The Pact (2012) (Az egyezség)

the pact_thumbSundance fesztiválon bemutatott rövidfilmjéből készített Nicholas McCarthy egész estés parafilmet, ami épphogy csak kitölti a csekély 80 percet, viszont a történet adta hiányosságokat pöpec mód leplezi a hangulattal.


Édesanyjuk halála kapcsán hazautazik a két testvér, de az idősebbik igen hamar felszívódik a gardróbban, így húga akármennyire is utálta az otthon hidegét kénytelen visszatérni, hiszen testvére eltűnésével az Ő nyakába szakad a temetés nyűge. A Barlow nővérek élete nem volt egészen a karimáig tejfellel kikenve. Már a nyitó jelentben egyértelművé válik, hogy Ők nem a kedves, arisztokrata, butuska szűz Bennet lányok, és édesanyjuk sem a bájos Holle anyó archetípusa. Az egész család inkább ilyen Mansoni-Sawyeri beltenyésztett mocsok.

the pact01
Annie első éjszakája kissé álmatlanul telik, a nővérét elrabló szellem őt is megtámadja, míg egy másik poltergeist üzenetekkel igyekszik segítséget kérni és nyújtani. A rendőrség persze nem hisz a kísértetekben, kivéve Creek rendőrőrmestert (a szerepben a lehengerlő Casper Van Dien), akivel némi szimpátia is kialakul. A mozi egyik nagy húzása, hogy a már mindenki számára borítékolt szerelmi szál keresztbe lesz húzva. Vagyis inkább hosszába…. 🙂 Szépen pedig minden csontváz kihullik a rejtett szobából, a kirakós magától összeáll.

the pact02
Stephen King legújabb Minden sötét, csillag sehol című antológiájában, A dagadt sofőrben is a horrorfilmek „a külvilág számára szépen élünk, de a falak mögött embereket belezünk” kliséjéhez nyúl, McCarthy is ezt teszi, megspékelve egy kis természetfelettivel. A közös a kettőben, hogy nem akarnak reformálni, de mégis picit próbálnak eltérni a megszokottól. (mondjuk King ezt zavaróan és irritálóan szájbarágósan teszi) A költségvetés hiányát, technikás, szép beállításokkal pótolják, a hangulatra nem lehet panasz. Tudják az alkotók hol van a történet határa, mi az amit még ki lehet hozni az egészből, megtartva a zsáner követelte misztikum kicsiny kérdőjelekkel varrt selyemfátylát.

the pact03

Az emberbőrbe kötött Nagy Horror Enciklopédia nem fog róla megemlékezni, de egy kellően véres, működő szösszenet ez, most a focivébé láz idején két meccs közé pont be is fér. A folytatása idénre várható, bár az alkotók nem tértek vissza.

Értékelés: 7/10

Miskei

McCarthy eredeti rövidfilmje alább megtekinthető:

Be the first to comment on "The Pact (2012) (Az egyezség)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .