The Day the Earth Stood Still (1951)(A nap, mikor megállt a Föld)

tdtess_thumbAmerikában javában dúl a hidegháború, a lakosság lelkiállapota sci-fit kíván a mozikba, amiből nincs is hiány a grindhouse “feltalálása” után. A végeláthatatlan mennyiségű trash filmek kezdetben mutánsok, szörnyek és óriás állatok támadásaival foglalkoztak, a politikai helyzet hatására viszont elkezdték az atomenergia káros hatásait és egy földönkívüli lényekkel vívott háború lehetőségét latolgatni.

Egy idegen landol Amerikában ezüstszín repülő csészealjjal. Klaatu testőrével, Gort-tal azért érkezett, hogy elmondja a földlakóknak: atomenergiájuk és agressziójuk immár az univerzum békéjét fenyegeti, és ezt már nem hagyhatják szó nélkül. Azonban nincs, aki meghallgassa, az országok vezetői nem bíznak egymásban annyira, hogy összegyűljenek Washingtonban.

tdtess_2

Klaatu megsebesül, amint kilép az űrhajóból, egy ijedős katona rálő. Szerencsére népe fejlett technológiájának köszönhetően hamar felépül, de lelép az őt fogva tartó ügynökök elől. Látván az emberek butaságát, úgy dönt a végső megoldáshoz kell, hogy folyamodjon, meg is leckézteti egy kicsit a földi világot. Egy csonka család befogadja a szökevényt és elvezeti egy tudóshoz, ők hárman adják vissza Klaatu emberiségbe vetett hitét.

tdtess_1

A most tárgyalt film kevés társával együtt kiemelkedik kortársai közül intelligens mondanivalójával és az emberiség örök érvényű butaságának hű ábrázolásával. Bár a díszlet és a jelmezek alacsony költségvetése miatt külalakra elavult, és csak a nosztalgia teszi bájossá őket, de tartalma máig megéri a ráfordított időt.

értékelés: 9/10

DeerWoman

Be the first to comment on "The Day the Earth Stood Still (1951)(A nap, mikor megállt a Föld)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .