The Horde ((La Horde)) (2009) (A horda)

Ha kell, bizony a franciák is oda tudják tenni magukat celluloid-ügyileg, és most nem csak az európai művészfilmes szférára gondolok, hanem konkrétan a horror zsánerére – lásd olyan új-hullámos darabokat, mint: Magasfeszültség, Inside, Martyrs, Frontier(s) stb. Filmünkben minden a helyén, ami csak kell egy fergeteges szórakozáshoz: két rivális csapat (gengszterek vs. zsaruk), rengeteg fegyver, elszabadult zombik, no meg persze egy lepusztult toronyház!

Rendőrtársuk meggyilkolása után bosszúra esküdnek a többiek, ergó a bűnözőknek halniuk kell! Egy emeletes ház sokadik emeletén vertek tanyát, de mielőtt még rendőreink rajtaütnének a bagázson, egy túlbuzgó házmesternek hála jól lebuknak, és el is vesztik csapatunk nagyjából felét. Közben kint gyanús árnyak kezdenek mozogni, és nagyjából a film huszadik percében megtudjuk, hogy a halottak bizony nem maradnak halottak. Lezárják a toronyház bejáratát, de ez sem sokat segít, lévén annak rendje és módja szerint random feltámadnak a jók vs. rosszak konfliktus során elhullott egyedek. Menekülések során belebotlanak egy fejszével és házilag készített robbanószerrel felszerelt veterán csávóra, aki természetesen hozzájuk szegődik, s nemsokára kisegíti őket beteges fegyvermániájából fakadó ipari készletével. Ahogy lenni szokott a csapat többször is kisebb klikkekre szakad – hol a jófiúk, hol a rosszak közül orrolnak meg néhányan egymásra -, de abban tökéletesen biztosak lehetünk, hogy egyre fogyni fognak. Akcióik során néha egészen érdekes mutatványoknak lehetünk tanúi, pl. a bedrogozott nagypapa totál bekattan, és magából kikelve irtani kezdi az élőhalottakat. Parkolóbeli jelenetben meg azt hittem, hogy úsztatják majd a zombik az autó tetején rekedt hőst, hisz a feltett kezekből ez simán következne, haha! Finisbe érve aztán a nagypapi is feláldozza magát, hiszen ez is egy háború, s hőseink közül ketten megmenekülnek, bár végső csattanót még rejt magában a film…

Nem kell annyira komolyan venni a filmet, hiszen nyilvánvalóan túlzásoktól tobzódik, viszont engem egy cseppet sem zavart, sőt: ettől lesz olyan profán módon szórakoztató! A helyszín és a szituáció, vagyis az emeletes házban rekedt emberek kapcsán szinte azonnal a [REC] ugrott be, mint analógia, de míg ott az atmoszféra nyűgöz le bennünket, itt sokkal jobban rámennek a hatásvadász, agresszív akciózgatásokra. Története sem egy nagy vászisztdász, azonban akad pár „csavar”, amire mondjuk én se gondoltam volna – nem akarok SPOILER-ezni, de konkrétan a csaj karakterére utaltam. Aktuális humorbonbonunkat a veterán nagyfater adagolja, meglehetősen zakkant az öreg, úgyhogy lehet számítani tőle néhány mókás pillanatra! Összességében,  egy jól eltalált alkotás kerekedett ebben a mai szarabbnál-szarabb élőhalottas felhozatalban, még ha nem is túl komoly hangvételű, mindenképpen egy baromi szórakoztató, ügyes munka!

értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "The Horde ((La Horde)) (2009) (A horda)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .