Troll (1986) (Troll)

troll_thumbAmikor még nem folyt a csapból a Rémálomföld; tudjátok: aranyos kis küklopsz leült a kislány ágyára, aztán jöttek a trollok, és csoportosan fröcskölték a fülzsírt, meg persze segítség, lehúgyoz a fa! stb., szóval még jóval ezek előtt, volt egy film, melyet úgy hívtak, hogy Troll. Ahogy Blizz kollégám a film félelmetesen rossz, második részének beszámolójában írta: ez egy vicc. És ebben maradéktalanul igazat adok neki. Pont ezért kellett megnéznem az előzményét – ami, mint látni fogjuk, abszolút nem hasonlít rá…

Harry Potter (még se híre, se hamva nem volt J.K. Rowling-nak) és kedves kis családja egy új házba költözik. Kislányuk, Wendy unatkozik, így hát lemegy labdázni a pincébe, mire valami kis szőrmókká változik, pontosabban a lény veszi fel a testét, és elkezd mindenkivel szenyózni. Felbassza a ház amúgy is kretén lakóinak agyát, tesóját zrikálja orrvérzésig, megharapja faterját meg ilyesmik, szóval elég furcsán viselkedik. Mintha nem önmaga lenne, haha! Közben át-átjár szomszédolni, s ilyenkor kedvenc zöld troll-gyűrűjével kész dzsungellé változtatja a helyet (meg a benne lakót), s így egy egész hordányi újabb, különféle trollt szabadít el. Ezek az újabbak megjelenésben leginkább a Szörnyecskékhez hasonlatosak, bár akadnak elcseszettebb darabok is, pl. gyíkszerű, malacpofájú meg busmanképű. Egész véletlenül él a házban egy ex-tündérkirálynő vagy ahogy a fiú nevezi, boszorkány-néni, méghozzá beszélő gombájával (!) felturbózva. Harry Potter Jr. hamar összespanol vele, miután kifejti, hogy szerinte tesója egy olyan űrből érkezett izé, ami csak beleköltözött a testébe, s most uralja. Erre a tündér néni elmond egy mesét miszerint a tündérek és az emberek egy közös világban éltek, aztán pár csúnya tündért – köztük szerelmét, Torakot – száműztek a sötétbe, így lettek belőlük elcseszett trollok. És most el akarják foglalni a világukat; három nap áll rendelkezésükre, hogy a ház minden szintjét dzsungellé változtassák…

troll1

Műfaját tekintve horror és/vagy fentezi, bár az előbbit nem tudom mire vélni, ugyanis egy deka vérontás vagy ijesztés sincs benne, max. a szar színészi játéktól rémülhetnénk meg. Főleg a kislányétól, aki idegesítően moslékul játszik, bár a ház szereplői is egytől-egyig balfasz kretének, a szülőkről nem beszélve. Ja, és nagyon fentezi, ahogy a gumibáb trollok minden szinten elözönlik a dzsungel-szobákat, közösen elénekelnek egy frappáns kis nótát kb. a film közepén, bár a boszorkány hümmögő gombája is kurvára ott van a szeren! Aki szeretné levezetni a mindennapok feszültségét orbitális röhögéssel dúsítva, annak ajánlatos megnézni eme tetőtől-talpig gány filmet.
És még így utólag: miközben e gyönyörűségről kutakodtam, sikerült találnom egy csodálatos dupla DVD-t: tehát Troll 1 és 2 egy csomagban; fenséges!!!

értékelés: 3/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Troll (1986) (Troll)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .