már, amikor a sufniban megáll egy pillanatra és végignézi az eszközöket, hogy éppen mivel aprítsa fel a következő delikvenst…:)

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .