Child’s Play 3 (1991) (Gyerekjáték 3)

childsp3_thumbA Gyerekjáték sorozat második része, bár nem sok újdonságot mutatott fel, igen nagy sikert aratott, amelyet semmi sem jelez jobban, mint az alig egy évvel később elkészült harmadik felvonás. Ez szerencsére már elkezdett új ötletekkel kísérletezni, és elvonatkoztatni a korábbi részektől, hogy Chucky még újabb, még őrültebb gyilkolási lehetőségekhez és célpontokhoz juthasson, mellesleg a mai napig az utolsó, hivatalosan sorszámozott rész a sorozatban.

childsp32

Bár Chucky ismét súlyos vereséget szenvedett az előző rész játék gyáros fináléjában, a balsors ismét a voodoo mágiával operáló kis sorozatgyilkos segítségére siet – a Jófiú játékok gyártását ugyanis majdnem egy évtizeddel a baba legutóbbi tombolása után ismét beindítják, az egykori gyár újraindításakor pedig Chucky maradványaiból vér csorog az első játékok készítéséhez használt olvadt műanyagba. Charles lelke így ismét visszatérhet, ráadásul tiszta lappal is indít, az új testében ugyanis még nem árulta el a kilétét senkinek, és gyakorlatilag szabadon megválaszthatja a következő gazdatestét, mielőtt a műanyag ismét csapdába ejti. Vörös hajú barátunk azonban ámokfutását régi tartozások kiegyenlítésével akarja kezdeni, így előbb a játékgyár igazgatóját végzi ki, majd elindul, hogy megbosszulja a korábbi sérelmeket az időközben elit katonai iskolába került Andyn is.

childsp31

A Gyerekjáték 3 az új környezettel, idősebb szereplőgárdával meglehetősen merészen tér el az előző két résztől – abban azonban a film végignézését követően közel sem voltam biztos, hogy ezt a készítők végső soron jól tették-e. A problémát egy bizonyos szinten már az alapszituáció is magába foglalja: egy vörös hajú, idegbeteg játék baba gyilkol egy olyan iskolában, amely mintha egy átlagos gimis vígjáték és a Full Metal Jacket keveréke lenne. A film pedig nem ellensúlyozni próbálja ezt a parodisztikus felütést, hanem nagyon durván ráépít gyenge poénokkal, első pillantásra halálraítélt szereplőkkel, és fájdalmasan kínos helyzetekkel a tinédzser Andy és Chucky között. Főhősünk főleg a film első felében annyi kínos és nevetséges helyzetbe kerül az életére törő baba miatt, amiért egy valódi hasonló beállítottságú intézményből réges rég lapátra tennék, logikai lyukak pedig ezen kívül is igen szép számmal akadnak – például Chucky miért ragaszkodik egy gyermeki gazdatesthez, ha a film elején az igazgató testét gyilkosság helyett simán birtokba vehetné, és minden problémáját megoldhatná vele? A Gyerekjáték 3 bár megpróbált újítani, a jó ötletek ellenére egy kissé izzadtságszagú és nevetséges próbálkozásként sült el.

értékelés: 6/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Child’s Play 3 (1991) (Gyerekjáték 3)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .