Igor (2008)

igor_thumbA sötét és borongós Malária birodalmában járunk, ahol minden nap esik az eső, így elég nehéz az élet. Malbert király egy új pénzszerzési lehetőséggel rukkolt elő: Gonosz Találmányok. Feltalálják őket, a világ pedig fizet, hogy ne használják. Remek meló ez, főleg ha Gonosz tudós vagy. De mi van, ha IGOR vagy – ugyanis ezen a vidéken minden Gonosz Tudósnak van egy Igorja -, és már van is egy félig kész találmányod, de a gazdád nem engedi megvalósítani…

Filmünk főszereplője nem más, mint IGOR – aki már kisgyerekként Gonosz Tudós szeretett volna lenni, de hátán egy púppal sajnos egyenes út vezetett az Igor-képzőbe, ahol „Igen, Mester” oklevéllel való diplomázása után Dr. Glickenstein mellett kapott munkát. Gombok nyomogatásából és karok húzogatásából álló szolgai napjait nagyban feldobja két találmánya, a Betyár nevű, öngyilkos hajlamú, ámde halhatatlan, beszélő nyúl, valamint Agyas, a robotkézzel ellátott, üvegedényes gondolkodószerv. (Eredetileg Brain -> Brian.)

Fusion TIFF FileMiután Igor minden figyelmeztetése ellenére Dr. Glickenstein kicsinálja magát, előtte a nagy lehetőség, és életre kelt egy testrészekből összefércelt lényt, pontosabban egy böhömnagy csajt. Egyetlen gond van csupán a teremtménnyel, az hogy egyáltalán nem gonosz – ami pedig elég nagy hátrány a Gonosz Tudományok Vásárán, ahova IGOR be akarja őt nevezni. Mivel Eva még egy légynek sem tudna ártani, elviszik hát az agymosodába, de egy szerencsétlen véletlen folytán egy színészprogramot táplálnak belé, amitől szenvedélyesen színésznőnek képzeli magát. Megpróbálják meghallgatásnak álcázni az egész versenyt, hátha így lesz esélyük. Ez azonban nem következik be, ugyanis az ördögi dr. Schadenfreudénak – aki eddig szinte minden évben megnyerte a versenyt, persze oly módon, hogy alakváltó csajával ellopatta a legesélyesebb felfedezéseket, de ezt ugye senki nem tudja – sikerül maga mellé állítania Evát, akiben ráadásul egy véletlen folytán pont akkor aktivizálódik a gonoszságért felelős alkatrész, a Gonosz Csont…

igor_2Hogy miért is szerettem volna bemutatni ezt a kevésbé ismert, egész estés animációt? Mert szerintem mindenképpen meg kell nézned, ha egy kicsit is vevő vagy a horror műfajra, illetve Tim Burton szürreális fantazmagóriákban tobzódó furcsa, bizarr és groteszkbe hajló világára. Mert ugye az már az első pillanatban feltűnik, hogy elég sok mindenben hasonlít Burton bá’ munkásságára, még ha ez nem sok eredetiséget is sugall, de sebaj. Humoros és frappáns horror-utalások egész során át – megjelenik többek között A légy, a Láthatatlan Ember, valamint Jekyll and Hyde női alteregója – kalauzol el bennünket egy wannabe-feltaláló keserédes-szomorkás-romantikus mozzanatain keresztül a végkifejletig, melyben már szinte egy gigantikus, Godzilla-féle kaiju-szörnyparádénak lehetünk tanúi. Alaposabban megvizsgálva látszik, hogy nem egy kiemelkedő alkotás – akárcsak a közelmúltban készült Hotel Transylvania -, viszont egészen szórakoztató, amennyiben a (családi) animáció és a horrorisztika kapcsolatában vizsgáljuk.

 Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Igor (2008)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .