DNA (1997) (Predator 3. / A dzsungel szörnye)

dna_thumbMesszi földön híres szarfilm-felhasználóként mindig őszinte, gyermeki lelkesedéssel tudok örülni egy-egy low-budget kategóriás, silány spin-offért, ami jelen esetben egy Predator-tulajdonságokkal mixelt Alien-korcs másfél órásra nyújtott ámokfutását próbálja letuszkolni a torkunkon. De mi szerencsére tudjuk, hogy Mark Dacascos és Jürgen Prochnow külön-külön is hatalmas zs-sztárok, így duplán meg aztán egyenesen nyerő párosnak minősülnek, úgyhogy kérdés nincs, irány a dzsungel!

Dr. Carl Wessinger (Jürgen Prochnow elképesztő alakításában!) meggyőzi a hivatásának élő, gyámoltalan orvost, Ash-t (Mark Dacascos kvalitásai szintén hihetetlenek!), hogy csatlakozzon projektjéhez, melyben ki akarják fejleszteni Minden Betegségek Ellenszerét. Ash persze naivan igen mond. Miután expedíciójával a doki megszerez egy ritka bogarat, jól otthagyja a társát a szarban, majd pedig egy ősi és elfeledett lény maradványaira bukkan, és e kettő génjeit összekeverve feltámasztja a ’balacau’ nevű titokzatos szörnyet.

dna_1Ugrunk az időben, mikor is egy Claire nevű, teljesen jellegtelen FBI-ügynök keresi fel Ash-t, hogy segítsen neki eljutni Wessingerhez, ugyanis a kutatóállomása már hónapok óta nem ad magáról jelet. (Nem csoda, hiszen a doktor és munkatársai éppen az elszabadult szörny újbóli befogásával vannak elfoglalva, de ezt ők nem tudhatják.) Egy kisgyerekkel az oldalukon megérkeznek a bázisra, majd némi időhúzás után kb. a film felénél betámadja őket a lény.

dna_2Nem sokkal később katonák érkeznek, így a túlerőben lévők foglyul ejti Ash-éket, de azok kurva vagányul egy dzsippen menekülve két-három golyóval levegőbe repítik az egész tábort. Innentől kezdve pedig szigorúan dzsungelben harcolnak és menekülnek a lény elől – bár ha jobban meggondoljuk, inkább ez utóbbi jellemző. Habár a film végén még primitív fegyvereikkel még a bennszülöttek is besegítenek a lény elleni harcban, azért mégiscsak a nagy Mark Dacascos-é a végső diadal, ahogy a vízesésbe ugorva, hátrafelé, fél kézzel rakétát lő a dögre, amely persze cafatokra robban.

Maga a helyszínválasztás egyértelműen a Ragadozó első részét juttatja eszünkbe, bár a lény kinézete inkább egy szegényesen vázolt Alienre emlékeztet, amely a négykézláb plafonon mászás mellett némi Predator-beütéssel (láthatatlanság, hőlátás) büszkélkedhet – szóval senkit se zavarjon meg a kétezres években készült botrányosan rossz crossover, ez az igazi Alien vs Predator, haha!

dna_3Ha még nem említettem volna, néhány autentikus (tehát izzadságszagú) törzsi mozzanat mellett még egy vagány és mosolygós kisgyereket is betuszkoltak a cselekménybe, akiért majd körmöt rágva lehet izgulnunk egészen a film 77 percéig, ahol is kinyírják. Spoiler vagy sem, rohadtul senkit nem érdekel. Ahogy maga az egész idióta sztori sem – amiben amúgy egy-egy aprócska Jurassic Park és Terminator 2-re emlékeztető mozzanatot is felfedeztem -, csak a szörny és annak vérengzései a lényeg! Az meg szerencsétlen olyan béna lett, hogy inkább hagyjuk. Asylum komolyan kezet rázhatna ezzel a korai előddel, mert a színvonal valami hasonlóra sikerült, azzal a kivétellel, hogy ők mondjuk még komolyan is gondolták…

Értékelés: 4/10

eyescream

1 Comment on "DNA (1997) (Predator 3. / A dzsungel szörnye)"

  1. Emlékszem ezt a film ott volt a videotékákban stílusosan Ragadozó 3 néven.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .