Goal of the Dead (2014)

goal_thumbMár-már profánul ötletes, ahogy Benjamin Rocher (A horda) és Thierry Poiraud francia alkotópáros összehozta a világ első számú sportágát és a zombikat, merthogy a foci és az élőhalottak ilyen irányú kapcsolatára eddig még nem volt példa – így félő volt, hogy semmi épkézláb dolog nem jönne ki belőle. De főleg azért dicsérendő eme próbálkozásuk, merthogy az előzetes várakozásaimon bőven felül teljesített, komikus hangulatú horror-produkció számomra az év egyik legklasszabb filmjévé avanzsált!

A film elején egészen közelről megismerkedhetünk az éppen Caplongue városkába igyekvő fővárosi focicsapattal – köztük a régebben náluk játszó Sam Lorittal (aki „párizsi dezertálása” miatt jelenleg közellenségnek számít odahaza), illetve a feltörekvő ifjú titánnal, Idriss Diago-val -, pár elég balfék rajongóval, meg egy totálisan béna riportercsajjal. Na, és kit hagytam ki? Ja, persze, megvan: az ellenfél csapatkapitányát, akit orvos apja volt olyan szíves, feltunnigolt egy ismeretlen szerrel, amitől az fékezhetetlen vadállattá változott, és minden útjába kerülő embert kinyír. Így már akkor teljes a kép.

goal_1Az amúgy is népszerűtlen Lorit nem sokkal a kezdés után szabálytalanság áldozata lesz, majd miután piros lapot kap, még grátiszként lefejeli a bírót, ami ugye nem éppen sportszerű. De legalább nincs a pályán, amikor az ellenfél bezombult játékosa odaér, és fehér habbal lehányja a játékosokat, akik szintén őrjöngő zombivá változnak. És hogy mindez még egy fokkal szórakoztatóbb legyen, a szurkolók által a pályára bedobált tűzijátékok füstjétől semmit sem látni. Így például azt sem, hogy a játékosok hogy fertőzik tovább a közönséget, míg mindenkiből brutálisan őrjöngő fenevad nem válik. Eközben Lorit és egy nőnemű rajongója, valamint a béna riportercsaj a közeli kocsmába zárkózva próbálják túlélni a nem mindennapi eseményeket…

goal_2Azt már az elején le kell szögezni, hogy a zombik itt igazából nem rothadó arcú halottak, hanem valamiféle szerrel módosított vadállatok, akik egymást fehér habbal lehányva fertőzik meg – ez amúgy szintén kreatív. Az a jelenet például a legbizarrabb, ahogy a közönség soraiban ülő, folyton smároló pár okádja szájba egymást, haha!

goal_4Ezt a stílszerűen két félidőre bontott filmet elég nehéz lenne komolyan venni, ezért az alkotók okosan tették, hogy a komikus vonalon haladtak, és szerencsénkre telis-tele rakták idiótábbnál-idiótább jelenetekkel. Frenetikus, amint a botcsinálta huligánok a kiszabott autóajtót maguk elé tartva menekülnek, majd annak ablakát felhúzva szabják le egy zombi fejét! Vagy amikor menekülők kopogtatnak a rendőrőrs ajtaján, nyomukba zombik. „Engedjenek be, focista vagyok” Mire kiszólnak a lokálpatrióták: „Jó, de hazai vagy párizsi?” – ehhez hasonló hülye dumákra és idióta gegekre lehet számítani. Szintén remek ötletnek bizonyult az üres percek kihasználása végett a nem éppen hétköznapi családegyesítés momentumai, valamint a focisták és vezetőik közötti ellentétek kibontakozásának kezelése. De még számtalan példát sorolhatnék.

goal_3Ezenkívül frankó zene és vágások, retrospektív közbeillesztések színesítik, valamint az őrület belassításai is igazán látványosak, egyszóval csak pozitív jelzőkkel illethetem. Remek produkció – egyedül talán a film végső megoldási jelenetét érzem kissé blődlinek -, nálam egészen biztosan ott lesz az év végi dobogós helyezettek között!

Értékelés: 8,5/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Goal of the Dead (2014)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .