Dark House a.k.a. Haunted (2014) (Kísértetjárta)

darkhaus_thumbA filmet író, rendező és a produceri teendők egy részét is ellátó Victor Salva neve bizonyára már ismerősen csenghet néhányotoknak, ugyanis régebben ő dirigálta a Jeepers Creepers nevű szörnyes mozi első két részét, és ha információim nem csalnak, a soron következő harmadik epizódot (Cathedral) szintén ő hozza majd tető alá. Amíg várakozunk, addig itt van tőle egy misztikus thriller, hogy ne legyen hiányérzetünk.

Történetünk elején megismerkedhetünk a huszonhárom éves Nick-kel, aki egy különös képességgel birtoka: ha megérint valakit, akkor látni fogja annak végét, de csak akkor, ha az illető erőszakos halál hal majd a közeljövőben. Elmegyógyintézetbe zárt anyja halála után (igen, az övét is látta előre) egy Isten háta mögötti vidéki házat örököl, amit rögtön el is indul megkeresni haverjával és terhes barátnőjével, ugyanis szentül hiszi, hogy ily módon meg fogja tudni, hogy valójában ki is az eddig titkolt édesapja.

darkhaus_3Útjuk során egy kisváros kocsmájában megtudják, hogy a házat felesleges keresnie, ugyanis egy réges-régi áradás elvitte, bár azt is hozzáteszik, hogy a legenda szerint csak egy másik helyre úsztatta, és még áll. Ahogy a környéket járják, három térképészbe akadnak, akikkel karöltve csak sikerül megtalálniuk a házat a közeli erdő sűrűjében. Egy elhanyagolt külsejű fazon lakik benne (Tobin Bell aka Jigsaw), aki rövid úton elküldeni őket a francba, majd Nick-et mégis beereszti, persze csak az elrettentés kedvéért. Miután hősünk belülről is alaposan szemügyre vette a rozzant kalyibát, hosszú hajú, kabátos alakok támadnak rájuk baltáikkal, és egészen az autóig üldözik őket fura, indiánszökdeléshez hasonlatos mozgásukkal. Az egyik arcot ki is nyírják, a többiek visszamennek a kocsmába segítségért, de senkit sem találnak ott.

darkhaus_1Másik irányba indulnak el, de véletlenül megint csak a háznál kötnek ki, ami szinte lehetetlenség. Ezúttal a kéró tök üres, nem lakja semmiféle csöves forma, így beköltöznek. Egy ideig nyugalom van, de mikor a pinceajtót kezdik feszegetni, ismét előbukkannak a csípőficamos baltások…

HauntedAmikor kiderül, hogy hősünk egy távoli kúriát örököl, egy újabb átok sújtotta vagy kísértet járta ház potenciálisan klisés másfél órája lebegett a szemem előtt, de aztán szerencsére mégsem így történt. A többnyire külső helyszíneken játszódó, trükkök nélküli (tehát olcsón megvalósítható) cselekmény egy idő után átmegy misztikus-biblikus thrillerbe, amit aztán egy hatalmas katarzis nélkül bumm! lezárnak. Hiányérzetem marad bőven, ráadásul ezen az sem segít, hogy a szereplők többnyire végigbénázzák a filmet, a csípőficammal küzdő fejszések felbukkanása meg konkrétan felér egy Monty Python szkeccsel, annyira humorosan abszurd az egész. Kicsit más megközelítésben még akár hatásosan is elsülhetett volna az egész.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Dark House a.k.a. Haunted (2014) (Kísértetjárta)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .