Taste the Blood of Dracula (1970) (Drakula vérének íze)

taste_thumbAz 1970-es évekre a Hammer filmstúdió már tucatnyi sikeres horrorfilmet adott ki, általában egymás folytatásaiként. Ezek egyike a Dracula sorozat volt, így kétség sem férhetett egy újabb rész készítéséhez. Eme művet a Budapesten született, később Arany Málna-díjat nyert Sásdy Péter rendezte és a végeredmény igencsak megosztó lett.

 

Egy angol műgyűjtő utazik át Erdélyen, amikor is, miután megemlítette, hogy legutóbb Karlsbad-ban járt, kidobják a kocsiból. Az este felébredő szigetországi bolyongani kényszerül az erdőben, amikor is rálel a sötétség hercegére, Draculára (Christoper Lee), akit épp egy kereszt szúr szíven, majd elporlad. Földi maradványait a műgyűjtő szedi össze, majd hazatér. Odahaza 3 angol úr, Lord Hargood, Paxton és Secker mulatja az időt éjszakánként, amikor is találkoznak Lord Courtley-val ( Ralph Bates), kinek sátánista múltja felkelti az érdeklődésüket. Courtley, a kérésükre, hajlandó is egy sátánista rituálét elvégezni. Ehhez megvásárolják Dracula földi maradványait, ám amikor a cseppfolyóssá vált vért meg kéne innia a 3 nemesnek, hogy teljessé tegyék a szertartást, visszakoznak, így Courtley-nak megtennie, amibe belehal. Később hamvaiból maga Dracula emelkedik ki, aki bosszúhadjáratot indít a 3 angol ellen. Nem is akárhogyan, ugyanis ellenük és Hargood sógorjelöltje, Paul ellen Dracula a gyermekeiket tervezi felhasználni…

taste2

A film ott folytatja, ahol az előző, a Dracula Has Risen from the Grave abbahagyta. Abban az alkotásban erős volt a vallás szerepe, hiszen imádkozni kellett, mikor megölték a vámpírt, kereszt szúrta szíven Draculát, papok üldözték. Ebben a műben a másik oldal, a sátánizmus dominál. A jelenet, amikor életre próbálják kelteni Draculát, egyenesen hátborzongató. Lord Courtley tényleg egy mániákus őrült, akiről tényleg elhisszük, hogy a sötétség fejedelmét szolgálja. Az eredeti forgatókönyvben egyébként maga Courtley vált volna vámpírrá, ám a Hammer filmstúdió műveit a tengerentúlon forgalmazó emberei azonban elutasították a film kiadását, ha nem szerepel benne Lee. Maga az alkotás a sátánista jeleneteken kívül is sötétebb, mint elődei. Jó néhány tabut dönget: bordélyházak, családon belüli erőszak, apagyilkosság (3 is!).  A szexualitás is elég erőteljesen jelenik meg a filmben, habár ez már az előző részben is így volt, ám most már nem félnek megmutatni, amit az előző filmekben nem mutattak. Míg az előző művekben főleg szent és tiszta életű emberek voltak a főbb szereplők, most betekintést nyerhetünk az alvilág életébe és igazi szemétládákkal is találkozhatunk

taste1

Ami negatívumként ért, az Dracula szerepe. Félreértés ne essék, Lee továbbra is zseniális, ám mindössze 28 szót mond a filmben, és ezek mind nagyon gyengék. Továbbá ebben a filmben inkább öl, mint vámpírrá változtat, még saját vámpír szolgáját is kivégzi. Maga a gróf halála egyáltalán nem ötletes (ezzel ellentétben a 3 úré kegyetlen és fantasztikus), az, hogy a saját lakhelyén a keresztek megölik nem valami eget rengető ötlet. Akárcsak az sem, hogy a fickó, aki a másvilágra küldi, mindössze 10 perccel a film vége előtt szerez tudomást a vámpírokról, így túl gyorsan készül fel, súlytalan az egész. Mindezek ellenére, nekem tetszett az alkotás, sokkal sötétebb, mint az elődei.

értékelés: 7/10

Kele-man

Be the first to comment on "Taste the Blood of Dracula (1970) (Drakula vérének íze)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .